Touha po sladkostech a zároveň přání netrávit v kuchyni mnoho času. Tady vedou bábovky, které smícháte v robotu za 5 minut a dáte upéct do trouby. Citrónová je opravdu vynikající.
Určitě není pravdou, že je majonéza jen surovinou do salátového dresinku. S majonézou můžete kouzlit i při vaření a pečení. Překvapí vás chuť dušených nebo pečených pokrmů z masa i krásné vláčných dezertů, když do těsta přidáte majonézu. Odhalíme tipy a triky, jak se dá vařit a péct s majonézou.

U hotových omáček jako tatarka nebo majonéza se nemusíte bát jejich tepelného zpracování. Majonéza si zachovává strukturu a nedochází ani k narušení řetězců mastných kyselin. I po tepelné úpravě obsahuje omega3 mastné kyseliny. Kvalitní majonéza je směsicí vajec, tuku a špetky soli, můžete si ji snadno připravit i doma. Všechny ingredience běžně používáte při vaření a pečení. Proto se oprostěte od představy, že majonéza patří jen do bramborového salátu a vyzkoušejte nová jídla a nové chuťové kombinace.
Majonéza se dá použít na marinády nebo přidat do základu při pečení, restování a dušení. Masa jsou díky majonéze křehčí a šťavnatější. Před restováním můžete nakrájet maso na nudličky, osolit, opepřit a na troše sádla nechat ze všech stran zatáhnout. Poté přidat dvě lžíce majonézy a připravit základ na směsi se zeleninou, houbami nebo luštěninou.
Vepřové a kuřecí maso můžete s majonézou zapékat. Stačí plátky masa osolit a opepřit a důkladně potřít majonézu. Nahoru naskládejte kolečka červené cibule a pečte do změknutí masa. Před podáváním sejměte poklici a přidejte nastrouhaný parmazán nebo jiný sýr. Pod grilem zapečte do zezlátnutí a můžete podávat.
Kuřecí prsa postrádají tuk, proto mohou být při nevhodné úpravě suchá. Pomohou nejrůznější marinády. Výbornou marinádu připravíte z majonézy, kterou smícháte s prolisovaným česnekem a nadrobno nakrájenou cibulkou. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a dejte na půl hodiny do lednice do marinády. Poté nechejte lehce okapat, obalte v mouce smíchané se sladkou paprikou a krátce restujte.
Nudnou bramborovou přílohu můžete proměnit v lahůdku, když připravíte zapékané brambory s majonézou. Stačí brambory nakrájet na plátky a připravit si zapékací mísu. Brambory osolte, přidejte majoránku a trošku rozmarýnu. Majonézu smíchejte s česnekem a pepřem a promíchejte s bramborami. Mírně podlijte a připravujte pod poklicí asi 50 minut na 180 °C.
Majonéza se dá přidat do litého i kynutého těsta, to si díky majonéze zachová vláčnost a koláče nebudou osychat. Připravte kvásek z droždí, mléka, cukru a trošky mouky. Celkem budete potřebovat hrnek mléka, 50 g cukru a 500 g mouky. Jakmile vzejde kvásek, přidejte mouku, 4 žloutky a 200 g majonézy. Vypracujte těsto, nesmí lepit a musí pod rukou „odfukovat“. Po vykynutí naplňte těsto tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní a připravte závin nebo koláče.
Rychle připravíte majonézovou bublaninu. Do robotu dejte vyšlehat 4 celá vejce se 150 g krystalového cukru. Nechejte šlehat, dokud hmota nezbělá. Přidejte 100 ml mléka a 200 g majonézy. Zvlášť smíchejte 260 g polohrubé mouky s práškem do pečiva. Pomalu přisypte do směsi, provoňte vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Nahoru dejte sezonní ovoce obalené v moučkovém cukru a posypku. Pečte do zezlátnutí.
Dva hrnky polohrubé mouky smíchejte zvlášť s práškem do pečiva. V robotu šlehejte 3 vejce s hrnkem cukru, vanilkovým cukrem a 150 g majonézy. Přidejte půl hrnku mléka a vmíchejte mouku. Pokud je těsto stále husté, přidejte ještě mléko (záleží na velikosti vajec). Bábovka se peče na 180 °C asi 40 minut.
Touha po sladkostech a zároveň přání netrávit v kuchyni mnoho času. Tady vedou bábovky, které smícháte v robotu za 5 minut a dáte upéct do trouby. Citrónová je opravdu vynikající.
Základní recept na majonézovou bábovku můžete doplnit nejrůznějšími polevami nebo přidat do těsta kousky čokolády či do části kakao pro mramorování. Příjemně chutná i s citronovou šťávou nebo částečně slazená banánem.
Zdroje: SouthernLiving.com, TasteOfHome.com, YorkshireRapeseedOil.co.uk, BBC.co.uk
Od: Iva V, 10.12.2025