Jak kupovat a kontrolovat potravu bohů
O medu se říkalo, že je potravou bohů. Zdravotní benefity medu a jeho skvělá chuť jsou s lidstvem už tisíce let. Údajně se v medu koupaly i egyptské královny, aby si uchovaly vitalitu a krásu. Pravdou je, že se jedná o jednu z nejčastěji šizených a pančovaných potravin. Poradíme vám, jak vybírat a kupovat kvalitní med. Můžete jej například zkusit přes knot zapálit. Kvalitní med hoří.
Jak vybírat med
Med můžete vybírat z mnoha druhů, každý má jinou chuť, strukturu i vlastnosti. Nejsladší je řepkový med, jemnou chuť má akátový med. Intenzivní chuť má manukový med, který má vysokou dávku methylglyoxalu.
Nutriční hodnotu medu můžete zvýšit přidáním včelího pylu nebo propolisu do medu. U medu se vyplatí dlouhá kontrola a testování kvality.
Pozor na medy z obchodu
Bohužel se stále v obchodech vyskytují medy, které jsou ředěné vodou, mají přídavky chemických látek nebo je základní surovina míchána s levným sirupem.
Některé statistiky uvádí, že med je jednou z nejčastěji falšovaných potravin, a to po víně a olivovém oleji. Ve složení najdete kukuřičný nebo třtinový sirup. Prvním ukazatelem kvality medu je cena. Levné medy v obchodech mohou být ředěny, aby se dosáhlo nízké ceny. Kontrolu můžete provést nakloněním sklenice, med by měl být hustý, mírně tekutý a čirý. Přelévá se pomalu a těžce. Barva by měla být stejná v celém objemu, na medu by neměly vznikat žádné barevné vrstvy. Nelekejte se pěny na povrchu i velmi kvalitní medy mohou pěnit.
Zakoupený med můžete zkontrolovat testem kroužkování nebo stužkováním. Pokud med necháte stékat tenkým proudem, začne se u hladiny stáčet do kroužků. Ze spuštěné lžíce s velkým obsahem medu by měl med stékat cik-cak, to se nazývá stužkováním. Dalším testem je rozpuštění medu. V čaji by se med měl rozpouštět pomalu. Pokud necháte knot nebo hořlavý provázek nasáknout medem, med setřete a provázek zapálíte, bude kvalitní med hořet. Test můžete provést i kápnutím na ubrousek. Méně kvalitní medy se rychleji rozpijí do podložky, protože mají vysoký obsah vody.
Co kontrolovat na etiketě medu
Druh medu (květový, lipový aj.).
Země původu medu. Vyhněte se medu z tropických oblastí a medu z Číny. Medy z cizích zemí mohou obsahovat antibiotika, u českého medu je to zakázáno.
Trvanlivost medu. Nekupujte med s krátkou lhůtou spotřeby. Kvalitní med vydrží roky.
Producent medu. Vsaďte na český med.
Jaký druh medu koupit
U medu byste našli nespočet druhů, ale v základním rozlišení zakoupíte med květový, který má světlou barvu a je z rostlin. Někdy se nazývá med nektarový. Med je náchylný na krystalizaci. Nektarové medy lze zakoupit jako akátové, lipové, řepkové, luční aj. Med lesní nebo medovicový je tmavší a včely jej sbírají z keřů a stromů. Na nich se vyskytuje medovice, to je hustá látka, kterou produkují mšice. Lesní med má výraznou chuť a krystalizuje později. Pak objevíte nejrůznější směsice medů, avšak pastovaný med je pouze upravený med květový, pro lepší roztírání a konzumaci. Takový med prošel řízenou krystalizací a nejsou použity žádné chemické přísady.
Med do čaje
Horký čaj s medem možná chutná skvěle, ale dejte pozor na to, abyste se nepřipravili o cenné látky. Nektar, včelí pyl, enzymy a proteiny jsou extrémně citlivé na teplo. Pokud med vystavíte teplotě vyšší než 50 °C, přijdete o velkou část prospěšných látek a zdravotních benefitů.

Proč nahradit cukr medem
Med se do krve vstřebává snadněji a rychleji, nefermentuje. Je méně kalorický než cukr a má vyšší sladivost, takže jej použijeme méně. Med obsahuje vitamíny, minerály a rostlinné silice, pomáhá posilovat imunitu a je šetrný pro trávící systém. Dospělý by měl mít 1 polévkovou lžíci medu denně.
Kde kupovat med
Pokud nenajdete med v bio kvalitě v obchodech, či na farmářských trzích, pátrejte v okolí po včelařích. Zakoupíte kvalitní produkt za příznivou cenu. Rovněž si budete jisti, že se jedná o přirozenou potravinu, která byla získána a vyrobena ve vašem okolí. Dobře zásobený včelař ve vašem okolí je výhrou.
I včelaře je vhodné zkontrolovat. Na mapách se můžete přesvědčit, jestli v okolí včelaře nejsou pole s intenzivní zemědělskou činností. To by signalizovalo vyšší riziko pesticidů a insekticidů.
Nebojte se krystalizace medu
Krystalizace medu nezhoršuje jeho kvalitu. Dokonce je důkazem, že se jedná o kvalitní med. Je to přirozená vlastnost medu, dlouhodobě skladovaný med krystalizuje vždy, pokud se nejedná o med akátový. Producenti se snaží jev odstranit ultrafiltrací nebo zahříváním na vysokou teplotu, tím zhorší biologickou hodnotu medu.

Jak skladovat med
Med nesmí být vystaven vysokým teplotám. Teplota nad 40 °C už mu škodí. Také nesmí být umístěn tak, aby na něj dopadaly sluneční paprsky. Med se nejlépe skladuje v chladné a tmavé spíži, kde teplota nepřesáhne 14 °C. Med skladujte ve sklenici a tu pevně uzavřete. Pokud je med v blízkosti aromatických látek, může snadno nasáknout cizími pachy.
O dobu spotřeby správně skladovaného medu nemusíte mít strach. Med můžete skladovat i několik let.
Zdroje: CountryLifeFoods.com, NatureNate´s.com, BrightLand.co, 3Bee.com, HoneyHiveFarms.com