Heřmánek pravý: Šálek plný zdraví

Heřmánek pravý patří mezi nejstarší používané bylinky. Dopřejte si tradiční všelék našich předků a okuste jeho blahodárné účinky na vlastní kůži. Heřmánkový čaj si můžete vychutnat teplý i ledově vychlazený. A poradíme také, jak na jeho přípravu za studena.

Reklama

Jak připravit heřmánkový čaj

Do šálku o objemu 250 ml nasypte 1 čajovou lžičku sušených heřmánkových květů, případně 1 polévkovou lžíci čerstvých květů. Zalijte je právě vroucí vodou a nechte 4 až 5 minut louhovat. Poté sceďte, a ještě teplý nálev popíjejte.

Pijte až 3 šálky heřmánkového čaje denně po dvou 2 až 3 týdnů. Po uplynutí doby se doporučuje udělat týdenní pauzu.

Čím ochutit heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj má mírně nahořklou chuť. Ta se ještě prohloubí v případě delšího louhování. Nejjednodušší způsob, jak chuť zjemnit, spočívá v přidání čerstvé citronové šťávy a trošky medu. Nálev můžete ochutit i limetkovou nebo pomerančovou šťávou, džusem, zázvorem, špetkou skořice nebo vanilkovým extraktem. Nálev bude voňavější, pokud přidáte k heřmánku pár květů levandule nebo několik listů máty.

Ledový heřmánkový čaj

Zejména v horkých letních měsících můžete vyzkoušet ledový heřmánkový čaj, který je příjemně osvěžující. Připravte horký nálev z heřmánkových květů a vyčkejte, dokud nevychladne na pokojovou teplotu. Poté ho dejte alespoň na 1 až 2 hodiny do lednice. Před podáváním přidejte do sklenice led a ozdobte ji plátkem citronu.

Příprava heřmánkového čaje za studena

Do skleněné nádoby nebo džbánu s víkem nalijte čistou pitnou vodu. Přidejte sušené heřmánkové květy, a to zhruba 6 gramů na 500 l vody. Nádobu uzavřete a vložte alespoň na 4 hodiny do lednice, heřmánek můžete nechat louhovat klidně i přes noc. Po uplynutí doby sceďte a doplňte ledem. Před servírováním ozdobte citronem a snítkou čerstvého rozmarýnu nebo máty.

Reklama

Zdravotní benefity heřmánkového čaje

1. Podporuje spánek

Bylinka obsahuje látky, kterým se připisují relaxační účinky. Popíjení heřmánkové čaje může zkrátit dobu potřebnou k usnutí a celkově zlepšit kvalitu spánku.

2. Zmírňuje stres a úzkosti

Heřmánek zklidňuje organismus a přispívá k psychickému uvolnění, je proto účinným pomocníkem při stresu a úzkosti. Vyzkoušet ho lze nejenom v náročných životních situacích, ale i při chronickém stresu.

3. Pomáhá regulovat hladinu cukru

Výzkumy naznačují, že popíjení heřmánkového čaje ovlivňuje trávení sacharidů, respektive reguluje hladinu krevního cukru. Proto může mít pozitivní efekt rovněž u osob s diabetem 2. typu.

4. Je balzámem pro zažívání

Heřmánek působí pozitivně na hladké svalstvo zažívacího ústrojí. Dokáže proto zmírnit podráždění žaludku či střev, je prevencí proti vzniku žaludečních vředů a může zlepšit stav v případě refluxní choroby jícnu.

5. Doplňková pomoc při nachlazení

Popíjet heřmánkový čaj se doporučuje i při virózách a nachlazení. Ačkoliv se samotnou nemocí bylinka úplně nezatočí, může zmírnit některé symptomy (například škrábání v krku) a zkrátit dobu léčby.

6. Proti zánětům i pro zdraví srdce

Léčivka je významným zdrojem flavonoidů, které patří mezi antioxidanty. To znamená, že chrání buňky těla před oxidativním stresem a eliminují zánětlivé reakce. Flavonoidy mají pozitivní vliv i na cholesterol a krevní tlak, proto může heřmánek přecházet některým kardiovaskulárním onemocněním.

7. Úleva při bolestivé menstruaci

Ženy jistě potěší, že po heřmánkovém čaji mohou sáhnout, pokud je trápí bolestivé křeče v průběhu menstruace. Podle některých studií působí bylinka příznivě dokonce i na silné krvácení a může zmírnit premenstruační syndrom.

Kontraindikace heřmánkové čaje

Heřmánkový čaj obvykle nemá při rozumném užívání a nepřekračování dávkování žádné nežádoucí účinky. Výjimkou je alergické reakce, která se může objevit u přecitlivělých jedinců. Těhotné a kojící ženy by se ale měli o pití heřmánku raději poradit se svým lékařem.

Zdroje: alphafoodie.com, dailyteatime.com, bbcgoodfood.com, nutratea.co.uk, everydayhealth.com, healthline.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 11.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama