Zajímavosti

Kde se v Čechách vzala tradice vánočního kapra?

V období vánočních svátků často slýcháme volání (často oprávněné) po zvolnění, opuštění čistě komerční podoby Vánoc a návratu ke starým tradicím. I mnozí z těch, kdo po nich volají, by se ale asi mnohdy divili, že celá řada „starých“ vánočních tradic vlastně až tak letitá není. Typickým příkladem zvyku, který vznikl teprve nedávno, ale uchytil se v našich domácnostech tak pevně, že jej vnímáme jako jeden ze stěžejních bodů vánočních oslav, je klasická podoba štědrovečerní večeře – obalovaný, smažený kapr.

Víte, jak se slaví Vánoce ve světě? Poznejte tradiční vánoční jídelníčky z různých koutů světa

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak se slaví Vánoce mimo Českou republiku? Zajímá vás, jaké jsou tradiční vánoční pokrmy na vánoční svátky třeba na Filipínách nebo u sousedů v Německu a v čem se liší od těch našich? Připravili jsme pro vás zajímavý vánoční přehled tradičních vánočních jídelníčků ze světa.

16.12.2019

Víte, čím solíte? Zjistěte, v čem se různé druhy soli liší a proč

Na našem i zahraničním trhu najdeme spoustu druhů soli, ale ne všem z nás je jasné, v čem se druhy liší a jak vlastně prospívají našemu zdraví. Sůl je jedním z nejstarších koření na světě. Pro zdravé fungování našeho těla je sůl (sodík) naprosto nezbytný.

Vytvořte dětem strašidelnou oslavu nebo ochutnejte tradiční halloweenské recepty

Pořádáte dětskou párty na Halloween a hledáte inspiraci co připravit, aby se děti bavily i při pohledu na jídelní stůl? Připravte jim jídelníček podle našich halloweenských receptů, které jsme pro vás připravili, a uvidíte, že budou nadšené i zděšené zároveň.

26.10.2019

Jak se vyrábí kakao a v kterých čokoládách je jeho poměr nejvyšší?

Kakao k snídani či svačině s makovcem nebo buchtou a povidly je u nás v ČR klasikou již od dob našich babiček. Kakao milují děti i dospělí a to díky jeho sladké čokoládové chuti. Kakao je také jedna z nejdůležitějších ingrediencí při výrobě čokolády.

21.10.2019