Čím při vaření a pečení nahradit máslo? Známe levnější i zdravější alternativy

Tradiční česká rodinka a oblíbené pokrmy naší kuchyně. Kdybychom si představili týden s teplým obědem a teplou večeří, k tomu pár pečených dezertů, budeme na spotřebě několika kostek másla. K tomu je třeba přičíst i spotřebu sádla a oleje. Jak při vaření a pečení nahradit máslo? Jsou zdravější nebo levnější varianty?

Reklama

Vaření a pečení s máslem

Recepty na dezerty, cukroví i na běžné omáčky se jen hemží množstvím másla, které vyžadují. Co když ale chcete vařit nebo péct bez másla? U řady receptů bude náhrada možná, pozor ale na sušenky nebo listové těsto. Tam je použití másla základním stavebním kamenem úspěchu. Máslo ve spojení s cukrem dezerty provzdušní, pečivo bude mít správnou texturu a chuť.

Naštěstí si dnes můžeme namísto másla vybrat i jinou surovinu. Nahradit máslo může být vhodné a žádoucí nebo dokonce nutné.

Někdy je důvodem náhrady alergie na mléčné výrobky, jindy hledáte levnější alternativu. Pro někoho je klíčové snížení množství tuku v pokrmech a jiní jen zapomněli na důležitou položku na nákupním seznamu. Potěšíme vás. Vařit a péct se dá bez másla. Představíme vám hned několik variant.

Základní náhrada másla

Při pečení můžete máslo nahradit tukem na pečení nebo olejem. Některé margaríny dokonce lákají nápisem máslová chuť. V běžných moučnících náhradu nepoznáte, ale například vánoční cukroví mírně změní chuť.

Máslo nahradíte v poměru 1:1. Výhodou u pokrmových tuků je to, že se s nimi pracuje stejně dobře, jako s máslem. Pokud budete přidávat olej, dejte jej asi o čtvrtinu méně než másla. Olej volte slunečnicový nebo řepkový. Nemají žádnou vůni ani chuť a například v omáčkách náhradu másla olejem poznáte jen minimálně.

Reklama

U sladkých receptů můžete vyzkoušet náhradu másla kokosovým olejem, dezerty budou krásně provoněné. Na trhu je k dostání i celá řada ořechových másel. Ta jsou vhodná zejména pro alergiky. Chuťově jsou výborná, zpravidla mají ale vyšší pořizovací cenu.

Náhrada másla při vaření

Přemýšlíte, jak nahradit máslo v základních receptech, jako například bramborová kaše? Vyzkoušejte řecký jogurt. Bramborová kaše bude výtečná.

Při vaření můžete máslo nahradit kašičkou z kukuřičného škrobu. Škrobovou moučku smícháte v poměru 1:2 s vodou a povaříte 5 minut. Kaši necháte vychladnout a používáte při vaření namísto másla.

Zdravější náhrada másla

Jako náhradu másla můžete použít rozvařené jablečné pyré. Namísto dvou dílů másla byste použili jeden díl jablečného pyré. Jablka dodají dezertům příjemnou vláčnost a působí jako pojivo. V některých receptech můžete jablečným pyré nahradit celé máslo, jindy nahraďte jen polovinu množství. Celé máslo lze nahradit například u bábovek, ovocných chlebů, bublanin a litých buchet.

Místo másla můžete použít i zhnědlé banány. Kromě másla dokáží nahradit i velkou část cukru. Jsou výborným základem pro zdravé pečení. Jedno máslo nahradíte dvěma až třemi banány. S méně sladkou chutí můžete máslo nahradit dýňovou kaší.

Pokud si chcete dopřát zdravý tuk, používejte namísto másla při pečení rozmačkané avokádo. Množství másla za avokádo nahrazujte v poměru 1:1.

Nahraďte máslo fazolemi

Rozvařené bílé nebo černé fazole jsou náhradou másla do dortů i litých buchet. Je zapotřebí, aby byly dlouze máčené a rozvařené do změknutí. Poté je možné rozmixovat je na pastu a použít jako krémovou náhražku tuku. Nejen že snížíte množství nezdravých tuků, ještě zvýšíte obsah vlákniny a bílkovin v běžných buchtách.

Dýňové a jablečné pyré

V sezóně jablek a dýní si připravte jablečné a dýňové pyré jako zavařeninu ve větším množství. Budete mít alternativu másla pro zdravé pečení vždy při ruce. Podobně si můžete připravit i na náhradu mouky pro zahušťování. Stačí připravit směs zeleniny, sterilovaná zelenina umí zahustit řadu pokrmů namísto mouky.

Zdroje: HealthLine.com, TheKitchn.com, Salon.com, Chatelaine.com, LiveStrong.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 13.10.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama