Papírové utěrky: Co všechno zvládnete s kouzelnou ruličkou v kuchyni?

Nejenom první pomoc při rozlitém pití a v boji s mastnotou. Kuchyňské papírové utěrky jsou ve skutečnosti geniálně všestranné a mají mnohem širší uplatnění.

Reklama

Triky, jak využít papírové utěrky v kuchyni

Záchrana při rozlití tekutiny

Pokud se vám na stole či na lince převrhla lahev se šťávou či jinou tekutinou, sáhněte co nejdříve po kuchyňské utěrce. Má vysokou absorpční schopnost a zabrání ještě větším škodám. Savost zvýšíte přeložením utěrky nebo více utěrkami na sobě.

Změkčení ztvrdlého cukru

Cukr je náchylný ke ztvrdnutí. Ačkoliv to není zdravotně závadný stav, poté se s ním špatně pracuje. Dejte ho na noc do misky a překryjte navlhčenou papírovou utěrkou. Poté cukr vidličkou rozdrťte, už by to mělo jít snadno.

Péče o litinové nádobí

Nádobí z litiny je oblíbené pro svou kvalitu, avšak nepatří k nejlevnějším. Zaslouží si proto šetrnou údržbu. Místo drsné hubky odstraňte z litinové pánve přebytečný olej kuchyňskou utěrkou. A pokud skladujete litinové nádobí na sobě, vždy je proložte papírovými utěrkami, abyste šetřili jeho povrch.

Pro delší čerstvost toastového chleba

Toastový chléb se doporučuje skladovat v lednici. Již jednou otevřené balení má ale tendenci přejímat okolní vlhkost. Vložte k chlebu složenou papírovou utěrku a vydrží déle krásně čerstvý.

Sklenice bez šmouh

Potřebujete rychle umýt a vysušit sklenice? Místo textilní utěrky použijte tu papírovou, postará se o krásný lesk a zabrání vzniku nežádoucích šmouh na povrchu. Podobným způsobem ji lze použít i k usušení příborů.

Reklama

Prodlužte čerstvost bylinek

Jestliže nestíháte zpracovat již sklizené čerstvé bylinky, jednoduše je zabalte do lehce navlhčené papírové utěrky. Následně je vložte do lednice v sáčku nebo plastové krabičce a každý den utěrku znovu navlhčete. Takto skladované si udrží čerstvost 1 až 2 týdny.

Osušení dřezu po čištění

Po rutinním čištění dřezu nenechávejte jeho povrch mokrý, ale setřete ho suchou papírovou utěrkou. Nejenže tím odstraníte případné zbytky čisticích prostředků, ale zároveň zabráníte nežádoucímu množení bakterií ve vlhkém prostředí.

Pomocník při krájení šťavnatých potravin

Zejména některé druhy zeleniny a ovoce jsou plné šťávy. Ta pak při krájení všude teče. Mokrá rukojeť nože však není příliš bezpečná. Jednoduše ji proto obalte papírovou utěrkou, která vlhkost spolehlivě absorbuje.

Delší životnost zeleniny

Mnohé druhy zeleniny se skladují ve vyhrazené přihrádce v lednici. Pokud pod ně položíte papírovou utěrku, zabráníte tím vzniku přebytečné vlhkosti, a proto vydrží zelenina delší dobu v dobré kondici.

S čím ještě si papírové utěrky poradí

Odstranění oleje po promazání šicího stroje

Aby se nedostal olej po promazání šicího stroje na látku, udělejte nejdříve několik stehů místo na textil do papírové utěrky.

Osvěžení obuvi

Papírovou utěrku pokapejte libovolným esenciálním olejem (například mátovým), stačí pouze několik kapek. Zmuchlejte ji a vložte do bot, které potřebujete osvěžit či potlačit případný zápach. Nechte působit přes noc.

Vyčištění koberce od vosku

Ztvrdlý vosk například ze svíčky není z koberce snadné odstranit, platí to zejména u koberců s vyšším vlasem. Dvě kuchyňské utěrky přeložte a položte na postižené místo. Opatrně přiložte jen mírně rozehřátou žehličku. Teplo vosk rozpustí a papírové utěrky ho absorbují.

Náhrada vonných ubrousků do sušičky

Suchou papírovou utěrku pokapejte oblíbeným éterickým olejem. Na posledních 10 až 15 minut sušícího cyklu vložte k prádlu. Získáte tak levnou alternativu vonných ubrousků či sáčků do sušičky.

Pro krásně čistá zrcadla

Čistič skel nastříkejte na papírovou utěrku a poté s ní zrcadlo vyleštěte. Tento způsob čištění se vám bude hodit, jestliže zrovna nemáte po ruce hadřík z mikrovlákna. Ani kuchyňská utěrka nemá tendenci vytvářet šmouhy.

Zdroje: thekitchn.com, cs.bakeitwithlove.com, yazzproducts.com, clean-wipe.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 27.11.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama