Červená řepa: Jak uchovat podklad plný mikroživin i na zimu

foto: Depositphotos

Má delikátní chuť, je nízkokalorická, navíc obsahuje celou řadu drahocenných vitamínů a minerálních látek. A z benefitů této oblíbené kořenové zeleniny se můžete těšit přes celou zimu. Prozradíme, jak ji nejlépe zpracovat.

Reklama

Jak skladovat červenou řepu

Zásoby červené řepy můžete využít po celou zimu. Základní podmínkou je správné skladování, které zajistí životnost až 5 měsíců. Dobrou kondici si udrží řepa v chladném, temném a suchém sklepě. Měla by v něm panovat vyšší vlhkost (nad 80 %) s teplotou těsně nad bodem mrazu (zhruba 0,5 °C).

Červenou řepu zbavte natě (raději ukroucením než stříháním) a naskládejte do bedýnek naplněných pískem, pilinami nebo rašelinou. Jednotlivé kusy by se neměly dotýkat. Vždy 1 x měsíčně úrodu zkontrolujte a špatné kusy vyřaďte.

Reklama

Nakládaná řepa s kořením

Potřebujete 2,5 kg červené řepy, 4,5 šálku jablečného octa, 2,5 šálky vody z vaření červené řepy, 2 šálky cukru, 2 lžíce kořenící směsi k nakládání (bobkový list, hořčičné semínko, kmín aj.), 6 celých hřebíčků, 2 tyčinky skořice a 1,5 lžičky soli.

Řepu důkladně očistěte. Vložte do velkého hrnce, zalijte vodou a vařte doměkka. V rukavicích (řepa hodně barví) řepu oloupejte, odřízněte vrchní a spodní část. Nakrájejte ji na asi 0,5 cm silné plátky. Připravte si roztok z octa, soli, vody z vaření červené řepy, cukru a koření. Tuto směs 5 minut povařte a poté vyjměte koření. Řepu skládejte do sterilizovaných sklenic, zalijte roztok a zavíčkujte. Nakonec zavařte v troubě 30 až 40 minut při teplotě 100 °C.

zdroj: Depositphotos

Pikantní nakládaná řepa

Připravte si 1 kg červené řepy, 4 až 5 lžic soli, 700 ml bílého vinného octa, 100 g hnědého cukru, 10 hřebíčků, 1 lžíci kuliček černého pepře, 1 lžíci semínek koriandru, 1 lžíci hořčičných semínek, 2 bobkové listy a ½ lžičky chilli vloček (nebo více dle chuti).

Červenou řepu omyjte a očistěte. Uvařte v hrnci s vodou doměkka, nechte chvíli vychladnout a v rukavicích oloupejte. Poté řepu rozkrájejte na měsíčky nebo plátky. Do hrnce se silným dnem dejte hřebíček, pepř, koriandr a hořčici. Zahřívejte, dokud se nerozvoní. Koření zalijte octem, přidejte chilli vločky, bobkový list a cukr. Přiveďte k varu a počkejte, až se cukr rozpustí. Řepu skládejte do sterilizovaných sklenic, do každé z nich přidejte 1 lžičku soli a zalijte octovým nálevem. Na závěr při 85 °C přibližně 15 až 20 minut zavařte.

zdroj: Depositphotos

Zamrazení červené řepy

Červenou řepu očistěte a celou ji uvařte ve velkém hrnci doměkka (zhruba 30 až 45 minut podle velikosti). Ihned poté řepu prudce schlaďte tím, že ji na několik minut ponoříte do ledové vody. Oloupejte ji a ponechte vcelku, případně nakrájejte na kostky. Vložte řepu do sáčku nebo vhodné nádoby a zamrazte.

zdroj: Depositphotos

Řepové chipsy z trouby

Očištěnou řepu nakrájejte na tenká kolečka. Zakápněte je olivovým olejem a osolte. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem. V troubě předehřáté na přibližně 95 °C pečte 1,5 hodiny. Poté chipsy obraťte a další 1,5 hodiny pečte.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: masterclass.com, eatingwell.com, theseedcollection.com.au, homespunseasonalliving.com, bbcgoodfood.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Srovná cukr, vyplaví sůl a budete po ní mít dobrou náladu. Červená řepa

Prospěšnými látkami nabitou červenou řepu byste měli mít v jídelníčku minimálně jednou týdně. Posiluje srdce a cévy, uklidňuje nervy a zlepšuje vzhled pleti, nehtů i vlasů. Pochutnáte si na pečené řepě, ale nejvíce cenných látek získáte ze syrového kusu. Jak zařadit červenou řepu do jídelníčku?

10 (nejen) zdravotních důvodů, proč jíst červenou řepu

Červená řepa patří mezi oblíbenou kořenovou zeleninu. Nejenže je pro svou charakteristickou červenou barvu prakticky nepřehlédnutelná a skvěle chutná, ale zároveň je doslova nadupaná cennými mikroživinami. V jídelníčku by proto tento rubínový zázrak rozhodně neměl chybět.

Jak si dopřát ovoce a zeleninu ze zahrádky po celý rok? Naučte se je správně mrazit a skladovat

Ať už máte ovoce ze zahrady, farmářského trhu nebo supermarketu, je určeno k rychlé spotřebě. Některé druhy nevydrží bez lednice ani den, v lednici například jen 3 dny. Jak správně skladovat ovoce a zeleninu a které druhy je možné zmrazit?

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.