Med, sladký zázrak v šálku čaje

Med, včelí zlato a lék na všechny neduhy. Tisíce let je med s námi a pomáhá při léčbě kašle, žaludečních vředů i nespavosti. Co vše byste měli vědět o slaďounké dávce přírodního léčiva?

Med, sladký dar bohů

Už ve starém Egyptě lidé pěstovali včely cíleně a využívali jejich produkty. Věřili, že med je darem bohů. Používali jej nejen při vaření, ale i jako konzervant a lék.

Další historické prvenství připsali medu Vikingové. První alkoholický nápoj pocházel z jejich kuchyní, kdy kvasili med a vodu. Tento nápoj sloužil pro posílení během válečných tažení.

Jak se získává med

Med vyrábí včely dělnice, primárně je určen ke krmení včelích larev spolu s mateří kašičkou. K výrobě 1 kilogramu medu musí včela navštívit 5 milionů květů.

Vědomosti, které včela získá během letu (kde našla nektar, cestu k němu, množství nektaru) předává dalším včelám pomocí speciálních pohybů, včelího tance. Pak se na místo vydávají i ostatní včely.

Složení medu

Med vzniká zpracováním nektaru, což je cukernatá tekutina. Základem je glukóza a fruktóza, dále obsahuje aminokyseliny a organické kyseliny.

V medu jsou monosacharidy, jednoduché cukry. Jsou rychlým zdrojem energie při vyčerpání nebo námaze. Dostávají se rychleji do krevního oběhu, jelikož není nutné jejich štěpení.

Kromě cukrů obsahuje med i vitamín C, železo, měď, fosfor, vápník, hořčík, mangan, zinek, jód a další. Celkem byste v medu napočítali na 180 prospěšných látek.

Co se energetické hodnoty týká, má med až 80 % cukrů, čímž se řadí mezi energeticky nejbohatší potraviny.

Co léčí med

Med odpradávna léčí nemoci dýchacích cest, od kašle až po zánět průdušek. Med se používá i na vysoký tlak, žaludeční vředy a pro podporu krvetvorby. Med lze použít i k zevní léčbě. Přikládá se na popáleniny, proleženiny a řezné rány z důvodu antiseptických účinků.

Med lesní a med luční

Složení medu se liší podle toho, z jakých květin pochází nektar. Léčivé rostliny se ale nachází jak na loukách, tak v lese, tudíž nelze tvrdit, že by jeden druh medu obsahoval více prospěšných látek.

Krystalizace medu

Krystalizace medu je přirozeným procesem a děje se tak vždy, pokud med nebyl tepelně upraven. Krystalizovaný med nepřichází o žádné prospěšné látky. Do tekuté podoby jej vrátíte opatrným zahřátím ve vodní lázni.

Jak uchovávat med

Velkou devizou medu je jeho stálé složení. Při správném uskladnění vám vydrží i několik let. Je třeba jej skladovat v chladné a temné místnosti.

Co je to raw med

Raw med je uchován tak, jak byl vytočen z pláství. Neztrácí cenné látky při pasterizování a filtrování.

Od: Iva V, 8.10.2020