Nejen na pečení: Překvapí vás, kde všude v kuchyni se pečicí papír hodí

Geniální pomocník, kterého najdeme snad v každé kuchyni. Moučník se s ním jen tak nepřipeče a pekáč či plech takřka neušpiní. Ve skutečnosti je to ale ještě větší poklad, než tušíte. Prozradíme, kde všude se se dá pečicí papír skvěle využít.

Reklama

Zabrání oschnutí

Nakrojili jste dort, moučník nebo koláč? Pokud potřebujete zbytek uskladnit na později, nezapomeňte na řez přiložit kousek pečicího papíru. Dbejte na to, aby dobře přiléhal, poté vám dobrota zaručeně neoschne.

Dokonale vyválené těsto

Pokud potřebujete vyválet tenký plát těsta, nezřídka se nepříjemně lepí na váleček, stejně jako podložku. Proto se musí těsto hodně podsypávat, což ale není vždy žádoucí. I zde si můžete přizvat na pomoc pečicí papír. Těsto položte na arch pečicího papíru, překryjte druhým papírem a vyválejte. Tím se nebude lepit, a to ani při následném vykrajování.

Šup s ním do mrazáku

Při zamrazování se většina z nás snaží šetřit místem. Naporcované maso naskládané na sebe se ale po vytažení z mrazáku špatně odděluje. Totéž platí i pro filety ryb, ale také masové kuličky či cukroví a sušenky. Pokud jednotlivé vrstvy proložíte pečicím papírem, už vám nikdy nepřimrznou k sobě.

Pomocník při skladování

Nejenom v mrazáku, ale i při ostatním skladování potravin využijete pečicí papír jako šikovného pomocníka. Sáhněte po něm, jestliže potřebujete naskládat chlebíčky do více pater na sebe. A bude se vám hodit rovněž na cukroví a nejrůznější drobné pečivo.

Zachová chuť sýrů

Sýry kupujeme obvykle zatavené či zabalené v plastovém obalu. A také poté, co je načneme, je nejčastěji vložíme do mikrotenového sáčku, aby neokoraly. Ve skutečnosti tím ale zbytečně zkracujeme trvanlivost sýrů. Tento způsob skladování se může navíc negativně projevit i na chuti. Doporučuje se sýr nejdříve zabalit do kousku pečicího papíru a následně umístit do o dost většího plastového obalu. Sýr si udrží delikátní chuť a vydrží déle čerstvý.

Reklama

Jednorázový trychtýř

Pokud zrovna nemáte po ruce trychtýř, může i pečicí papír posloužit jako praktická nálevka. Odstřihněte kousek a opatrně ho stočte tak, aby byl na jednom konci menší a na druhém větší otvor. Získáte jednorázovou pomůcku, se kterou snadno dosypete obsah dózy s moukou či cukrem, případně s ní přidáte ingredience do pracujícího stolního mixéru bez toho, aby vznikl okolo nepořádek.

Pro stále čistou lednici

Také nesnášíte ulepené přihrádky v lednici, na kterých ulpěly různé nečistoty a mastnota? Údržbu si můžete ulehčit tím, že každou přihrádku vyložíte archem pečicího papíru. Při úklidu pak stačí ušpiněný papír během chviličky vyměnit za nový. Ušetříte tím spoustu času s drhnutím znečištěných ploch.

Snadnější čištění prkénka

Při krájení na dřevěném (ale i plastovém) prkénku vznikají mělké i hlubší rýhy. Z těch poté není snadné při běžném mytí odstranit všechny nečistoty a bakterie. Prkénko je náchylné k množení bakterií zejména při krájení masa. Čistotu lépe udržíte, pokud na prkénko položíte pečicí papír. Šťáva z masa tak zůstane pouze na papíře.

Zdroje: thepioneerwoman.com, washingtonpost.com, home.howstuffworks.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 22.1.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama