Jak odstranit staré etikety ze sklenic: Jde to i bez vztekání

Skleněné nádoby lze prakticky využít opakovaně. Co ale se starými etiketami? Při pokusu je odlepit po nich často zůstávají nevzhledné zbytky a také lepidlo. Máme pro vás 10 tipů, jak je odstranit a zároveň si ušetřit čas i nervy.

Reklama

1. Trik s vroucí vodou a jedlou sodou

Sklenice vložte do hrnce s vodou, přidejte několik lžic jedlé sody. I samotné sklenice naplňte vodou, aby zůstaly v hrnci neplavaly. Na mírném plamenu chvíli povařte. Některé etikety se pravděpodobně odlepí samy. Ostatním můžete pomoct drsnou stranou houbičky, ale pozor na popálení.

2. Alkoholem na zbytky lepidla

Pokud je už většina etikety pryč, ale lepidlo stále drží a nechce povolit, sáhněte po vysokoprocentním alkoholu. Skvělou službu udělá například všestranný Isopropanol. Namočte v něm hadřík a přiložte na určené místo, po chvíli už by mělo jít lepidlo lehce odstranit.

3. Prosté zahřátí fénem

Nastavte nejvyšší teplotu a etiketu, případně její zbytky několik minut fénujte. Teplo z fénu u mnoha případů stačí k tomu, aby lepidlo povolilo a etiketa šla ze skla snáze oddělat.

4. Sloupněte etiketu žiletkou

Některé staré etikety na skleněných nádobách je možné relativně dobře sejmout prostřednictvím žiletky. Dávejte ale pozor, abyste se při práci neporanili.

5. Odmočení v jarové vodě

Jedním z nejběžnějších způsobů, jak se etiket zbavit, je prosté odmočení v jarové vodě. Do hrnce nalijte velmi teplou až horkou vodu. Přidejte prostředek na mytí nádobí a nechte nějakou dobu působit. Poté zkuste etiketu sloupnout prsty nebo použijte drátětnku.

Reklama

6. Směs z jedlé sody a oleje

Do misky nasypte trochu jedlé sody a přidejte jakýkoliv obyčejný olej. Rozmíchejte a houbičkou na nádobí směs naneste na etikety nebo jejich zbytky. Nechte několik minut působit a následně hrubou stranou houbičky vyčistěte.

7. Ledová voda či vystavení mrazu

Na některé etikety funguje dobře ledová voda, případně rovnou mráz. Můžete je proto zkusit dát přes noc do mrazáku nebo je v zimním období jednoduše na několik hodin položte na venkovní parapet.

8. Proti lepidlu odlakovačem

Velice dobře by mělo jít odstranit lepidlo na sklenici odlakovačem na nehty. Navlhčete jím vatový tampon nebo malý hadřík a přejíždějte s ním na daném místě. Tento však způsob nepoužívejte na plastové nádoby, které by mohl odlakovač poškodit.

9. Zkuste jakýkoliv olej

Především potrhané zbytky etikety nebo pozůstatek lepidla můžete zkusit sundat s pomocí oleje. Sáhnout lze po jakémkoliv oleji v kuchyni, ale stejnou službu udělá například i dětský olejíček. Záleží, co máte zrovna při ruce. Místo s ním vydatně potřete a nechte působit nejlépe přes noc, poté houbičkou nebo drátěnkou dočistěte.

10. Obyčejná školní guma

Tento fígl funguje hlavně na menší zbytky lepidla, které ještě na skle zůstávají. Vezměte si obyčejnou gumu a zkuste je vygumovat.

Bonusový bod: Nechte to být

Pokud vás pohled na staré etikety na lahvích či zavařovacích sklenicích nerozčiluje, jednoduše je nechte na svém místě. Až je znovu použijete a budete si chtít obsah popsat, můžete použít svůj vlastní štítek a starou etiketu s ním přelepit.

Zdroje: thekitchn.com, reusablenation.com, theearthlingco.com, home.binwise.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 23.11.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama