Perníková vánočka

Drobná obměna tradiční vánoční pochoutky. Vánočka, co voní po perníku a vydrží dlouho vláčná. S máslem a jahodovou marmeládou nemá chybu.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve si připravíme citrónovou kůru a rozinky. Citrón dobře omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle kůru. Rozinky opláchneme ve vodě a necháme na utěrce oschnout. Poté spaříme mandle, oloupeme je a nasekáme nahrubo.
2.
Ohřejeme mléko, mělo by být vlažné. Do větší mísy rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžíci soli a lžíci mouky. Prošleháme s mlékem metličkou. Ke kvasnicím se tak dostane více vzduchu a těsto bude lépe kynout.
3.
V robotu zapneme hnětení těsta, dáme do mísy obě mouky, cukry a špetku soli. Necháme promíchávat. Přidáme hotový kvásek, žloutek, a změklé máslo. Těsto necháme zpracovávat alespoň 20 minut.
4.
Těsto provoníme citrónovou kůrou a perníkovým kořením. Poté vypneme mixér a vmícháme mandle a rozinky. Rozinky můžete ještě předtím obalit v moučkovém cukru.
5.
Těsto na vánočku necháme vykynout na teplém místě. Asi po hodině jej znovu vypracujeme a necháme znovu kynout.
6.
Jakmile je vykynuté, pomoučíme vál a připravíme si z těsta 6 stejně dlouhých pramenů. Upleteme vánočku. Prameny si rozložte na 3 a 3. Konec spojte. Překřižte ruce, vezměte krajní prameny, přeložte a podtočte, znovu vezměte krajní prameny, přeložte a podtočte. Pokud neumíte plést ze 6 pramenů, upleťte na spodním patře dva klasické copy vedle sebe a nahoru si připravte další cop jako druhé patro.
7.
Vánočku potřete rozšlehaným vejcem. Pro lepší barvu můžete do rozšlehaného vejce přidat citrónovou šťávu.
8.
Vložte do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečte 15 minut. Poté snižte teplotu na 140 stupňů a pečte dalších 30 minut. Vypněte troubu a nechejte v teple.
9.
Aby vydržela vánočka dlouhou vláčná, pocukrujte ji až těsně před podáváním.

Od: Ráďa 78, 28.11.2019

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 30 min příprava
45 min vaření
2 hod celkem
Množství: 15 × porce
Autor: Ráďa 78
Cena ingrediencí: 1 × porce = 5 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
247.71 kcal
Protein
5.51 g
Sacharidy
z toho cukr
40.94 g
16.64 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
6.65 g
3.23 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama