Asijská kuchyně

Toužíte nahlédnout do tajemství asijské kuchyně? Rozhodně to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Určitě nestačí zamíchat nudle a rýži s několika ingrediencemi. Při přípravě asijských jídel je třeba se řídit jistými pravidly a dodržovat je. Čím dřív si je osvojíte, tím rychleji budou vaše pokrmy bezchybně uvařené.

Reklama

V jihovýchodní Asii se to hemží schopnými kuchaři a zároveň gurmány. Konzumace jídla i jeho servírování je zde považováno za jisté umění.

V Asii se pokrmy neservírují prostřednictvím chodů jako u nás, nýbrž se hostovi nabídnou jednotlivá jídla najednou a ten si vybírá, ochutnává a konzumuje právě to, na co se mu sbíhají sliny. Asijská kuchyně musí být, co se týče chutí, vyvážená. Je důležité, aby panovala rovnováha mezi sladkou, slanou, kyselou i hořkou chutí, dále potom mezi teplotou pokrmů, jejich vzhledem a vůní.

Z typických přísad asijských jídel můžeme jmenovat sojovou omáčku, směs sezamu a soli neboli Gomašio, dezertní víno, Miso pasta, rýžový ocet, čínské houby nebo třeba také Wei-su. Asie si libuje v aromatickém koření jako je zázvor, pepř, chilli, skořice, anýz a další. Nesmíme opomenout česnek nebo tamarindovou pastu. A znáte galgán? Jde o příbuzného zázvoru a sice jde o zázvor siamský. Z koření je to zázvor, chilli, pepř, česnek, galgán, tamarindová pasta, skořice, anýz. Další různé druhy bylin dodávají pokrmům jejich nezaměnitelnou chuť a vůni.

V Asii se koření přidává do připravovaného pokrmu na počátku pro plné rozvinutí vůní a chutí. Na závěr se dochucuje omáčkami. V české a obecně evropské kuchyni je tomu naopak, koření přidáváme až ke konci vaření, alespoň některé druhy.

Každá z asijských zemí oplývá svou vlastní historií, co se gastronomie týče, a rovněž ikonické pokrmy. Kuchyně se vyznačují společnými surovinami, kořením a liší se historickým vývojem, cestováním obyvatel, politickými vlivy a náboženstvím. Například v Indonésii a Malajsii, kde je hlavním náboženstvím Islám, se vylučuje konzumace vepřového masa. Potrava se v každém kraji asijských zemí liší dle podnebí. Něco jiného se konzumuje v přímořské oblasti, něco jiného na horách či v pralesních oblastech. Dále záleží také vyspělosti a bohatství obyvatelstva.

Reklama

Čína a Indie měly v historii veliký vliv na kuchyň jihovýchodní Asie. Jedna země z východu a druhá ze západu. Velice gastronomii ovlivnil fakt dovozu chilli papriček z Ameriky. K této události přispěli v 16. století Portugalci. Chilli papričky si okamžitě získaly velkou oblibu díky své ohnivosti a láska k chilli trvá dodnes.

Typické, nepostradatelné ingredience asijské kuchyně

Nyní se více podíváme na typické suroviny, bez kterých se asijská kuchyně neobejde a které jsme si výše pouze zmínili. Z pochopitelných důvodů pomineme rýži a nudle, protože ty jsou známé úplně každému.

Jako první ingredience zmíníme sójovou omáčku nebo tamarind. Používají se k ochucování polévek místo soli, k ochucení smažené rýže, pokrmů z masa, dresinků nebo omáček. Tamarind bývá nejčastěji bezlepkový, tudíž je vhodný i pro celiaky.

U omáček ještě zůstaneme. Rybí omáčka je nepostradatelná při přípravě thajského nebo vietnamského jídla, jako jsou omáčky, dresinky nebo thajská polévka.

Velmi oblíbenou omáčkou je omáčka ústřicová. Tato sladkokyselá omáčka přidá umami bohatou chuť tak jednoduchým potravinám, jako je třeba zelenina na wok pánvi. Existují také vegetariánské verze ústřicové omáčky, kde se místo ústřicového extraktu používá houbový.

Poslední omáčku, kterou zmíníme, je chilli omáčka Sriracha. Díky ní můžeme pokrmy přiostřit nebo jim dodat trochu nezaměnitelné chuti a aroma po chilli. Její využití je opravdu široké, od polévek až po nudlové saláty.

Postoupíme v ingrediencích od omáček dál. Všichni jistě znáte rýžový ocet či rýžové víno saké. Rýžový ocet se vyznačuje delikátní, jemnou chutí a používá se k přípravě marinád, omáček nebo kyselých zálivek. Nepostradatelný je pro suši.

Rýžové víno saké hotový zázrak. Stačí ho jen maličko a jídlo vyzdvihne do úplně jiné dimenze. Je zcela neopomenutelné při vaření japonských pokrmů.

Dále se asijská kuchyně neobejde bez kari a miso pasty.

Kari pasta je kořeněná pasta s neskutečnou hloubkou chutí. U některých jídel ji nemůže nahradit absolutně nic. Nepostradatelná je například v thajském kari.

Miso pasta je velmi univerzální ingredience a přidává se nejen do miso polévek, ale také do rozličných marinád.

V asijské kuchyni určitě nesmí chybět kokosové mléko. Opravdu kvalitní mléko je krémové a dodává jídlu charakteristickou, jemnou chuť. Kokosové mléko je bez lepku a laktózy.

