Vánoční štola z tvarohu

Tento vánoční dezert pochází z Německa, kde se těší podobné oblibě a tradici jako u nás vánočka. K Vánocům tam prostě patří. V pravé štole najdete spoustu sušeného ovoce a másla. Upečený bochník se pak ještě posypává moučkovým cukrem. Tvar moučníku má připomínat malého Ježíška zabaleného v zavinovačce tak, jak ležel po narození v Jesličkách. Recepty na štolu se u našich západních sousedů různí podle krajových zvyklostí a chutí. Náš recept je na štolu z tvarohu. Díky této ingredienci je pak těsto krásně vláčné a nádherně voní. Upečte si letos tuto sladkou dobrotu i vy.

Reklama

Ingredience

Navíc

Množství na
  ks

Postup přípravy

1.
Nejdříve smíchejte ve velké míse polohrubou mouku s práškem do pečiva a se špetkou soli.
2.
Dále přidejte změklé máslo, tvaroh, smetanu a vejce. Rukama vypracujte na vále vláčné těsto.
3.
Až bude těsto hotové zapracujte do něj ještě na kousky nakrájené sušené ovoce a mandle.
4.
Nakonec těsto vyválejte na širokou placku, přehněte ho v půli a předělejte ho na plech.
5.
Pečte v předehřáté troubě na 170-180 stupňů. Štola se peče zhruba půl hodiny, ale hlídejte to.
6.
Štolu potřete rozpuštěným zchladlým máslem, dokud je ještě horká, aby dobře nasákla.
7.
Nakonec ji posypte moučkovým cukrem. S cukrem nešetřete, štola by v něm měla být celá obalená. V těstě žádný cukr není, takže se toho nemusíte bát.
8.
Na co nezapomenout: Moučkový cukr nezapomeňte ochutit vanilkovým luskem. Stačí do dózy nasypat moučkový cukr a přidat k němu vydlabaný vanilkový lusk. Do 10 dní máte vanilkový cukr hotový. Nejlepší čas na pečení štoly nastává 2-3 týdny před Vánoci. Jak ji sladovat? Štolu uložte do papírové krabice, nebo ji zabalte do čisté utěrky, aby vám vydržela až do svátků. Důležité je uchovávat štolu v chladu, aby se nezkazila. Tak teď už víte vše, tak se můžete do pečení pustit.

Od: Barbora, 4.12.2020

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
30 min vaření
1 hod celkem
Množství: 20 × ks
Autor: Barbora
Cena ingrediencí: 1 × ks = 9 Kč
Rozpis na položky
Kategorie: dezert, Vánoce, pečení, vegetariánské
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × ks
Energetická hodnota
269.57 kcal
Protein
6.33 g
Sacharidy
z toho cukr
23.96 g
5.84 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
16.56 g
8.84 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama