Příliš mnoho kalorií, cukru, soli. Jak nahradit nezdravé ingredience v receptech

Říkáte si občas, že by váš jídelníček mohl být zdravější? Pokud se vám zároveň nechce pouštět do radikálních změn a odmítáte se vzdát svých oblíbených receptů, můžete na to jít takzvaně od lesa. Jednoduše zkuste nahradit běžné ingredience jejich odlehčenějšími alternativami.

Reklama

Co si dopřát místo majonézy

Mezi hlavní složky majonézy patří olej a vaječné žloutky. Ve 100 gramech majonézy se ukrývá až 71 gramů tuku a přibližně 660 kalorií, což rozhodně není málo. V horních letních dnech se může navíc snadno zkazit.

Majonézu zkuste nahradit bílým jogurtem. Pokud potřebujete hustý výsledek, sáhněte po jogurtu řeckého typu. K masu a dalším grilovaným pochoutkám bude chutnat skvěle také odlehčený dip z tvarohu. Dobrou volbou je i zakysaná smetana, která obsahuje oproti majonéze méně než třetinové množství kalorií.

Nejzajímavější alternativy cukru

Spotřeba cukru je v českých končinách alarmující. Průměrně zvládne každý z nás spořádat během jednoho roku zhruba 35 kilogramů. Přitom právě cukr přispívá k rozvoji některých civilizačních nemocí a jeho nadměrný příjem vede k obezitě.

Základem je omezit sladkosti a slazené nápoje, často obsahují až neuvěřitelné množství cukru. Ten navíc neobsahuje prakticky žádné prospěšné živiny. Při vaření ho můžete nahradit třeba medem, ve kterém najdeme mimo jiné antioxidanty, flavonoidy a některé vitamíny. Za zmínku stojí i čekankový sirup s vysokým podílem vlákniny, stejně jako takřka nekalorická stévie, kokosový cukr a přírodní xylitol.

Reklama

Jak omezit příjem soli

Známé rčení praví: „Sůl nad zlato“. Na druhou stranu se ale také říká, že všeho moc škodí. A co se týče statistik, náš národ to se solí skutečně přehání, spotřeba na člověka je totiž až trojnásobná oproti doporučené dávce.

Omezte jídla z fast foodů, polotovary a instantní pokrmy. Nezřídka jsou silně přesolené. Totéž platí pro mnohé uzeniny a sýry. Místo slaných chipsů sáhněte po alternativě ze sušené zeleniny, příjemně vás překvapí lahodnou chutí. Kupujte pouze koření a kořenící směsi bez obsahu soli. Při vaření uberte množství soli, chuť můžete zvýraznit i česnekem, chilli či zelenými bylinkami.

Když je chuť na sladké

Místo čokolády, bonbónů nebo sladké tyčinky sáhněte raději po čerstvém ovoci. Stejně jako cukrovinky má sladkou chuť, je zdrojem energie a jako příjemný bonus obsahuje vlákninu, vitamíny a minerální látky.

Snížit chuť na sladké pomůže vyvážená snídaně, dostatečný přísun bílkovin, vlákniny a dodržování pitného režimu. Chuť na sladké naopak zhoršuje stres, vyčerpání, málo spánku a výkyvy v hladině krevního cukru.

Čím nahradit bílou mouku

Bílá mouka není z hlediska nutričního složení příliš zajímavá. Je totiž ochuzena o celou řadu minerálů a dalších cenných mikroživin.

Předepsané množství bílé mouky v receptech snížíte, pokud ji částečně nahradíte její celozrnnou variantou, ovesnou nebo špaldovou moukou. Ty mají vyšší obsah vlákniny a dalších pro tělo prospěšných látek. Za pozornost však stojí i pohanková, hrachová, kukuřičná, sójová nebo amarantová mouka. Všechny jsou přirozeně bezlepkové. Počítejte ale s tím, že oproti bílé mouce mají jinou chuť, na kterou je třeba si zvyknout.

Zdroje: thecoconutmama.com, healthline.com, webmd.com, bakestarters.com, health.gov

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 6.9.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama