Jen se zakousnout: Upečte si chutné sušenky pro každou příležitost

Nezaberou příliš práce, přesto chutnají skvěle. Sušenky můžete vyrobit ve zdravé variantě nebo klidně trochu zhřešit. Výsledkem bude křupavá dobrota, která neudělá ostudu ke snídani, svačince i jako pohoštění pro hosty.

Reklama

Skořicové ovesné sušenky s cuketou

Budete potřebovat 1 a ¼ šálku hladké mouky, 1 šálek jemných ovesných vloček, 1 šálek nastrouhané cukety, ⅔ šálku hnědého cukru, ½ šálku změklého másla, ½ šálku rozinek, 1 vejce, 1 a ½ lžičky mleté skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu a ½ lžičky jedlé sody.

Nastrouhanou cuketu vložte do síta a vymačkejte z ní přebytečnou vodu, poté vysušte pomocí čisté utěrky. Hnědý cukr s máslem vyšlehejte, přidejte vejce s vanilkových extraktem a zašlehejte. Dále přidejte cuketu, rozinky, mouku, skořici a jedlou sodu. Již jen ručně, však důkladně promíchejte. Hmotu nabírejte lžící a jednotlivé bochánky klaďte s rozestupem na plech vyložený pečícím papírem, formujte do tvaru sušenek. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 14 až 16 minut dozlatova.

Banánové ovesné sušenky s čokoládou

Potřebujete 2 banány, 2 šálky ovesných vloček, 1 šálek sekaných vlašských ořechů, 1 šálek strouhaného kokosu, 1 šálek rozinek nebo brusinek, 1 šálek arašídového másla, ½ šálku mléka (může být i rostlinné), ½ šálku nasekané čokolády, ¼ šálku medu, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžičku mleté skořice a ½ lžičky soli.

Vidličkou rozmačkejte banány. Dejte je do velké mísy a přidejte arašídové máslo, mléko, med, vanilkový extrakt, skořici a sůl. Vše dobře promíchejte a poté vmíchejte i ovesné vločky, nasekané ořechy, kokos, rozinky a čokoládu. Výsledkem by mělo být husté a lepivé těsto. Lžicí je nabírejte a na plechu vyloženém pečicím papírem tvarujte bochánky. Při teplotě 170 °C pečte 14 až 16 minut.

zdroj: Depositphotos

Reklama

Bezlepkové sušenky bez ovesných vloček

Připravte si 3 hrnky mandlové mouky, 1 šálek kukuřičného škrobu, 1 šálek rozinek, ½ šálku medu, ½ šálku třtinového cukru, ¼ šálku strouhaného kokosu, 2 vejce, 2 lžíce másla, 2 lžíce mletých nebo drcených lněných semínek, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 a ½ lžičky skořice, 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu a ¼ lžičky soli.

V míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, strouhaný kokos, lněná semínka, skořici, prášek do pečiva a sůl. V jiné nádobě rozmixujte med, třtinový cukr, máslo, vanilkový extrakt a vejce. Poté k nim přidejte suché ingredience a znovu krátce promixujte. Nakonec do těsta zapracujte rozinky. Hrudky těsta klaďte na plech vyložený pečicím papírem a lehce zmáčkněte, aby vznikl tvar sušenek. Pečte přibližně 12 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

Ovesné sušenky se strouhanou mrkví

Budete potřebovat 3 šálky jemných ovesných vloček, 2 šálky strouhané mrkve, 1 šálek medu, 1 šálek hladké mouky, 1 šálek rozinek nebo libovolného nakrájeného sušeného ovoce, ⅔ šálku kokosového oleje, ½ šálku sekaných vlašských ořechů, 2 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, ¼ lžičky jedlé sody a ¼ lžičky soli

Ve velké míse vyšlehejte med a kokosový olej. Přidejte mrkev a vejce, dobře promíchejte. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek, jedlou sodu a sůl. Znovu promíchejte, aby vzniklo homogenní těsto. Nakonec do něj zamíchejte ovesné vločky, rozinky a ořechy. S pomocí lžíce tvořte hrudky a dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Vidličkou nebo prsty každou hrudku zploštěte. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 15 minut dozlatova.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: allrecipes.com, theendlessmeal.com, thewholesmiths.com, allrecipes.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 6.11.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama