Srovná cukr, vyplaví sůl a budete po ní mít dobrou náladu. Červená řepa
Prospěšnými látkami nabitou červenou řepu byste měli mít v jídelníčku minimálně jednou týdně. Posiluje srdce a cévy, uklidňuje nervy a zlepšuje vzhled pleti, nehtů i vlasů. Pochutnáte si na pečené řepě, ale nejvíce cenných látek získáte ze syrového kusu. Jak zařadit červenou řepu do jídelníčku?
Stálice v lednici, červená řepa
Červená řepa se v kuchyni využívá od dob starých Římanů, později se přidali staří Řekové. Její širší pěstování se do Evropy dostalo od poloviny 17. století. Řepa je nabitá kyselinou listovou, selenem, vitamínem C i draslíkem a křemíkem. Má minimum kalorií, chutná sladce a neobsahuje cholesterol. Je naprosto nenáročná na pěstování, v obchodech je velmi dobře dostupná a stojí jen pár drobných. Syrová vydrží dlouhé skladování.
Proč mít červenou řepu v jídelníčku
Červená řepa je superpotravinou a zdravotní benefity byste sčítali dlouho. Podporuje játra, ledviny, žlučník a žaludek. Regeneruje buňky a jejich jádra. Přispívá k silnější imunitě a působí proti kvasinkovým infekcím. Uklidňuje nervy a podporuje nervový systém. S pravidelnou konzumací červené řepy budete mít kvalitnější spánek. Umí regulovat hladinu cukru v krvi, je antimalarická i antirevmatická. Zbaví tělo soli, doporučuje se při rekonvalescenci po borelióze a klíšťové encefalitidě. Snižuje krevní tlak a pití šťávy z červené řepy před tréninkem zvyšuje sportovní výkon. Po červené řepě budete mít lepší náladu, hezčí pleť, vlasy a nehty. Z trávícího systému se s řepou rychleji odstraní odpadní látky. V posledních letech se zkoumá, zda řepa ochrání tělo před rozvojem nádorových onemocnění.
Látky obsažené v červené řepě pomáhají:
betain – proti kornatění tepen, podpora kardiovaskulárního systému,
kyselina listová – prevence onemocnění srdce, důležitá v těhotenství,
železo – podpora tvorby červených krvinek, detoxikace organizmu,
- rozpustná vláknina – správné trávení, udržení hmotnosti, snížení LDL cholesterolu.
Jak do jídelníčku zařadit syrovou červenou řepu
Nejlépe vyžijete prospěšné látky z červené řepy, pokud ji do jídelníčku zařadíte syrovou. Syrovou řepu můžete přidat do smoothie nebo ji odšťavnit. Šťáva z červené řepy je studnicí zdraví.
Když ji nakrájíte na tenké plátky, zachutná vám s mozzarellou. Syrovou a strouhanou můžete přidat do nejrůznějších pomazánek. Chutnou kombinací je červená řepa strouhaná společně s mrkví a jablky. Do salátů ji můžete kombinovat se zelím i citrusy. K ochucení použijte křen, česnek a můžete přidat ořechy. Ze sýrů se k ní nejlépe hodí kozí sýr, roquefort, gorgonzola.
Syrovou červenou řepu je třeba strouhat na jemném struhadle.
Správné vaření červené řepy
Řepa potřebuje dlouhý var, vařte ji pod poklicí nebo v tlakovém hrnci. Pod poklicí potřebují středně velké kusy řepy dobu přibližně hodinu a půl. Do hrnce je vložte tak, aby byly zcela ponořené, vodu osolte. Nezkoušejte řepu propichováním dříve, než se skutečně blíží konec doby vaření. Po uvaření nechejte řepu mírně vychladnout, a ještě teplou loupejte.
Řepu můžete vařit kromě soli i s bobkovým listem, kmínem, fenyklem, anýzem nebo jiným kořením.
Červená řepa pečená
Výraznou chuť má pečená červená řepa. Při pečení je řepa mnohem šťavnatější, protože se nevyvaří ve vodě a zachová si plnou chuť. Stačí ji potřít olivovým olejem se solí, zabalit do alobalu a dát péct na 200 až 220°C. Řepu nijak neloupejte, každou řepu zabalíme do alobalu samostatně. Řepa se peče asi 1 až 2 hodiny, podle velikosti. Řepu můžete péct i nakrájenou na plátky a zabalenou do alobalu, pak lépe ochutíte jednotlivé kusy. Pečení jednoho nebo dvou kusů je energeticky náročné, pečte řepu společně s masem nebo jiným pokrmem.
Zeleninové chipsy
Chutné chipsy můžete připravit z různých druhů zeleniny, výborné jsou z červené řepy. Připravte si tenké plátky syrové červené řepy a smažte v oleji. Nechejte okapat na ubrousku a ochuťte solí. Zdravější variantu můžete připravit v horkovzdušné troubě. Plátky řepy se rozloží na pečící papír, potřou olejem a směsí koření a suší se při teplotě 150 °C. Po půl hodině je třeba tenké plátky otočit a sušit, dokud nebudou křupavé na 130 °C.
Krémová řepná polévka
Řepu očistěte a nakrájejte na kostičky. Restujte na cibuli a másle. Poté přidejte vývar a rozvařte řepu do změknutí. Rozmixujte a ochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Před podáváním ozdobte zakysanou smetanou nebo strouhaným balkánským sýrem. Do polévky můžete přidávat i pasírovaná rajčata.
Rychlé těstoviny s červenou řepou
Z uvařené červené řepy můžete připravit omáčku na těstoviny. Stačí rozmixovat řepu s trochou oleje. Poté ochutíte solí a česnekem, můžete přidat špetku chilli. Smíchejte s uvařenými těstoviny a přidejte strouhaný sýr feta.
Ženy po padesátce by měly mít řepu v jídelníčku několikrát týdně, naopak malé děti ji mohou až od 2 let.
Zdroje: WebMD.com, BBCgoodFood.com, HealthLine.com, PharmEasy.in, VeryWellHealth.com
Přečtěte si více na téma
Související články
10 (nejen) zdravotních důvodů, proč jíst červenou řepu
Červená řepa patří mezi oblíbenou kořenovou zeleninu. Nejenže je pro svou charakteristickou červenou barvu prakticky nepřehlédnutelná a skvěle chutná, ale zároveň je doslova nadupaná cennými mikroživinami. V jídelníčku by proto tento rubínový zázrak rozhodně neměl chybět.
Červená řepa: Jak uchovat podklad plný mikroživin i na zimu
Má delikátní chuť, je nízkokalorická, navíc obsahuje celou řadu drahocenných vitamínů a minerálních látek. A z benefitů této oblíbené kořenové zeleniny se můžete těšit přes celou zimu. Prozradíme, jak ji nejlépe zpracovat.
Chroupání syrové zeleniny je zdravé. Omyl! To platí jen pro některé druhy
Zdravý jídelníček stojí a padá s konzumací velkého množství zeleniny. Pozor ale na to, že některé druhy zeleniny prospívají tělu více, když je tepelně upravíte. V syrovém stavu obsahují škodlivé látky a můžete si ublížit. Zjistěte, které druhy zeleniny si lépe vychutnáte vařené a jakou zeleninu nikdy nekonzumovat syrovou.