7 důvodů proč jíst pomelo

Pomelo je velké asijské citrusové ovoce, které chutná podobně jako grapefruit, ale je sladší. Obsahuje několik vitamínů, minerálů a antioxidantů, díky nimž se vyplatí zařadit ho do vaší stravy.

Reklama

Zde je 7 důvodů proč se vyplatí pomelo zařadit do vašeho jídelníčku:

1. Vysoce výživné

Pomelo obsahuje různé vitamíny a minerály a je vynikajícím zdrojem vitamínu C.

Jedno oloupané pomelo (asi 610 gramů) obsahuje:

  • Kalorie: 231
  • Proteiny: 5 gramů
  • Tuky: 0 gramů
  • Sacharidy: 59 gramů
  • Vláknina: 6 gramů
  • Riboflavin: 12,6 % doporučené denní dávky (DDD)
  • Thiamin: 17,3 % DDD
  • Vitamin C: 412 % DDD
  • Měď: 32 % DDD
  • Draslík: 28 % DDD

Jedno pomelo obsahuje dostatek vitaminu C na několik dní, vitamin C je silný antioxidant zvyšující imunitu, který pomáhá předcházet poškození buněk škodlivými sloučeninami nazývanými volné radikály.

Reklama

Pomelo je také bohaté na další vitamíny a minerály, včetně draslíku, který pomáhá regulovat rovnováhu tekutin a krevní tlak.

2. Plné vlákniny

Jedno pomelo nabízí 6 gramů vlákniny. Většina lidí by se měla snažit získat ze stravy alespoň 25 gramů vlákniny denně, takže ovoce je vynikající způsob, jak si dostatek vlákniny ve stravě zajistit. Je obzvláště bohaté na nerozpustnou vlákninu, které prospívá zdraví vašich střev a zabraňuje zácpě. Vláknina také slouží jako zdroj potravy pro zdraví prospěšné bakterie ve střevě.

Kromě toho bývá ovocná vláknina, jako například vláknina z pomela, spojena se zlepšenou hustotou kostí, dlouhodobým udržováním hmotnosti, zlepšeným zdravím střev a mozku a sníženým rizikem některých chronických chorob.

3. Podporuje hubnutí

Pomelo vám může pomoci zhubnout. Jedno oloupané pomelo (asi 610 gramů) obsahuje 231 kalorií, což je relativně nízké množství pro tak velký objem jídla. A co víc, pomelo obsahuje bílkoviny a vlákninu, které vám pomohou cítit se sytými po delší dobu. Potraviny obsahující bílkoviny a vlákninu pomáhají navozovat pocity plnosti. Je proto pro vás jednodušší snížit příjem kalorií a zhubnout konzumací těchto potravin

4. Bohaté na antioxidanty

Pomelo je plné antioxidantů, které mohou zabránit a zvrátit poškození buněk způsobené volnými radikály. Volné radikály jsou sloučeniny, které se nacházejí v životním prostředí a potravě. Mohou způsobit zdravotní problémy a chronická onemocnění, pokud se ve vašem těle nahromadí ve velkém množství.

Pomelo obsahuje nejen více než 400 % DDD pro vitamín C, silný antioxidant, ale také obsahuje několik dalších antioxidačních sloučenin. Hlavními antioxidanty v pomelu jsou naringenin a naringin, které se běžně vyskytují v citrusových plodech. Pomelo navíc obsahuje lykopen, protizánětlivý antioxidant, který je přítomen také v rajčatech. Mnoho výhod pomela, například jeho vliv proti stárnutí nebo pozitivní vliv na zdraví srdce, se připisuje jeho vysokému obsahu antioxidantů.

5. Dobré pro vaše srdce

Pomelo může posílit zdraví srdce snížením hladiny cholesterolu a triglyceridů, dvou krevních tuků, které souvisejí s onemocněním srdce.

Jedna 21denní studie na potkanech zjistila, že užití koncentrovaného extraktu z pomela snížilo hladiny triglyceridů až o 21 %, celkový cholesterol až o 6 % a LDL (špatný) cholesterol až o 41 %.

Další studie uvádí, že k tomuto efektu může docházet tím, že pomelo brání plnému vstřebávání cholesterolu ze stravy.

6. Pomáhá zpomalovat stárnutí

Díky vysokému obsahu antioxidantů může pomelo působit proti stárnutí. Antioxidanty, včetně vitamínu C, mohou zabránit poškození kůže způsobenému škodlivými volnými radikály a pomoci vám udržet si mladší vzhled.

Pomelo může také snižovat tvorbu konečných produktů pokročilé glykace (AGEs), které jsou způsobeny vysokou hladinou cukru v krvi. AGEs mohou přispět k procesu stárnutí tím, že způsobují změnu barvy kůže, špatnou cirkulaci krve a problémy se zrakem a ledvinami - zejména u lidí s diabetem 2. typu.

7. Pomáhá bojovat s rakovinnými buňkami

Pomelo může také pomoci zabíjet rakovinné buňky a zabránit šíření rakoviny. Jedna studie na myších zjistila, že extrakt z kůry pomela potlačil růst nádoru, posílil imunitní systém a zabil rakovinné buňky.

Kromě toho bylo prokázáno, že naringenin - jeden z hlavních antioxidantů v pomelu, dokáže zabíjet rakovinové buňky u rakoviny prostaty a slinivky břišní a také zpomalil šíření rakoviny plic.

Stále je však zapotřebí dalšího výzkumu na lidech, aby bylo možné plně porozumět účinku pomela na rakovinu.

Závěr

Pomelo je vysoce výživné ovoce s nízkým obsahem kalorií a plné vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Obsahuje také vlákninu a bílkoviny, které vám mohou pomoci udržet vás syté po delší dobu.

Dále se může pochlubit mnoha pozitivními účinky na vaše zdraví, je však třeba více výzkumů na lidech, aby bylo možné plně porozumět některým z těchto zdravotních účinků.

Reklama

Autor: Dominik Malý, 25.3.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama