Obyčejný česnek jako mocná zbraň proti nachlazení

Kdo ví, jak je to s těmi upíry, ale proti nachlazení funguje česnek skvěle. Navíc ho má většina z nás běžně doma. Jakmile se proto objeví první příznaky nastupující nemoci, není třeba hned běžet do lékárny, stačí jednoduše sáhnout po česneku.

Reklama

Co všechno umí česnek

Česnek je neuvěřitelně všestranný nejenom v kuchyni, ale pochlubit se může i pestrými zdravotními benefity. Zde jsou jeho nejzajímavější léčivé účinky:

  • má antivirové, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti

  • posiluje přirozenou obranyschopnost organismu

  • přispívá k prevenci nachlazení a chřipky

  • působí jako antioxidant (chrání buňky před oxidativním stresem)

Reklama

  • má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, pomáhá regulovat krevní tlak

  • udržuje normální hladinu cholesterolu a cukru v krvi

  • blahodárně působí na dýchací systém, uvolňuje hlen v dýchacím traktu

  • podporuje zdraví jater a žlučníku, přispívá k detoxikaci organismu

Česnekový ocet

Potřebujete 2 šálky nepasterizovaného jablečného octa, 2 paličky česneku a ¼ šálku medu.

Česnek oloupejte a stroužky nasekejte nahrubo. Nasypte je do skleněné nádoby, přidejte med a vše zalijte octem. Dobře promíchejte. Uzavřete nekovovým víčkem a nechte 1 až 2 týdny uležet. Poté přeceďte a při příznacích nachlazení užívejte na lžičku.

zdroj: Depositphotos

Česnekový olej jako mazání

Nachystejte si 2 šálky olivového oleje a 1 až 2 paličky česneku (dle požadované intenzity vlastností).

Česnek oloupejte, najemno nasekejte a dejte do sklenice. Zalijte olejem a nechte nejlépe přes noc při pokojové teplotě odležet. Druhý den sceďte přes plátýnko. Při příznacích nemoci natřete česnekovým olejem před spaním chodidla a navlékněte staré ponožky. Při kašli a infekci průdušek jej můžete použít i na hrudník. Použijte raději staré tričko na spaní, olej může způsobit znečištění oblečení.

zdroj: Depositphotos

Česnekový med

Také med posiluje imunitu a je vynikající při nachlazení. Česnekovým medem tudíž získáte dvojnásobně účinnou zbraň. Na jeho přípravu potřebujete 5 větších stroužků česneku a 100 ml kvalitního medu.

Stroužky česneku najemno nasekejte a vložte do menší sklenice. Přidejte med a promíchejte. Při pokojové teplotě nechte 2 až 3 dny odležet. Poté můžete propasírovat, ale není to nutné. Užívejte na lžičku.

zdroj: Depositphotos

Italská gremolata

Gremolata neslouží primární k léčebným účelům, ale pokud máte problém užívat česnek na lžičku, je skvělým způsobem, jak si jednoduše dopřát větší množství česneku a těšit se z jeho vlastností. Připravíte ji ze 30 g zelené petrželky, 3 stroužků česneku, kůry ze 2 chemicky neošetřených citronů, šťávy z ½ citronu a 1 lžíce extra panenského olivového oleje.

Petrželku najemno nasekejte, česnek oloupejte a nastrouhejte. Obě ingredience smíchejte s citronovou kůrou a šťávou. Nakonec vmíchejte také olivový olej. Grenolata je vynikající k dochucení pečeného, smažené a grilovaného masa a ryb. Používá se až na samotný závěr, to znamená po tepelné úpravě.

zdroj: Depositphotos

Česnekový čaj

Pokud vám intenzivní chuť česneku nevadí, můžete si při nachlazení připravit česnekový čaj. Připravte si 3 šálky vody, 3 stroužky česneku, ½ šálku medu a ½ šálku čerstvé citronové šťávy.

Stroužky česneku rozkrojte na poloviny. Dejte do menšího rendlíku společně se 3 šálky vody a přiveďte k varu. Ihned poté sundejte z ohně, přidejte med a citronovou šťávu. Popíjejte ½ šálku teplého česnekového čaje až 3 x denně.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: spiceworldinc.com, learningherbs.com, betterbydrbrooke.com, bbcgoodfood.com, food.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 8.1.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama