Vánoční štola z tvarohu

Tento vánoční dezert pochází z Německa, kde se těší podobné oblibě a tradici jako u nás vánočka. K Vánocům tam prostě patří. V pravé štole najdete spoustu sušeného ovoce a másla. Upečený bochník se pak ještě posypává moučkovým cukrem. Tvar moučníku má připomínat malého Ježíška zabaleného v zavinovačce tak, jak ležel po narození v Jesličkách. Recepty na štolu se u našich západních sousedů různí podle krajových zvyklostí a chutí. Náš recept je na štolu z tvarohu. Díky této ingredienci je pak těsto krásně vláčné a nádherně voní. Upečte si letos tuto sladkou dobrotu i vy.

Ingredience (20 x ks)

Navíc

Postup přípravy

  1. Nejdříve smíchejte ve velké míse polohrubou mouku s práškem do pečiva a se špetkou soli.
  2. Dále přidejte změklé máslo, tvaroh, smetanu a vejce. Rukama vypracujte na vále vláčné těsto.
  3. Až bude těsto hotové zapracujte do něj ještě na kousky nakrájené sušené ovoce a mandle.
  4. Nakonec těsto vyválejte na širokou placku, přehněte ho v půli a předělejte ho na plech.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 170-180 stupňů. Štola se peče zhruba půl hodiny, ale hlídejte to.
  6. Štolu potřete rozpuštěným zchladlým máslem, dokud je ještě horká, aby dobře nasákla.
  7. Nakonec ji posypte moučkovým cukrem. S cukrem nešetřete, štola by v něm měla být celá obalená. V těstě žádný cukr není, takže se toho nemusíte bát.
  8. Na co nezapomenout: Moučkový cukr nezapomeňte ochutit vanilkovým luskem. Stačí do dózy nasypat moučkový cukr a přidat k němu vydlabaný vanilkový lusk. Do 10 dní máte vanilkový cukr hotový. Nejlepší čas na pečení štoly nastává 2-3 týdny před Vánoci. Jak ji sladovat? Štolu uložte do papírové krabice, nebo ji zabalte do čisté utěrky, aby vám vydržela až do svátků. Důležité je uchovávat štolu v chladu, aby se nezkazila. Tak teď už víte vše, tak se můžete do pečení pustit.

Nutriční hodnoty (1 x ks)

Energ. hodnota: 269.57 kcal | Protein: 6.33 g | Sacharidy: 23.96 g | z toho cukr: 5.84 g | Tuk: 16.56 g | z toho nas. MK: 8.84 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/2892-vanocni-stola-z-tvarohu