Chilli papričky jsou známé už tisíce let a využívané pro blahodárné účinky na zdraví. Mají vysoký obsah vitamínů, pomáhají s hubnutím i s úzkostnými stavy. Pálivý ďáblík umí snížit cholesterol i regulovat hladinu cukru v krvi.
Otevřete dveře thajské kuchyni
Thajské pokrmy hrají všemi barvami, jsou lehounké a snadné na přípravu. Správně by měly být extra pálivé a s vyváženou sladkokyselou chutí. Thajské pokrmy rozhodně patří do zdravých jídelníčků nebo do jídelníčků redukčních diet.
Popularita thajské kuchyně
Exotická, barevná a výrazně pálivá. Taková je thajská kuchyně. Zároveň je však lehká, snadná na přípravu a plná čerstvých bylin a zeleniny. Vychází z kuchyně indické a čínské, má však svá specifika. Setkáte se s mnoha druhy rýže i jejich různou úpravou.
Thajská kuchyně vám otevře dveře ke skvělým pokrmům i ke štíhlé linii. Jídla s minimem tuku a z čerstvých potravin stojí jistě za štíhlými postavami Thajců. V zemi je mnohem menší výskyt infarktů, kardiovaskulárních chorob i rakoviny.
Není čas podívat se v kuchyni do jiných koutů světa? Obzvlášť v době, kdy většinu surovin pro thajskou kuchyni běžně seženete v supermarketu?
Filozofie Thajské kuchyně
Thajci uvádí, že jídlo musí perfektně vypadat a zároveň dobře chutnat. Vždy budete mít pokrm hrající barvami a nádherně servírovaný. Thajská kuchyně si pohrává se sladkou, slanou a sladkokyselou chutí. Dominuje jedna chuť a ostatní ji doplňují.
Základní ingredience pro thajskou kuchyni
Začínáme samozřejmě rýží a přidáváme kuřecí a vepřové maso, ryby, mořské plody. Vše kombinujeme s čerstvou zeleninou a čerstvými bylinkami. Thajské jídlo voní po citrónové trávě, bazalce, koriandru, kari, zázvoru i skořici. Pálivou chuť má díky všudypřítomnému chilli. Druhů chilli papriček byste v thajském kuchyni napočítali desítky. Thajská kuchyně používá místo soli a pepře výraznou rybí omáčku.
Rýže v Thajsku
Rýže je základem většiny pokrmů. Setkáte se s bílou rýží, jasmínovou rýží nebo s tmavou rýží. Rýže se připravuje vařením i smažením. Skvělé jsou rýžové nudle. Lepivá rýže se předem namáčí přes noc a vaří se ve vlhké utěrce. Rýže se zpravidla servíruje zvlášť.
S vidličkou po celý den
Thajské pokrmy musí být jednoduché. A to nejen na přípravu, ale i na konzumaci. Veškeré ingredience je nutné nakrájet na malé kousky, aby se chutě dokonale promíchaly. Má to i další výhodu. Pokrm je krásně barevný a k jídlu vám bude stačit jen vidlička.
Každý pokrm s více chody
Pokud byste si chtěli vyzkoušet jeden den s thajskou kuchyní, pak byste jedli ke každému jídlu několik velmi malých porcí.
Nejdůležitějším jídlem dne je večeře. Začíná se polévkou, ta bývá ochucena zázvorem a kokosovým mlékem. Populární je i kyselá krevetová polévka. Hlavní chod se připravuje rozmanitý. Bývá zvykem, že si jej každý nakombinuje sám, pokrmy se připravují na stůl do společných misek. Obvykle se jedná o kuřecí nebo vepřové maso, ryby a přílohu.
Nejprve připravíme vývar z krevet. Na oleji osmahněte cibuli, přidejte krevety, osolte, chvíli poduste pod pokličkou, přidejte vroucí vodu a vařte asi 20 minut. Nakrájený lilek dejte do studené vody, přikryjte pokličkou a počkejte, až se začne vařit. Poté vařte ještě další dvě minuty a zceďte. Kostičky tofu osmahněte na oleji dozlatova. Tofu dejte stranou na ubrousek. Na pánvi osmahněte cibuli. Přidejte rajčata, osolte a duste pod pokličkou doměkka. Přidejte vařený lilek a smažené tofu. Pod pokl…
Po jídle následuje dezert. Oblíbenými dezerty jsou různé slazené rýže s ovocem a kokosovým mlékem. Připravují se i smažené banány, zmrzlina či sladké pečivo.
Thajská zelenina
Do každého pokrmu v Thajsku se přidává čerstvá zelenina. Využívá se baklažán, čínská kapusta, celer, papriky, rajčata, špenát, bílé zelí, hrášek, chřest i fazole.
Thajsko bez masa
Thajskou kuchyni si oblíbili i ti, kteří se v pokrmech vyhýbají masu. Pokrmy se spoustou zeleniny a bylinek připraví s tofu namísto masa.
Co potřebujete k vaření po Thajsku
Základní suroviny jsou dobře dostupné. Z nádobí vám nesmí chybět wok a hrnec na rýži. Některá jídla připravíte i v pomalém hrnci. Překvapí vás, že v kuchyní strávíte jen několik minut, a přesto budete mít dokonalý pokrm. A jeho pálivost? To už je na vás.
Přečtěte si více na téma
Související články
Asijská kuchyně
Toužíte nahlédnout do tajemství asijské kuchyně? Rozhodně to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Určitě nestačí zamíchat nudle a rýži s několika ingrediencemi. