Medové perníčky

Jen málokteré cukroví patří k vánočním svátkům více než medové perníčky. U nás porazily i druhé v pořadí, vanilkové rohlíčky. A protože je máme opravdu rádi, chystáme je s oblibou i během velikonočních svátků. Je to lahodná a trvanlivá dobrota, upečte si ji i během roku!

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Připravíme si vodní lázeň. Do velkého hrnce nalijeme vodu, na něj položíme větší mísu a zapneme sporák.
2.
Do mísy nasypeme cukr, přidáme med a máslo. Přisypeme perníkové koření a počkáme až se máslo a cukr zcela rozpustí. Stále mícháme. Směs bude mírně teplá, v žádném případě nesmí být horká.
3.
Hustou kaši necháme chvíli vychladnout a přimícháme vejce. Dobře prošleháme.
4.
Mouku smícháme s jedlou sodou a vmícháme do směsi. Dobře propracujeme, nejlépe ručně na válu. Těsto se nesmí lepit, jestli se lepí, přisypte mouku. Jakmile je těsto dobře propracované a nelepí, dáme do sáčku, utěsníme a necháme v lednici do druhého dne.
5.
Těsto vytáhneme z lednice alespoň 1 hodinu před vykrajováním. Nachystáme si plechy, celkem zaplníme asi 8 plechů. Plech vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 220 °C. Rozválíme na tloušťku 3 mm a vykrajujeme vánoční motivy, skládáme na plech. Vykrojené perníčky před pečením potřeme rozšlehaným vejcem. Použijte silikonový štěteček.
6.
Dáme upéct do trouby, doba pečení je asi 15 – 20 minut, podle typu ohřevu. Jakmile se perníček nafoukne, už pečeme jen krátce, maximálně 5 minut.
7.
Není potřeba hledat rady, jak na měkké perníčky. Perníčky, které jsou správně upečeny, jsou měkké hned. Pokud jsou tvrdé, pekli jste je dlouho a je třeba nechat je několik týdnů změknout. Dlouze pečený perníček je z druhé strany tmavý.
8.
Hotové perníčky namáčíme z poloviny do čokolády nebo zdobíme cukrářskou hmotou. Pokud pustíte ke zdobení děti, nebudete mít sice umělecké dílo, ale mnohem větší radost z výsledku.

Od: Iva V, 23.1.2019

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 2 hod celkem
Množství: 20 × porce
Autor: Iva V
Cena ingrediencí: 1 × porce = 4 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
265.92 kcal
Protein
5.31 g
Sacharidy
z toho cukr
48.18 g
18.56 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
5.30 g
2.91 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama