Zaplňte diář vánočním pečením. Prozradíme vám správný čas pečení oblíbených druhů cukroví

Vánoční pečení má svá pravidla. Některé druhy je třeba péct s předstihem, jiné vydrží jen pár dní. Harmonogram vánočních příprav je třeba dodržet i u výroby krémů. Prozradíme vám, jak naplánovat vánoční pečení.

Reklama

Pečení beze shonu

Nad rčením, že Vánoce jsou svátky klidu a pohody, se mnoho lidí ušklíbne. Pro ně jsou vánoční svátky synonymem stresu, velkých úklidů, shánění a chystání. Aby vaše Vánoce takové nebyly, pomůžeme vám s plánováním vánočního pečení. Před vánočním pečením je dobré udělat si seznam všech připravovaných druhů cukroví, sepsat si potřebné suroviny a nakoupit zásobu ingrediencí. Zároveň zkontrolujte nejrůznější formy, formičky, vykrajovací šablony a potřeby pro zdobení. Pečte jen ty druhy, které mají všichni rádi a před servírováním ve vánoční čas si talířek s cukrovím nachystejte. Můžete se přistihnout při dvou obvyklých větách: „Nejezte to, nechejte cukroví na Vánoce“ a „Honem si vezměte cukroví, ať se nám nezkazí“.

Podle tradic byste měli péct dvanáct druhů cukroví. Jeden druh cukroví za každý měsíc v roce, který právě uplynul.

První prosincový týden

V prvním prosincovém týdnu je třeba pustit se do pečení perníčků a křehkých těst, které se musí určitou dobu zaležet, aby vynikla dokonalá chuť. První prosincový týden je třeba péct perníčky, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví. Připravit si můžete i ořechové těsto a péct v dalším týdnu. Ve stejný čas chystejte zázvorky a vánoční štolu. Pečou se i suché druhy cukroví, například cukroví vytlačované strojkem. Veškeré cukroví, které upečete první prosincový týden by mělo odpočívat v chladu. S příchodem Mikuláše už by měla vaše domácnost vonět prvními druhy.

Ty, kteří nestihnou perníčky v prvním týdnu, uklidníme. Aby byly perníčky měkké, nepotřebujete speciální recept, triky s jablky atp. Stačí si pohlídat dobu pečení. Měkký perníček je určený právě délkou pečení. Vytáhněte jej z trouby malou chvilku po tom, co se nafoukne.

Reklama

Druhý prosincový týden

Základ na perníčky, vanilkové rohlíčky i linecké už máte pečlivě schované. Ve druhém prosincovém týdnu vás čekají kokosky, bílkové cukroví, pracny a sněhové cukroví. Připravují se druhy, které se později plní krémem. Trubičky, košíčky, ořechy, išelské dortíky, pistáciové košíčky, čokoládové dortíky, medovník. Ke konci druhého týdne už můžete slepit linecké cukroví a ozdobit perníčky. Ve druhém týdnu chystejte ty druhy cukroví, které obsahují rozinky nebo jsou z kakaového těsta.

Třetí prosincový týden

Ve třetím prosincovém týdnu se dostávají ke slovu nejrůznější nepečené dezerty, jako například kuličky, roládky, kávová zrna. Připravují se vosí hnízda, rumové tlačenky, trubičky a větrníky. Také se pečou krémové dezerty a řezy či dezerty zdobené želatinou. Chystá se cukroví z piškotového těsta. Pečeme mandlové sušenky a vánoční hvězdičky. Ve třetím prosincovém týdnu se rovněž chystají krémy ke dříve upečeným košíčkům a trubičkám. Vyrábějí se máslové krémy, vaječné krémy s kondenzovaným mlékem a pudinkové krémy. Peče se tvarohová štola či marokánky.

Těsně před Štědrým dnem

Pravou domácí vánočku byste měli péct až těsně před Štědrým dnem, jelikož má tendenci rychle tvrdnout. Před Štědrým dnem pečte také záviny z listového těsta. Pečeme veškeré máslové cukroví. Nezapomeňte na domácí vaječný likér, který k lahodnému cukroví jistě patří.

Žloutkové cukroví a spoustu druhů nepečeného cukroví můžete připravit na poslední chvíli.

Skladování cukroví

Cukroví by se mělo skladovat v chladu a temnu. Ne však v místnostech, kde teplota klesá pod nulu. Cukroví, které potřebuje zavlhnout a zaležet skladujte v papírové krabici. Nepečené cukroví a řezy zase v uzavřené suché dóze. Vhodné jsou skleněné, kovové a plastové dózy.

Tipy na zdravé vánoční cukroví

Celou řadu tradičních vánočních dobrot můžete připravit ve zdravější verzi. Stačí vyměnit bílou mouku za mouku špaldovou, nepoužívat ke slazení cukr nebo využívat jako základ pro nepečené kuličky datlovou pastu. Do těst můžete přidávat protein nebo chia semínka pro výživnější hodnotu cukroví.

Zdroje: TasteOfHome; KingArthurBaking; OneHotOven; ReadersDigest; LivingOnADime

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 5.12.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama