Zajímavosti

Hračky z ledničky. Co vše můžete doma vyrobit ze základních surovin?

Za oknem deštivo a vy přemýšlíte, jak zabavit děti. Můžete zkusit domácí výrobu. Nepustíte se však do klasického pečení, mouka či jedlá soda vám poslouží k výrobě domácí plastelíny, pečených dekorací nebo šumivé vodní bomby. Je to snadné a stojí to jen pár korun.

Řízek je italský, smažák francouzský. Znáte historii české kuchyně?

Když se podíváme k prapředkům českých jídel, je třeba zmínit Slovany, Kelty a velký vliv Rakouska-Uherska. Česká jídla mají příchutě mnoha různých kultur. Znáte historii české kuchyně a českých jídel?

Křupavá pizza doma. Marná touha nebo snadná věc?

Objednat nebo upéci pizzu doma? O desáté hodině večerní ji samozřejmě objednejte. Pokud máte ale více strávníků, trošku času na přípravu a pizza je vaším oblíbeným jídlem, naučte se ji. Pečení domácí pizzy nemusí být tak složité, jak se zdá.

Kde se vzaly a jak se s časem měnily podmanivé bonbony marshmallow?

Bílé, růžové, modré i zelené a žluté. Bonbony marshmallow mohou nabývat různých barev i tvarů, ale jedno mají společné. Můžete je mačkat, ohýbat a všelijak deformovat a ony se téměř vždy pohotově vrátí zpět do původního podoby Přitom stačí chvíle a v ústech po nich nezbyde nic kromě charakteristické, ale pomíjivé sladké chuti. Těžko věřit, že téhle futuristické sladkosti dali vzniknout lidé již ve starověku. A to ani nemluvě o skutečnosti, že původně měla za úkol léčit.

Farfalle, orecchiette, penne, ravioli. Vyznáte se v těstovinách?

Doba, kdy jsme si mohli vybrat mezi kolínky, špagetami a nudlemi do polévky je dávno pryč. Obchody jsou zaplněny stovkami druhů těstovin atraktivních tvarů a barev. Jaké druhy těstovin patří mezi nejoblíbenější a k jakým jídlům se hodí?