Nesmíme také opomenout sezamový olej. Je výborný v dresincích, omáčkách či marinádách. Vyznačuje se charakteristickou chutí po pražení.

Naši skupinu nepostradatelných ingrediencí zakončíme zázvorem, limetkou a koriandrem.

Zázvor můžeme použít v korejských marinádách, čínských polévkách, thajských omáčkách nebo nakládaný k suši. Dá se používat strouhaný, sekaný, nakrájený na kousky či také mletý.

Čerstvá limetková šťáva je důležitá především pro vaření thajských a vietnamských pokrmů.

Koriandr najdete v mnoha asijských pokrmech. Vzhledem připomíná petržel. Jeho aroma si však neoblíbí každý, nezbývá než vyzkoušet a uvidíte, zda ho při svém vaření budete zařazovat nebo se mu vyhnete.

Evropany oblíbené asijské pokrmy

Nyní nadešel čas, abychom si také představili oblíbená asijská jídla.

Tak například suši (anglicky sushi) není třeba vůbec nijak zvlášť rozebírat. Buď ho milujete, nebo rádi nemáte. Asi neexistuje nic mezi tím. Jde o jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně. Většina z nás si pod pojmem suši představí syrové rybí maso s rýží, ale suši je především vařená rýže smíchaná se sladkokyselou omáčkou. Slovo suši totiž v doslovném překladu z japonštiny znamená „kyselá chuť“.

Další pokrm, který není třeba sáhodlouze představovat, je kari. Zelené kari je naprostou topkou a velice rychle ho v oblíbenosti dohání kari červené. Zelené kari pochází z Thajska. Vyznačuje se, jak již název prozrazuje, zelenou barvu a je dosti ostré. Servíruje se jako omáčka s kokosovým mlékem, bylinkami, zeleninou a masem. Nejčastěji je podáváno s rýží.

Ještě zůstaneme v Thajsku a zmíníme si legendární Pad thai. Pad thai jsou na první pohled obyčejné nudle. Konkrétně rýžové nudle doplněné o kuřecí maso, sušené krevety a arašídy. Někdy se k masu přidává i tofu, jindy je jím úplně nahrazeno. Někteří kuchaři přidávají vejce. Co je však na celém pokrmu úplně nejdůležitější, je způsob dochucení. Používá se rybí omáčka smíchaná s tamarindovou pastou, šťávou z limetky i dalšími jinými ingrediencemi. Hlavním tajemstvím úspěchu nudlí Pad Thai je vyváženost chuti populární omáčky.

A zavítáme do Vietnamu, odkud k nám přichází Bun Bo Nam Bo. Základem jsou rýžové nudle a hovězí maso s čerstvou zeleninou, bylinkami a sladkokyselou zálivkou.

Představíme si také jedno z indonéských jídel, a sice Nasi Goreng. Jde o smaženou rýži, doplněnou o bylinky a koření, které jsou typické pro danou oblast, hlavně potom zázvor, sambal oelek, či koriandr. Rýže může být smažená s krevetami nebo mletým hovězím masem, se zeleninou, velmi často podávaná s volským okem.

Mezi oblíbené pokrmy patří samozřejmě také polévky, například Ramen, což je vydatná nudlová polévka původem z Japonska. Je doplněna o vařené maso, čajové vejce a další přísady. Dále japonská miso, vietnamská polévka Pho nebo třeba thajská Tom Khai Kai.

Notoricky známé a oblíbené jsou u nás různé maso-zeleninové směsi jako například Kung pao, Švej-ču-žou. Dále si rádi pochutnáváme na čínských jarních závitcích nebo třeba kuřeti po sečuánsku.

Jako příklad asijských pokrmů by to asi stačilo. Nebo spíš to stačit nebude nikdy a vydalo by to na několik dalších článků, protože těch zemí a jídel je tolik… Nepočítaně. Ale tak alespoň malá inspirace.

Tento článek je víceméně zaměřený na východoasijskou kuchyni. Řekněme si ještě tedy něco málo o stolování v této oblasti.

V Thajsku se během konzumace pokrmů používá lžíce a vidlička, nůž pouze výjimečně, protože vše je již nakrájeno na sousta. V Indonésii, Malajsii a Singapuru jedí lidé pravou rukou. Lžíce se používá pouze k naložení pokrmu hostovi. Hůlkami se v této oblasti jí pouze ve Vietnamu.

Co se týče dezertů, ve většině zemí nejsou servírovány během stolování tak, jak jsme my zvyklí. Objevuje se však na stole spoustu čerstvého ovoce.

Co dodat závěrem?

Chutě asijské kuchyně jsou velmi odlišné a výrazné než naše evropské kuchyně, které nejsou tolik vyhraněné. Lidé se však už i u nás naučili používat suroviny jako zázvor, ale stačí přidat citrónovou trávu, limetkové listy nebo tamarind a jídlo se promění v něco úplně jiného. Také dostupnost asijských dochucovadel a ingrediencí je čím dál lepší.

Další obrovskou výhodou asijské kuchyně je, že je lehká, zdraví prospěšná a rychle stravitelná. Proto je u nás také tolik oblíbená.

Pokud máte tedy chuť na nějakou asijskou specialitu, určitě se s elánem pusťte do vaření nebo navštivte některou asijskou restauraci.

Dobrou chuť...

Reklama

Autor: Šárka Fofoňková, 11.7.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama