Citronové cukroví provoní vánoční stůl

Citronové cukroví je krásně voňavé, a navíc má příjemnou chuť, která je lehce pikantní. Není divu, že patří k těm druhům, které se pravidelně objevují na slavnostně prostřeném stole. Inspirujte se tipy na pečené i nepečené cukroví, citronový krém a rychlou polevu.

Reklama

Jednoduché citronové cukroví

Potřebujete 220 g másla, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1,5 lžíce čerstvé citronové šťávy, 1 lžíci citronové kůry a špetku soli.

Povolené máslo vyšlehejte společně s moučkovým cukrem. Poté zašlehejte citronovou šťávu a kůru, nakonec již jen ručně vmíchejte mouku a sůl. Z těsta tvořte kuličky o průměru zhruba 2 až 3 cm. Klaďte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a zlehka každou z nich zmáčkněte rukou nebo spodní částí skleničky.

Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 12 až 14 minut, dokud nezačne cukroví zespodu lehce hnědnout.

zdroj: Depositphotos

Slepovaná citronová kolečka

Na těsto si přichystejte 270 g hladké mouky, 150 g cukru, 110 g změklého másla, 1 vejce, 1,5 lžičky kukuřičného škrobu, 1 lžičku citronové kůry a špetku cukru.

Reklama

Ze všech surovin vypracujte těsto a nejlépe do druhého dne nechte odležet. Vyválejte plát těsta o tloušťce zhruba 3 mm a vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Dávejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud nezačne cukroví zespodu lehce zlátnout.

Po vychladnutí slepujte máslovo-citronovým krémem (podle receptu níže) a po utuhnutí dozdobte citronovou polevou (podle jednoho z receptů v článku).

Nepečené citronové cukroví s ovesnými vločkami

Potřebujete ½ hrnku ovesných vloček, 165 g bílé čokolády, 30 ml čerstvé citronové šťávy a 2 lžičky citronové kůry.

Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a zašlehejte do ní citronovou šťávu. Do směsi ručně vmíchejte i ovesné vločky a citronovou kůru. Hmotu nabírejte lžící a tvořte hromádky na tácu vyloženém pečicím papírem. Spodní částí lžíce každou zlehka stlačte a uhlaďte. Nakonec nechte v chladu utuhnout.

Máslovo-citronový krém

Nachystejte si 5 šálků moučkového cukru, 1 šálek změklého másla, ¼ šálku čerstvé citronové šťávy, 1 vrchovatou lžíci citronové kůry a žluté potravinářské barvivo (volitelně).

Do mísy dejte změklé máslo, citronovou šťávu a kůru. Šlehejte při středních otáčkách, dokud se máslo se šťávou důkladně nespojí. Poté do směsi zašlehejte také moučkový cukr. Na závěr můžete přidat i kapku žlutého barviva. Přeneste do cukrářského sáčku a můžete použít ke slepení nebo dozdobení cukroví.

zdroj: Depositphotos

Jednoduchá citronová poleva ze 2 ingrediencí

Na přípravu potřebujte pouze 1 hrnek moučkového cukru a přibližně 2 až 3 lžíce čerstvé citronové šťávy.

Do misky nasypte moučkový cukr a postupně přidávejte citronovou šťávu. Každou dávku ručně zašlehejte metličkou, dokud nevznikne hladká směs. Poleva nesmí být příliš řídká, jinak by z cukroví stékala.

Polevu můžete zjemnit vanilkovým extraktem.

zdroj: Depositphotos

Citronová poleva s máslem

Potřebujete 3 lžíce rozpuštěného másla, 1,5 hrnku moučkového cukru a zhruba ¼ hrnku čerstvé citronové šťávy.

V menším kastrolku smíchejte máslo, moučkový cukr a citronovou šťávu. Ve vodní lázni krátce zahřívejte (nepřivádějte k varu) a zároveň ručně rozmíchejte metličkou, aby vznikla homogenní poleva.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: loveandlemons.com, julieblanner.com, feastingathome.com, twosisterscrafting.com, foodandwine.com, bakerstreetsociety.com, kirbiecravings.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 20.12.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama