Jogurtem proti nachlazení? Ano!

V průběhu zimních měsíců se rýmě a nachlazení vyhne jen málokdo. Jedním z důvodů je malá pozornost, kterou věnujeme prevenci. A pokud se už na nadcházející chladné období připravujeme, spojujeme si prevenci především s dostatečným přísunem vitaminu C. Skutečnost je ale taková, že skutečně efektivní příprava na období, kdy nachlazení hrozí především, by měla být mnohem komplexnější a pouhý vitamin C nám sám o sobě dobrou imunitu nezajistí.

Reklama

Nedávná studie vydaná v americkém odborném časopise The Journal of the American College of Nutrition ukazuje na význam komplexní přípravy organismu na chladná období a také na překvapivě významnou roli, jakou v ní může hrát konzumace jogurtu.

Vitamin C stále hraje prim, ale…

Uvedená studie samozřejmě nikterak nesnižuje význam vitaminu C, který je stále klíčovým prvkem v boji proti nachlazení. Problém však tkví ve faktu, že tělo je potřeba na zvýšenou zátěž na různých frontách. Ani jogurt tak samozřejmě není sám o sobě v boji s nachlazením všemocnou zbraní, může se ale stát užitečnou součástí opravdu zdravé diety.

Klíčem k odolnosti proti nachlazení a zmírnění jeho symptomů je celková připravenost organismu. Imunitní systém stimuluje celá řada vlivů jako je dostatek minerálních látek, „hodných“ bakterií apod.

Jogurt obsahuje mnoho užitečného

Skutečný jogurt (neplést s produkty, které se jako jogurt pouze tváří) obsahuje probiotika, která podporují imunitu. Výsledky zmíněné studie naznačují, že určité kmeny probiotik mohou tělo uchránit před nachlazením, případně zmírnit jeho symptomy. V této oblasti je nicméně třeba ve výzkumu urazit ještě dlouhou cestu.

Reklama

Kvalitní jogurty obsahují často i další složku, která podporuje imunitu – zinek. Jogurt stejně tak poskytuje v podobě karbohydrátů i energii, které tělo potřebuje pro rekonvalescenci z nachlazení co nejvíce.

Jogurt jistě není lékem na nachlazení, ani sám nezajistí tělu dobrou imunitu, dosavadní výsledky ale naznačují, že jako součást diety pro posílení imunity má v ledničce své místo.

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 13.1.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama