Bleskové recepty: Jaké cukroví udělat na poslední chvíli a bez stresu
Možná vás nebaví trávit čas v kuchyni nebo jste jednoduše neměli možnost zavčas napéct vánoční cukroví. Přesto není důvod propadat panice. Přečtěte si recepty na nepečené cukroví, které snadno připravíte i „za pět minut dvanáct“.
Bílá čokoláda s pistáciemi a brusinkami
Připravte si 220 g bílé čokolády, ¼ šálku brusinek a 2 polévkové lžíce nahrubo nasekaných pistácií.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Vmíchejte do ní zhruba ⅔ z celkového množství brusinek a pistácií. Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem, opatrně povrch uhlaďte. Nakonec ozdobte zbývající částí brusinek a pistácií. Dejte vychladit a poté rozlámejte na jednotlivé porce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Hořká čokoláda s mandlemi a semínky
Potřebujete 400 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 70 % kakaa), 1 šálek mandlí a ¾ šálku směsi slunečnicových a dýňových semínek.
Na pánvi se silným dnem orestujte celé mandle a směs semínek. Pro zvýraznění chuti je můžete i lehce osolit. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu, vmíchejte do ní mandle a semínka, aby se čokoládou zcela obalily. Čokoládovou hmotu vylijte na plech vyložený pečicím papírem, uhlaďte a nechte utuhnout. Nakonec rozlámejte na libovolně velké kusy.
Kokosovo-čokoládové kuličky
Nachystejte si 250 g obyčejných sladkých sušenek, 180 g hořké čokolády, 1 plechovku Salka, 1,5 šálku strouhaného kokosu, 100 g nasekaných kandovaných třešní nebo jiného kandovaného ovoce.
Sušenky vložte do sáčku, paličkou podrťte a nasypte do misky. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte k sušenkám. Do směsi zapracujte také Salko, ½ šálku kokosu a kandované ovoce. Navlhčenými rukama tvarujte kuličky a obalujte je ve zbývajícím kokosu.

Bleskové marcipánové koule
Na přípravu tohoto neuvěřitelně rychlého nepečeného cukroví potřebujete pouze marcipán (domácí nebo kupovaný) a hořkou čokoládu.
Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni tak, aby byla hladká a bez hrudek. Z marcipánu tvarujte koule a opatrně je namáčejte do čokolády. Skládejte na tác vyložený pečicím papírem, a nakonec nechte utuhnout v lednici.

Ovesné placičky s arašídovým máslem
Na přípravu potřebujete 3 šálky ovesných vloček, 1 a ½ šálku krystalového cukru, ⅔ šálku arašídového másla, ½ šálku másla, ½ šálku mléka ⅓ šálku kakaa, ⅓ šálku hnědého cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu a ½ lžičky soli.
Do hrnce dejte oba druhy cukru, máslo, mléko a kakao. Za občasného míchání přiveďte k varu a vařte pouze 1 minutu. Poté sundejte z ohně a důkladně vmíchejte ovesné vločky, arašídové máslo, vanilkový extrakt a sůl. Ihned poté nabírejte lžící nebo naběračkou a na tácu vyloženém pečicím papírem tvořte placičky. Nakonec dejte utuhnout do lednice.

Kokosové čtverečky s citronovou polevou
Připravte si 500 g obyčejných sušenek, 1 šálek strouhaného kokosu, 1 plechovku Salka, 200 g rozpuštěného másla, ⅓ šálku citronové šťávy. Na polevu budete potřebovat 1 hrnek moučkového cukru a 2 až 3 lžíce citronové šťávy.
Plastovou nádobu nebo pekáč o rozměrech zhruba 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem včetně okrajů. Ve velké míse smíchejte podrcené sušenky, kokos, Salko, rozpuštěné máslo a citronovou šťávu. Směs vložte do připravené nádoby, uhlaďte a dejte vychladit.
Směs moučkového cukru a citronové šťávy rozmíchejte metličkou dohladka. Citronovou polevu naneste na podklad a dejte znovu do lednice. Po utuhnutí rozkrájejte ostrým nožem na čtverečky.
Zdroje: countryliving.com, taste.com.au, foodandwine.com, netmums.com, bestrecipes.com.au
Přečtěte si více na téma
Související články
Vyzkoušejte top recepty na nepečené vánoční cukroví a dorty
Netravte předvánoční čas u trouby a užijte si ho raději s rodinou. Připravili jsme pro vás top recepty na vánoční nepečené cukroví a dorty, které jsou snadné a rychlé na přípravu a navíc chutnají skvěle. Nepečené vánoční cukroví vám zabere minimum času a vzhledem k tomu, že doba skladování se doporučuje max. 10 dnů, nemusíte na jeho přípravu pospíchat.
Zaplňte diář vánočním pečením. Prozradíme vám správný čas pečení oblíbených druhů cukroví
Vánoční pečení má svá pravidla. Některé druhy je třeba péct s předstihem, jiné vydrží jen pár dní. Harmonogram vánočních příprav je třeba dodržet i u výroby krémů. Prozradíme vám, jak naplánovat vánoční pečení.
10 tipů na nejlepší recepty na vánoční cukroví s obrázky hotového cukroví
K vánočním svátkům již neodmyslitelně patří pečení a zdobení vánočního cukroví. Jaké by to také byly vánoční svátky bez vůně vanilky a skořice a sladkého potěšení, na které se každoročně celá rodina těší. Připravili jsme pro vás 10 tipů na nejlepší recepty na vánoční cukroví.