Co upéct o víkendu? 4 jednoduché recepty na pečení s podmáslím

Víkend bez sladkého upečeného koláče nebo buchty si žádná hospodyňka neumí představit. Provoněná kuchyň vanilkou či skořicí navodí pohodovou víkendovou atmosféru pro celou rodinu. Připravili jsme pro vás 4 recepty na pečení s podmáslím a ať už hledáte recepty na bábovku nebo buchtu s ovocem, máme je pro vás připravené.

Podmáslí nejen do pečení

Podmáslí má mírně nakyslou chuť, podporuje trávení a správné fungování střev. Navíc je podmáslí nízkotučné a obsahuje pouze 0,5 % tuku. Používá se nejen do pečení. Babičky podmáslí používaly a stále se používá na popáleniny např. od sluníčka. Podmáslí krásně chladí a pomáhá také při úpalu. I v kosmetice je velmi oblíbené, vzhledem k tomu, že stahuje póry a zjemňuje pokožku. Najdete ho v různých kosmetických přípravcích jako jsou mýdla, tělová mléka atd.

Jaké druhy podmáslí v obchodě najdeme

Podmáslí v obchodech najdete pod označením kysané podmáslí nebo šlehané podmáslí. Kysané podmáslí je nabízeno také s různými ovocnými příchutěmi. Pozor si dejte na datum spotřeby, které nemá dlouhé trvání, a proto je nutné si ho vždy při nákupu zkontrolovat. Nebo si můžete vyrobit podmáslí sami doma.

Reklama
Reklama

Jak podmáslí vyrobit doma?

Na výrobu podmáslí budete potřebovat 500ml smetany ke šlehání a ideálně také elektrický šlehač.

Smetana se musí srazit, proto je potřeba ji nejprve vyšlehat a pokračovat tak dlouho dokud se nevytvoří hrudka másla. Tu následně vložíme do sítka a promačkáme z ní maximum podmáslí do mísy. Zůstane vám tak máslo, které stačí propláchnout pod studenou vodou a uložit do lednice.

Vzniklé podmáslí můžete vypít, nebo skladovat v lednici.

Čím nahradit podmáslí?

Nemáte doma smetanu ani podmáslí a chcete ho něčím nahradit? Existují 2 jednoduché způsoby, jak nahradit podmáslí. Je k tomu zapotřebí mléko a ocet nebo citrónová šťáva. Jeden hrnek mléka smícháte s polévkovou lžící octu nebo citronové šťávy. Směs promíchejte a nechte 5 min. odstát a je hotovo.

Jak podmáslí využít v kuchyni

Podmáslí využijeme nejen do těst na pečení, ale přidat ho můžeme také do pudinků, lívanců, salátů, pomazánek, dresinků či různých krémů, ale také polévek.

Připravili jsme pro vás 4 recepty na pečení s podmáslím. Vyzkoušejte naše jednoduché recepty, které provoní vaši kuchyň skořicí, vanilkou, ale i kokosem a buchta či bábovka díky tomu získá jemnou a nadýchanou chuť. Koláče jsou vláčné a na stole nevydrží déle než 24 hodin.

4 jednoduché recepty na pečení z podmáslí

1) Hrníčkový recept na cuketovou buchtu s mascarpone

Vyzkoušejte hrníčkový recept na cuketovou buchtu s mascarpone a podmáslím, který je snadný na přípravu a ingredience, které jsou v těstě obsažené provoní vaši kuchyň kokosem, vlašskými ořechy a vanilkou. Výplň z mascarpone a smetany dodá buchtě jemnou chuť.

2) Jahodový koláč s kokosem

Máte raději ovocné buchty a koláče? Jahodový koláč s kokosem a podmáslím vám přijde k chuti. V případě, že doma nemáme zrovna jahody, můžeme využít meruňky, borůvky nebo jiné sezónní ovoce.

Reklama

3) Hrníčková bábovka s podmáslím

Už vás nebaví klasická dvoubarevná bábovka, kterou pečete každou neděli? Vyzkoušejte hrníčkovou bábovku z podmáslí. Celá rodina bude překvapena novou chutí bábovky, která bude vylepšena pouze podmáslím a vanilkovým extraktem.

4) Borůvkový koláč s podmáslím a kokosovými lupínky

Pro milovníky kokosu tu máme sladkou inspiraci v podobě borůvkového koláče s podmáslím a kokosovými lupínky na povrchu. Med a kokosové lupínky tvoří dokonalou souhru chutí a dodají koláči netradiční vzhled.

Podívejte se i na další recepty nejen na pečení. V naší Ekuchařce najdete kulinářskou inspiraci z celé České republiky.

Autor: Marie Füsselová, 24.9.2020

Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama