Buďte FIT! Víme, jak na chřipku a nachlazení!

Dar plný vitamínů, zdraví a blahodárných účinků na náš organismus. Pokud jste až dosud šípky používali spíše jako dekoraci pro výzdobu interiéru v čase podzimu – pak zbystřete! Nádherně rudé bobule jsou totiž nejen krásné, ale také zdraví prospěšné!

Šípky jsou ozdobou přírody

Šípky nám na podzim příroda nabízí na zlatém podnose – je však nejvyšší čas na krásné bobule vyrazit. Ne nadarmo má tento rozvětvený keř tak poetický název – růže šípková je skutečnou princeznou okrajů lesů, skalnatých úseků strání i polních cest. Není těžké na šípky narazit, vyskytují se hojně doslova všude – ani města nejsou výjimkou. Šípky jsou připraveny ke sběru tehdy, kdy jsou ještě tvrdé a sytě červené. Právě v tomto okamžiku totiž obsahují nejvíce vitamínů. Jejich sušení je pak velmi jednoduché – stačí jim dopřát pokojovou teplotu či sušení v troubě nebo speciálních sušičkách. Ovšem pouze do šedesáti stupňů Celsia.

Na zahřátí, infekci i proti paradontóze

Lahodný šípkový čaj je legendární. V chmurných podzimních dnech i mrazivých zimních ránech je skvělým řešením, jak své tělo pořádně prohřát a zahřát. Umí ulevit při chřipce a nachlazení a pravidelné popíjení posiluje imunitu. Šípky jsou však také skvělým pomocníkem při hemoroidech, silné menstruaci či obtížném močení. Uleví při průjmech i chudokrevnosti, a dokonce jsou doporučovány pacientům s parodontózou i k zotavování u zlomenin kostí.

Nejste zrovna čajový typ? Nevadí! Z šípků můžete připravit originální šípkové víno nebo marmeládu!

Od: PelMel, 9.9.2019