Toužíte nahlédnout do tajemství asijské kuchyně? Rozhodně to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Určitě nestačí zamíchat nudle a rýži s několika ingrediencemi. Při přípravě asijských jídel je třeba se řídit jistými pravidly a dodržovat je. Čím dřív si je osvojíte, tím rychleji budou vaše pokrmy bezchybně uvařené.
Čínská kuchyně má mnoho příchutí. Není to jen kung pao s nudlemi. Vyzkoušejte tradiční čínské pokrmy
Obliba čínských pokrmů nezná hranice zemí ani kontinentů. Čínská kuchyně se nebojí experimentů ani kontrastních chuťových kombinací. Zapomeňte na kung pao a vyzkoušejte méně známé pokrmy čínské kuchyně.
První vaření a první jídlo s hůlkami
Až budete hledat historii koření, ingrediencí, různých druhů zeleniny nebo i hotových pokrmů, starověká Čína bude skloňována ve všech pádech.
Čínská kuchyně je kuchyní s nejdelší historií na světě.
I čínské hůlky byly vynalezeny mnohem dříve než evropská vidlička. Za tisíce let historie se čínská kuchyně neustále zdokonalovala a může nabídnout mnohem více než kung pao s nudlemi.
V Číně platí při vaření několik zásad:
- Pokrmy musí být pestré co do chuti, vůně i barev.
- Jako pokrm se dá upravit každé zvíře (ptáci, hadi, ještěři, kočky atd.)
- V jídle má být zastoupena chuť kyselá, hořká, sladká, slaná a ostrá.
- V menu se má objevit křupavý pokrm, šťavnatý pokrm, suchá i lepkavá přísada.
- Chutě a vůně spolu kontrastují a zároveň vyznívají harmonicky.
- Jídlo musí být připraveno rychle a pokud možno v jedné nádobě (úspora nákladů).
- Posledním chodem je polévka nebo miska rýže.
- Estetika servírování pokrmu je půl chuťového zážitku.
- Kvalitní a krásný porcelán je stejně důležitý, jako jídlo, které se na něm podává.
Čína má čtyři příchutě
Bylo by chybou, mluvit o čínské kuchyni jako o celku. Obrovská a lidnatá Čína zdokonalovala kuchařské umění různě, podle oblasti, a především podle dostupnosti surovin v místě.
Obecně můžeme říci, že je čínská kuchyně zdravá, lehká, s velkým zastoupením netučného masa a zeleniny nejrůznějších barev.
Kuchyně v severní části Číny
Kuchyně v severní části Číny se nazývá pekingská kuchyně. Sami Číňané říkají, že sever chutná slaně. Charakterizují ji nejrůznější omáčky zabarvené do hněda, pšeničné placky, pečivo z kukuřičného těsta a vepřové, drůbeží a hovězí maso. Z této části země pochází i světově rozšířené Kung Pao s výraznou chutí podpořenou glutamátem sodným.
Západní Čína, sečuánská kuchyně
Ostrou příchuť čínských pokrmů potkáte v západní části země. V jednom pokrmu naleznete nespočet příchutí, barev a různých ingrediencí. Jídla se vyznačují netradičními kombinacemi nejrůznějších (zpravidla kontrastních) chutí, podpořených ostrým kořením či omáčkou.
Šanghajská kuchyně na východě
Východní část země si potrpí na podávání jídel s kyselou příchutí. Pokrmy jsou připravovány z ryb, mořských plodů či drůbeže. Oblíbené jsou krevety se sladkokyselou omáčkou. V pokrmech dominuje červená a hnědá barva.
Sladký jih Číny
Pokrmy z jihu Číny se rychle rozšířily do celého světa a získaly si oblibu. Připravují se z kuřecího, kachního a vepřového masa. K dochucování se používá nasládlá omáčka z mořských plodů. Na jihu Číny ctí pravidlo, že maso musí být připraveno velmi rychle (jen se krátce restuje) aby si pokrm zachoval co nejvíce chutí a vůní.
Ochutnejte čínskou kuchyni
- Čínské polévky - nejznámější je pekingská polévka a ostrokyselá polévka. Ochutnáte v ní vepřové maso, nudle, houby a zeleninu. Tradiční polévkou je polévka ze žraločích ploutví.
- Bak kut teh - oblíbená polévka z vepřových žebírek s tofu, zeleninou a houbami.
- Čínské knedlíky - tradiční těsto nebo rýže naplněná masem nebo zeleninou.
- Jarní závitky - rýžové těsto plněné směsí masa, rýžových nudlí a zeleniny.
- Pekingská kachna - spařená kachna potřená roztokem cukru a několik dní sušená. Poté se upeče a získá lákavou červenou barvu.
- Rybí karbanátky - karbanátky z mletého rybího masa. Jsou vařené ve vodě a podávají se s nudlemi nebo v polévce.
- Zhajiang mian - nudle s vepřovým masem naloženým v sójové omáčce s česnekem, zázvorem, chilli a rýžovým vínem.
- Moo Shu - osmažené vepřové nudličky, houby a vajíčka podávané s bambusovými výhonky. Nesmí chybět zázvor, česnek a sójová omáčka.
- Hainanské kuře - dušené kuře ve vývaru s rýží a chilli omáčkou.
Připravit si tradiční čínský pokrm není složité ani časově náročné. Ochutnejte exotiku.