Jak nahradit olivový olej v kuchyni

foto: Depositphotos

Vlastnosti olivového oleje jsou jedinečné. Tato takřka zázračná tekutina je plná nenasycených mastných kyselin a dalších látek cenných pro lidské zdraví. Není divu, že tvoří nedílnou součást nejednoho receptu. Ne vždy je ale po ruce. Prozradíme, čím ho v různých situacích šikovně nahradit.

Reklama

Jak se používá olivový olej

Pro svou příjemnou chuť a všestrannost si vyšlapal cestu i do českých kuchyní. Nejoblíbenější variantou je extra panenský olivový olej, který se získává šetrným lisováním za studena. V této formě si uchovává nejvíce mikroživin, zejména nenasycených mastných kyselin, vitamínu E a antioxidantů. Aby o ně nepřišel, uplatňuje se zejména při přípravě pokrmů studené kuchyně.

Olivového oleje se ale není třeba úplně obávat ani při vaření. Jeho bod kouřivosti je totiž zhruba 170 až 210 °C. To znamená, že až po překročení této teploty se z něj mohou uvolňovat potenciálně škodlivé látky.

Reklama

Naopak olivový olej z pokrutin neboli olivové drtě (anglicky označovaný jako „Pomace Oil“) prochází tepelnou úpravou a rafinací. Jeho chuťové vlastnosti nejsou tak delikátní, zato se skvěle hodí i pro tepelnou úpravu včetně smažení.

Ořechový olej

Sáhnout můžete například po oleji z vlašských nebo lískových ořechů. Oba mají delikátní oříškovou chuť a mohou se pochlubit pestrým využitím hlavně ve studené kuchyni. Oživíte s nimi sladké dezerty či ovocné saláty, pokapete s nimi oblíbenou bruschettu nebo je můžete použít při výrobě domácího pesta.

Vaší pozornosti by neměl uniknout ani arašídový olej, který se považuje za jeden z vůbec nejzdravějších. Ten za studena lisovaný dodá šmrnc rozličným salátům, zatímco rafinovaný arašídový olej hravě nahradí olivový olej z pokrutin.

Olej z hroznových jader

Pokud je oříšková chuť nežádoucí, bude vhodným adeptem olej z hroznových jader. Jeho chuť je totiž velice jemná až neutrální, navíc je bez zápachu. Nejvíce ho oceníte v salátových dresincích a marinádách, kde nenaruší chuť ostatních ingrediencí, avšak umně dodá jídlu texturu.

Máslo

Máslo se relativně brzy přepaluje, a proto se k vaření příliš nehodí. Výjimkou je přepuštěné máslo tzv. ghí, které má nižší obsah vody a zvládá teploty až zhruba do 250 °C. Máslo se hodí například pro závěrečné oživení pečené zeleniny, jeho chuťové vlastnosti se skvěle kombinují s pečivem. Do některých receptů je vhodné máslo předem rozpustit.

Dýňový olej

Získává se lisováním za studena z dýňových semen, jeho bod kouřivosti činí asi 140 °C. Na první pohled zaujme zelenou barvou, která je poměrně tmavá. Dýňový olej může být zajímavou změnou zejména v pomazánkách a salátových dresincích, kterým propůjčí bohatou chuť. A doporučujeme ho vyzkoušet i k dozdobení dýňové polévky.

Rozmačkaný banán

Překvapivou alternativou olivového oleje je rozmačkaný banán. Nemusíte se ho bát použít zejména v receptech na sladké pečení. Hodí se například do hrnkových buchet a moučníků, stejně jako sušenek. A protože je banán sám o sobě hodně sladký, nezapomeňte snížit předepsané množství cukru.

Avokádový olej

Rafinovaný avokádový olej má bod kouřivosti až 270 °C, avšak i ten za studena lisovaný zvládá teploty do výše zhruba 190 až 205 °C, což je srovnatelné s extra panenským olivovým olejem. A protože má navíc bohatou máslovou chuť, představuje jednu z nejoblíbenějších náhražek olivového oleje.

Zdroje: thekitchn.com, escoffieronline.com, bhg.com.au, spoonuniversity.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Čím při vaření a pečení nahradit máslo? Známe levnější i zdravější alternativy

Tradiční česká rodinka a oblíbené pokrmy naší kuchyně. Kdybychom si představili týden s teplým obědem a teplou večeří, k tomu pár pečených dezertů, budeme na spotřebě několika kostek másla. K tomu je třeba přičíst i spotřebu sádla a oleje. Jak při vaření a pečení nahradit máslo? Jsou zdravější nebo levnější varianty?

Kolik znáte druhů olejů pro vaření? A víte, jak je správně používat?

Kolik máte v kuchyni olejů? Jeden? Pak se ochuzujete o řadu chuťových variací i cenné látky obsažené v různých druzích stolních olejů. Jaké druhy olejů je vhodné mít ve spíži a k čemu konkrétní druh využít? Poradíme vám.

Příliš mnoho kalorií, cukru, soli. Jak nahradit nezdravé ingredience v receptech

Říkáte si občas, že by váš jídelníček mohl být zdravější? Pokud se vám zároveň nechce pouštět do radikálních změn a odmítáte se vzdát svých oblíbených receptů, můžete na to jít takzvaně od lesa. Jednoduše zkuste nahradit běžné ingredience jejich odlehčenějšími alternativami.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.