Jednoduché tipy a triky, jak vykouzlit zdravější jídlo

foto: Shutterstock

Chcete jít zdravěji než doposud? Pokud stále zůstáváte pouze u zbožného přání, je to možná tím, že máte obavu z radikálních změn ve stávajícím způsobu stravování. Mnohem jednodušší je proto zařadit zdravější potraviny do jídelníčku postupně. A s tím můžete začít klidně už dnes.

Reklama

Nezapomeňte na zeleninovou přílohu

Zelenina je významným zdrojem vlákniny, stejně jako celé řady mikroživin. Měla by být nedílnou součástí každodenního jídelníčku, nezapomeňte ji proto přidat k běžnému jídlu. Zeleninová příloha může tvořit až polovinu obsahu talíře.

Smažené či fritované hranolky jsou velice kalorické, vysoce průmyslově zpracované a nachází se v nich množství nezdravých tuků. Zkuste je nahradit zdravější alternativou. Celerové hranolky pečené v troubě jsou připravené během chvilky a překvapí svou vynikající chutí.

Reklama

Dejte přednost celozrnným výrobkům

Pokuste se nahradit alespoň polovinu běžného bílého pečiva jeho celozrnnou variantou. To je vyrobené z mouky, která vznikla rozemletím celých zrn včetně jejich obalových vrstev a klíčků. Právě proto je nutričně hodnotnější a může se pochlubit vyšším obsahem vlákniny.

Při domácím pečení nahraďte část bílé mouky celozrnnou moukou nebo přisypte obilné otruby. Jednoduše tím zvýšíte přísun vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení. Použít můžete i špaldovou mouku, která je dobře stravitelná, a navíc vyniká obsahem vitaminu, minerálních látek a stopových prvků.

Omezte slazené limonády

Mezi potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru patří limonády a další slazené nápoje. Jejich častá konzumace přispívat k nežádoucímu nárůstu tělesné hmotnosti, může způsobovat vyšší kazivost zubů nebo vést k dalším zdravotním problémům.

Pokud vám ale obyčejná pitná voda nechutná, můžete do džbánku přidat kolečko citronu nebo limetky. Lepší chuť jí propůjčí také snítka máty či meduňky. Běžný cukr v čaji nahraďte stévií, která má příjemnou sladkou chuť, přestože neobsahuje prakticky žádné kalorie. Dostatečný přísun tekutin a mikroživin zajistí i nedoslazované smoothie nápoje, které jsou výživné a chutné.

Snižte spotřebu soli

Nadměrná konzumace soli přispívá k zadržování vody v těle, nepříznivě působí na ledviny a zvyšuje krevní tlak. V dlouhodobém horizontu může mít vliv dokonce i na vznik kardiovaskulárních onemocnění.

Prvním krokem, jak snížit množství přijímané soli, je eliminovat konzumaci průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů. Sůl je také hojně zastoupena například v uzeninách, bílém pečivu a některých sýrech.

Při vaření a pečení je možné část soli nahradit vybraným kořením a bylinkami, případně cibulí, česnekem nebo rovněž citronovou či limetkovou šťávou.

Další užitečné tipy na zdravější jídelníček

  • Jezte pomalu, v klidu a beze spěchu

  • Snažte se jíst spíše menší porce, a to pravidelně

  • Před grilováním a smažením masa dávejte přednost dušení a pečení

  • Nezapomeňte do jídelníčku zahrnout ryby

  • Vyzkoušejte alespoň 1 až 2 zdravé recepty týdně

  • Část spotřeby masa mohou nahradit luštěniny, také ony jsou zdrojem bílkovin

  • Omezte návštěvu rychlých občerstvení

  • Nepřehánějte to s konzumací alkoholu

  • Místo chipsů zkuste alternativu v podobě pražené cizrny

Zdroje: healthline.com/nutrition/healthy-soul-food, betterhealth.vic.gov.au, https://www.healthline.com/nutrition/healthy-eating-tips, healthline.com/nutrition/what-happens-if-you-eat-too-much-salt

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

10 levných a jednoduchých tipů, jak podpořit zdraví

Dáváte si novoroční předsevzetí, že začnete jíst zdravěji, nebo jiným způsobem podpoříte své zdraví a kondici? Pokud patříte zároveň k těm, kterým se nedaří vytyčené cíle dodržet, můžete na to jít tentokrát pozvolna a prakticky bez námahy.

Příliš mnoho kalorií, cukru, soli. Jak nahradit nezdravé ingredience v receptech

Říkáte si občas, že by váš jídelníček mohl být zdravější? Pokud se vám zároveň nechce pouštět do radikálních změn a odmítáte se vzdát svých oblíbených receptů, můžete na to jít takzvaně od lesa. Jednoduše zkuste nahradit běžné ingredience jejich odlehčenějšími alternativami.

Vyznavači slaných pokrmů umírají více než kuřáci. Čím nahradit sůl?

Vědci přišli se zajímavým zjištěním. Kdyby lidé přestali se solením, zachránilo by to více životů, než kdyby lidé přestali kouřit. Je známou skutečností, že infarkt a mozková mrtvice je častější příčinou úmrtí než rakovina plic. Málokdo si ale tento fakt spojí s příjmem soli.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.