Co upéct o víkendu? 4 jednoduché recepty na pečení s podmáslím

Víkend bez sladkého upečeného koláče nebo buchty si žádná hospodyňka neumí představit. Provoněná kuchyň vanilkou či skořicí navodí pohodovou víkendovou atmosféru pro celou rodinu. Připravili jsme pro vás 4 recepty na pečení s podmáslím a ať už hledáte recepty na bábovku nebo buchtu s ovocem, máme je pro vás připravené.

Podmáslí nejen do pečení

Podmáslí má mírně nakyslou chuť, podporuje trávení a správné fungování střev. Navíc je podmáslí nízkotučné a obsahuje pouze 0,5 % tuku. Používá se nejen do pečení. Babičky podmáslí používaly a stále se používá na popáleniny např. od sluníčka. Podmáslí krásně chladí a pomáhá také při úpalu. I v kosmetice je velmi oblíbené, vzhledem k tomu, že stahuje póry a zjemňuje pokožku. Najdete ho v různých kosmetických přípravcích jako jsou mýdla, tělová mléka atd.

Jaké druhy podmáslí v obchodě najdeme

Podmáslí v obchodech najdete pod označením kysané podmáslí nebo šlehané podmáslí. Kysané podmáslí je nabízeno také s různými ovocnými příchutěmi. Pozor si dejte na datum spotřeby, které nemá dlouhé trvání, a proto je nutné si ho vždy při nákupu zkontrolovat. Nebo si můžete vyrobit podmáslí sami doma.

Jak podmáslí vyrobit doma?

Na výrobu podmáslí budete potřebovat 500ml smetany ke šlehání a ideálně také elektrický šlehač.

Smetana se musí srazit, proto je potřeba ji nejprve vyšlehat a pokračovat tak dlouho dokud se nevytvoří hrudka másla. Tu následně vložíme do sítka a promačkáme z ní maximum podmáslí do mísy. Zůstane vám tak máslo, které stačí propláchnout pod studenou vodou a uložit do lednice.

Vzniklé podmáslí můžete vypít, nebo skladovat v lednici.

Čím nahradit podmáslí?

Nemáte doma smetanu ani podmáslí a chcete ho něčím nahradit? Existují 2 jednoduché způsoby, jak nahradit podmáslí. Je k tomu zapotřebí mléko a ocet nebo citrónová šťáva. Jeden hrnek mléka smícháte s polévkovou lžící octu nebo citronové šťávy. Směs promíchejte a nechte 5 min. odstát a je hotovo.

Jak podmáslí využít v kuchyni

Podmáslí využijeme nejen do těst na pečení, ale přidat ho můžeme také do pudinků, lívanců, salátů, pomazánek, dresinků či různých krémů, ale také polévek.

Připravili jsme pro vás 4 recepty na pečení s podmáslím. Vyzkoušejte naše jednoduché recepty, které provoní vaši kuchyň skořicí, vanilkou, ale i kokosem a buchta či bábovka díky tomu získá jemnou a nadýchanou chuť. Koláče jsou vláčné a na stole nevydrží déle než 24 hodin.

4 jednoduché recepty na pečení z podmáslí

1) Hrníčkový recept na cuketovou buchtu s mascarpone

Vyzkoušejte hrníčkový recept na cuketovou buchtu s mascarpone a podmáslím, který je snadný na přípravu a ingredience, které jsou v těstě obsažené provoní vaši kuchyň kokosem, vlašskými ořechy a vanilkou. Výplň z mascarpone a smetany dodá buchtě jemnou chuť.

2) Jahodový koláč s kokosem

Máte raději ovocné buchty a koláče? Jahodový koláč s kokosem a podmáslím vám přijde k chuti. V případě, že doma nemáme zrovna jahody, můžeme využít meruňky, borůvky nebo jiné sezónní ovoce.

3) Hrníčková bábovka s podmáslím

Už vás nebaví klasická dvoubarevná bábovka, kterou pečete každou neděli? Vyzkoušejte hrníčkovou bábovku z podmáslí. Celá rodina bude překvapena novou chutí bábovky, která bude vylepšena pouze podmáslím a vanilkovým extraktem.

4) Borůvkový koláč s podmáslím a kokosovými lupínky

Pro milovníky kokosu tu máme sladkou inspiraci v podobě borůvkového koláče s podmáslím a kokosovými lupínky na povrchu. Med a kokosové lupínky tvoří dokonalou souhru chutí a dodají koláči netradiční vzhled.

Podívejte se i na další recepty nejen na pečení. V naší Ekuchařce najdete kulinářskou inspiraci z celé České republiky.

Od: Marie, 24.9.2020