Zbyly vám z pečení cukroví bílky? Poradíme, co s nimi

Do nejednoho těsta na vánoční cukroví se používají pouze žloutky. Není proto divu, že nejedné hospodyňce zůstane po svátcích v lednici větší množství bílků. Ale naštěstí se hodí do spousty sladkých i slaných receptů. A snadno je můžete i zamrazit!

Reklama

Kde všude využít vaječné bílky

Reklama

  • Bílkový ořechový chlebíček

  • Domácí majonéza

  • Bílková poleva (hodí se nejen na perníčky, ale i k dozdobení dezertů a dortů)

  • Do koktejlů pro vytvoření jemné pěny

  • Na potření slaného i sladkého pečiva, koláčů a závinů

Recept na křupavé sněhové krekry se sýrem

Připravte si ½ šálku strouhaného čedaru, 4 velké vaječné bílky (o pokojové teplotě), 2 lžíce mandlové mouky a ¼ lžičky jedlé sody nebo kypřicího prášku.

Nastrouhaný sýr rozprostřete na velký talíř nebo tác a vložte alespoň na 1 hodinu utuhnout do mrazáku. Po vytáhnutí dejte do mixéru a krátce rozmixujte. Do bílků přidejte jedlou sodu nebo kypřicí prášek a vyšlehejte tuhý sníh. Poté do sněhu opatrně ručně zapracujte rozmixovaný sýr s mandlovou moukou. Sněhovou hmotu přeneste do cukrářského sáčku a na plechu vyloženém pečícím papírem tvořte libovolné tvary.

Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte 25 až 30 minut dozlatova. Poté troubu vypněte a nechte v ní ještě dalších 30 minut krekry dojít.

Sněhový sýr můžete před upečením také dochutit dle chuti. Je vynikající například s červenou paprikou, sušeným česnekovým práškem, kurkumou nebo chilli kořením.

Jak dlouho skladovat bílky v lednici

Obecně vydrží bílky v lednici alespoň 4 dny až 1 týden. Pokud je ihned po oddělení od žloutku nalijete do nádoby s pevně uzavíratelným víkem a vložíte do lednice, mohou zůstat v dobré kondici klidně 2 až 3 týdny. V takovém případě je skladujte například ve sklenici se šroubovacím uzávěrem nebo v potravinářské krabičce s dobře těsnícím víkem.

Nevyužijete je hned? Šoupněte je do mrazáku

Máte v lednici bílky a víte, že je všechny nestihnete v nejbližších dnech zpracovat? Rozhodně je nemusíte vyhazovat. Bílky se totiž dají dobře zamrazit, aniž by se tím snížila jejich kvalita. V mrazáku je lze skladovat opravdu dlouho, přibližně 6 měsíců až 1 rok.

Bílky nalijte do formy na ledové kostky a na několik hodin vložte do mrazáku. Poté je z formy vyklepněte a přesuňte do potravinového zipového sáčku nebo krabičky. Tento způsob je nejvýhodnější, protože vždy budete moci odebrat pouze takové množství bílků, které zrovna potřebujete.

Nezapomeňte si poznačit datum, kdy jste bílky zamrazili.

Jak vaječné bílky rozmrazit

Pokud plánujete část zamražených bílků zpracovat, je třeba začít s jednodenním předstihem. Z mrazáku odeberte potřebné množství bílků. Dejte je do misky, překryjte potravinovou fólií a přes noc dejte do lednice povolit. Poté je vyndejte z lednice a vyčkejte zhruba 30 minut, než dosáhnou pokojové teploty. Nakonec s nimi pracujte obvyklým způsobem. Tímto způsobem rozmražené bílky by mělo jít dobře i vyšlehat na sníh.

Jednou rozmražené bílky jsou určeny k okamžité spotřebě, nikdy je nedávejte znovu do mrazáku.

Zdroje: bbcgoodfood.com, incredibleegg.org, allrecipes.com, thekitchn.com, thekitchn.com, thekitchn.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 31.12.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama