5 tipů, jak vybrat kvalitní olivový olej

Chcete si uvařit dobré italské jídlo nebo zkusit Francouzskou kuchyni? Pak se rozhodně bez olivového oleje se neobejdete. V obchodech najdete olivové oleje v různých cenových relacích, a proto je důležité vědět, čím se řídit při jeho výběru. Ten nejdražší nemusí být vždy nejkvalitnější.

Reklama

Připravili jsme pro vás 5 tipů, jak vybrat kvalitní olivový olej. Zjistěte, proč by prvním výběrem měl být extra panenský olivový olej, v čem se liší oproti rafinovanému olivovému oleji a podle čeho poznáte jeho čerstvost a kvalitu.

Jaké jsou druhy olivových olejů

Nejprve se pojďme podívat, s jakými druhy olivových olejů se v obchodech můžeme setkat a čím se od sebe liší?

1) Panenské olivové oleje

Panenské olivové oleje se řadí do 3 skupin. Všechny druhy těchto panenských olejů jsou vyrobeny mechanicky a řadí se mezi ty nejkvalitnější olivové oleje. Rozhodně pokud sáhnete po panenském olivovém oleji chybu neuděláte. Rozdíl je v kyselosti (acidity) konkrétního oleje a čím nižší kyselost, tím kvalitnější olej. Dalším ukazatelem kvality je množství polyfenolů. Čím vyšší podíl, tím vyšší kvalita.

Extra panenský olivový olej (Extra virgin) 

Název „Extra panenský“ značí, že olivový olej byl vyroben mechanickým lisováním za studena a jeho kyselost je nižší než 0,8 %. Jedná se o nejkvalitnější druh olivového oleje, který na trhu najdete. Bohužel, někteří výrobci označují oleje jako extra virgin na samolepce výrobku a na etiketě pak chybí informace o kyselosti (aciditě). Proto je důležité vědět, podle jakých dalších ukazatelů se řídit při výběru kvalitního oleje.

Panenský olivový olej (virgin) a olivový olej standard

Panenský olivový olej se od extra panenského liší pouze volnou kyselostí, která musí být nižší než 2 % na 100g oleje a stejně tak obyčejný olivový olej. U něj se výška volné kyselosti pohybuje pod 3,3 % na 100 g oleje.

Reklama

2) Rafinované olivové oleje

Rafinované olivové oleje jsou ty, které se získávají rafinováním panenského oleje nebo rafinováním surového olivového oleje z pokrutin. Oproti panenským olejům, jsou lisovány za vysokých teplot a ve většině případů jsou chemicky upravovány. Proto v obchodech hledejte jako první nálepku extra virgin olive oil a jak postupovat dál, si povíme v následujících odstavcích.

5 tipů, jak vybrat kvalitní olivový olej

1) Cena

Cena kvalitního olivového oleje se pohybuje na 1l od 150 Kč výš. Není to nejlevnější záležitost, ale rozhodně stojí za to si připlatit než sáhnout po té nejlevnější variantě. Zároveň je potřeba zjistit i další informace o produktu, abychom si mohli být jisti, že jsme vybrali správně.

2) Tmavá nebo světlá lahev? V čem je rozdíl?

Největší nepřítel olivového oleje je světlo, teplo a vzduch. Proto v případě, že vidíte čirou lahev bez toho, aniž by byla uložena v krabici, tak ji rozhodně neberte. Naopak zaměřte se na výběr tmavého skla nebo čirého, které ovšem vždy musí být chráněno před světlem. Tedy olivový olej v čiré lahvi musí být ještě zabalen v krabici tak, aby byl chráněn před světlem.

3) Správné skladování olivového oleje doma

Důležité je také vědět, jak správně skladovat olivový olej doma. I to bude mít dopad na jeho kvalitu. Nikdy nenechávejte olivový olej ležet v kuchyni na slunném místě. Ideální skladování je ve spíži nebo někde, kde je chlad a tma.

4) Přečtěte si etiketu

Podívejte se na etiketu a zjistěte, jaké informace výrobce na štítku uvádí. Samozřejmě čím více informací, tím lépe. Zaměřit byste se měli v první řadě na datum spotřeby oleje, které se počítá od chvíle, kdy je olej naplněn do lahví, nikoliv od data sklizně, které je většinou na štítcích uváděno.

Obvyklá doba spotřeby bývá 18 měsíců, při správném skladování a uzavírání. Olivový olej na rozdíl od vína nezraje časem, ale naopak kvalita se horší. Proto čím čerstvější tím lépe pro vás.

5) Pokud máte možnost, ochutnejte

V případě, že kupujete olivový olej v obchodech, pak tuto možnost pravděpodobně mít nebudete, ale v případě tržnic a menších obchodníků by vám výrobce/prodejce ochutnávku dopřát mohl. Kvalitu extra panenského oleje není jednoduché zjistit. Ovlivňuje ji kyselost, jak jsme si už řekli na začátku také čerstvost. A tu poznáte degustací olivového oleje.

Nicméně na to budete potřebovat vytříbené chuťové buňky, dobré oko a výborný čich a rozhodně léta zkušeností. Umět poznat kvalitní olivový olej degustací je kumšt. Ale pokud to zkusíte, rozhodně nemůžete nic zkazit.

Proč používat olivový olej v kuchyni?

Olivový olej má mnoho blahodárných účinků na lidský organismus. Například podporuje trávení, prospívá vlasům i pleti, napomáhá hubnutí a mnoho dalšího. Obsahuje antioxidanty a vitamíny (A, D, E, K). Také se říká, že zpomaluje stárnutí a hojně se využívá v přírodním léčitelství. Je vhodný do salátů i na přípravu tepelně zpracovaných jídel a oproti např. slunečnicovému oleji s ním nemusíte šetřit.

Tip na závěr: Vyzkoušejte italskou kuchyni nebo slavný francouzský recept na Ratatouille a vařte zdravě a chutně s olivovým olejem.

Reklama

Autor: Marie Füsselová, 30.10.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama