Citronové cukroví provoní vánoční stůl
Citronové cukroví je krásně voňavé, a navíc má příjemnou chuť, která je lehce pikantní. Není divu, že patří k těm druhům, které se pravidelně objevují na slavnostně prostřeném stole. Inspirujte se tipy na pečené i nepečené cukroví, citronový krém a rychlou polevu.
Jednoduché citronové cukroví
Potřebujete 220 g másla, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1,5 lžíce čerstvé citronové šťávy, 1 lžíci citronové kůry a špetku soli.
Povolené máslo vyšlehejte společně s moučkovým cukrem. Poté zašlehejte citronovou šťávu a kůru, nakonec již jen ručně vmíchejte mouku a sůl. Z těsta tvořte kuličky o průměru zhruba 2 až 3 cm. Klaďte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a zlehka každou z nich zmáčkněte rukou nebo spodní částí skleničky.
Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 12 až 14 minut, dokud nezačne cukroví zespodu lehce hnědnout.

Slepovaná citronová kolečka
Na těsto si přichystejte 270 g hladké mouky, 150 g cukru, 110 g změklého másla, 1 vejce, 1,5 lžičky kukuřičného škrobu, 1 lžičku citronové kůry a špetku cukru.
Ze všech surovin vypracujte těsto a nejlépe do druhého dne nechte odležet. Vyválejte plát těsta o tloušťce zhruba 3 mm a vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Dávejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud nezačne cukroví zespodu lehce zlátnout.
Po vychladnutí slepujte máslovo-citronovým krémem (podle receptu níže) a po utuhnutí dozdobte citronovou polevou (podle jednoho z receptů v článku).
Nepečené citronové cukroví s ovesnými vločkami
Potřebujete ½ hrnku ovesných vloček, 165 g bílé čokolády, 30 ml čerstvé citronové šťávy a 2 lžičky citronové kůry.
Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a zašlehejte do ní citronovou šťávu. Do směsi ručně vmíchejte i ovesné vločky a citronovou kůru. Hmotu nabírejte lžící a tvořte hromádky na tácu vyloženém pečicím papírem. Spodní částí lžíce každou zlehka stlačte a uhlaďte. Nakonec nechte v chladu utuhnout.
Máslovo-citronový krém
Nachystejte si 5 šálků moučkového cukru, 1 šálek změklého másla, ¼ šálku čerstvé citronové šťávy, 1 vrchovatou lžíci citronové kůry a žluté potravinářské barvivo (volitelně).
Do mísy dejte změklé máslo, citronovou šťávu a kůru. Šlehejte při středních otáčkách, dokud se máslo se šťávou důkladně nespojí. Poté do směsi zašlehejte také moučkový cukr. Na závěr můžete přidat i kapku žlutého barviva. Přeneste do cukrářského sáčku a můžete použít ke slepení nebo dozdobení cukroví.

Jednoduchá citronová poleva ze 2 ingrediencí
Na přípravu potřebujte pouze 1 hrnek moučkového cukru a přibližně 2 až 3 lžíce čerstvé citronové šťávy.
Do misky nasypte moučkový cukr a postupně přidávejte citronovou šťávu. Každou dávku ručně zašlehejte metličkou, dokud nevznikne hladká směs. Poleva nesmí být příliš řídká, jinak by z cukroví stékala.
Polevu můžete zjemnit vanilkovým extraktem.

Citronová poleva s máslem
Potřebujete 3 lžíce rozpuštěného másla, 1,5 hrnku moučkového cukru a zhruba ¼ hrnku čerstvé citronové šťávy.
V menším kastrolku smíchejte máslo, moučkový cukr a citronovou šťávu. Ve vodní lázni krátce zahřívejte (nepřivádějte k varu) a zároveň ručně rozmíchejte metličkou, aby vznikla homogenní poleva.

Zdroje: loveandlemons.com, julieblanner.com, feastingathome.com, twosisterscrafting.com, foodandwine.com, bakerstreetsociety.com, kirbiecravings.com
Přečtěte si více na téma
Související články
Polevy na vánoční cukroví 5 x jinak
Zabalte vánoční cukroví do polevy, která ho nejenom úžasně ozdobí, ale také dochutí. A protože předvánoční čas je pro spoustu hospodyněk hektický, připravili jsme si pro vás recepty na polevy, které jsou hotové během pouhé chviličky. Vyzkoušet můžete citronovou, bílkovou, skořicovou, žloutkovou nebo osvědčenou čokoládovou polevu.
10 tipů na nejlepší recepty na vánoční cukroví s obrázky hotového cukroví
K vánočním svátkům již neodmyslitelně patří pečení a zdobení vánočního cukroví. Jaké by to také byly vánoční svátky bez vůně vanilky a skořice a sladkého potěšení, na které se každoročně celá rodina těší. Připravili jsme pro vás 10 tipů na nejlepší recepty na vánoční cukroví.
Zaplňte diář vánočním pečením. Prozradíme vám správný čas pečení oblíbených druhů cukroví
Vánoční pečení má svá pravidla. Některé druhy je třeba péct s předstihem, jiné vydrží jen pár dní. Harmonogram vánočních příprav je třeba dodržet i u výroby krémů. Prozradíme vám, jak naplánovat vánoční pečení.