Přírodní pomoc při kašli a nachlazení

Podle statistik se prakticky každý z nás potýká alespoň jednou či dvakrát do roka s virózou. Kromě posilování imunity v průběhu celého roku můžeme vsadit také na léčivé rostliny, které se stanou našimi věrnými spojenci během hlavní sezóny respiračních onemocnění.

Reklama

Česnekem a zázvorem proti nachlazení

Česnek dokáže povzbudit imunitu, působí proti zánětům v těle a patří mezi významné antioxidanty. Zázvor je antibakteriální, pečuje o zdraví ústní dutiny a pomáhá při nevolnostech. Pokud oba spojíte do jediného celku, získáte obzvlášť účinného pomocníka v boji s nachlazením.

Nasekejte 2 až 4 stroužku česneku a přidejte k nim 3 až 4 plátky čerstvého zázvoru. Zalijte vroucí vodou a nechte alespoň 20 minut louhovat. Poté přidejte vymačkanou šťávu ze 2 citronů. Můžete dosladit medem dle chuti. Popíjejte po troškách v průběhu celém dne. Každý den léčebnou kúru opakujte.

Tymiánový čaj proti kašli

Kašel je běžným projevem mnoha respiračních nemocí, zároveň ale dokáže opravdu nepříjemně potrápit. Ulevit může třeba tymiánový čaj. Do šálku nasypte 2 kávové lžičky podrcených lístků sušeného tymiánu, případně stejné množství čerstvé bylinky. Zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat pod pokličkou. Nakonec sceďte.

Tymián obsahuje řadu účinných látek, mimo jiné silice, flavonoidy, třísloviny a hořčiny. Svým složením působí antisepticky a protizánětlivě, zmírňuje kašel a pomáhá při onemocněních dýchacích cest. Účinná je také tymiánová mast, která se maže na hrudník při dýchacích potížích nebo pod nos při rýmě.

Kloktadlo při bolesti v krku

Při škrábání a bolesti v krku je možné vyzkoušet jednoduché kloktadlo. Ve 250 ml teplé vody rozmíchejte ¼ až ½ kávové lžičky soli. Poté slaný roztok kloktejte. Můžete opakovat až 3 x denně. Kloktání slané vody není vhodné pro děti.

Reklama

Použít lze také kloktadlo z bazalky. To může ulevit nejenom při nepříjemných pocitech v krku, ale i v případě bolestivých aft a zánětů ústní dutiny. Do šálku dejte 2 kávové lžičky čerstvé či sušené bazalky pravé. Zalijte vroucí vodou a nechte 5 až 10 minut louhovat. Jakmile bude nálev pouze teplý, můžete začít kloktat.

Inhalace páry pro uvolnění dutin

Tradičním způsobem, jak protáhnout dutiny a ucpaný nos, je inhalace vodní páry. Do široké nádoby nasypte hrst sušených nebo čerstvých bylinek. Zalijte je vroucí vodou a pár minut vyčkejte. Poté si přes hlavu přehoďte ručník, větší utěrku nebo bavlněnou plenu. Opatrně se skloňte nad nádobu a se zavřenýma očima páru 10 až 15 minut vdechujte. Dávejte ale velký pozor, abyste si v prvních okamžicích nepopálili obličej, hlavu k nálevu proto přibližujte pomalu.

K parní inhalaci se hodí například tymián, rozmarýn, šalvěj nebo heřmánek. Můžete použít i směs více druhů bylinek.

Ochlazující bylinkový čaj při horečce

Při vysokých teplotách je samozřejmě třeba zvážit použití léků na snížení horečky. Jako podpůrný prostředek je ale možné vyzkoušet také léčivý nálev ze směsi léčivých rostlin. Do nádoby vložte 2 lžičky natě šanty kočičí, 2 lžičky květů černého bezu, 1 lžičku natě řebříčku a 1 lžičku listů máty peprné. Zalijte 500 ml vroucí vody a až 60 minut nechte louhovat. Poté sceďte a teplé po doušcích průběžně popíjejte.

Zdroje: theherbalacademy.com, webmd.com, everydayhealth.com, healthline.com, theherbalacademy.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 26.10.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama