Jednoduché tipy a triky, jak vykouzlit zdravější jídlo

Chcete jít zdravěji než doposud? Pokud stále zůstáváte pouze u zbožného přání, je to možná tím, že máte obavu z radikálních změn ve stávajícím způsobu stravování. Mnohem jednodušší je proto zařadit zdravější potraviny do jídelníčku postupně. A s tím můžete začít klidně už dnes.

Nezapomeňte na zeleninovou přílohu

Zelenina je významným zdrojem vlákniny, stejně jako celé řady mikroživin. Měla by být nedílnou součástí každodenního jídelníčku, nezapomeňte ji proto přidat k běžnému jídlu. Zeleninová příloha může tvořit až polovinu obsahu talíře.

Smažené či fritované hranolky jsou velice kalorické, vysoce průmyslově zpracované a nachází se v nich množství nezdravých tuků. Zkuste je nahradit zdravější alternativou. Celerové hranolky pečené v troubě jsou připravené během chvilky a překvapí svou vynikající chutí.

Dejte přednost celozrnným výrobkům

Pokuste se nahradit alespoň polovinu běžného bílého pečiva jeho celozrnnou variantou. To je vyrobené z mouky, která vznikla rozemletím celých zrn včetně jejich obalových vrstev a klíčků. Právě proto je nutričně hodnotnější a může se pochlubit vyšším obsahem vlákniny.

Při domácím pečení nahraďte část bílé mouky celozrnnou moukou nebo přisypte obilné otruby. Jednoduše tím zvýšíte přísun vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení. Použít můžete i špaldovou mouku, která je dobře stravitelná, a navíc vyniká obsahem vitaminu, minerálních látek a stopových prvků.

Omezte slazené limonády

Mezi potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru patří limonády a další slazené nápoje. Jejich častá konzumace přispívat k nežádoucímu nárůstu tělesné hmotnosti, může způsobovat vyšší kazivost zubů nebo vést k dalším zdravotním problémům.

Pokud vám ale obyčejná pitná voda nechutná, můžete do džbánku přidat kolečko citronu nebo limetky. Lepší chuť jí propůjčí také snítka máty či meduňky. Běžný cukr v čaji nahraďte stévií, která má příjemnou sladkou chuť, přestože neobsahuje prakticky žádné kalorie. Dostatečný přísun tekutin a mikroživin zajistí i nedoslazované smoothie nápoje, které jsou výživné a chutné.

Snižte spotřebu soli

Nadměrná konzumace soli přispívá k zadržování vody v těle, nepříznivě působí na ledviny a zvyšuje krevní tlak. V dlouhodobém horizontu může mít vliv dokonce i na vznik kardiovaskulárních onemocnění.

Prvním krokem, jak snížit množství přijímané soli, je eliminovat konzumaci průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů. Sůl je také hojně zastoupena například v uzeninách, bílém pečivu a některých sýrech.

Při vaření a pečení je možné část soli nahradit vybraným kořením a bylinkami, případně cibulí, česnekem nebo rovněž citronovou či limetkovou šťávou.

Další užitečné tipy na zdravější jídelníček

Zdroje: healthline.com/nutrition/healthy-soul-food, betterhealth.vic.gov.au, https://www.healthline.com/nutrition/healthy-eating-tips, healthline.com/nutrition/what-happens-if-you-eat-too-much-salt

Od: Jitka Kučová, 11.5.2022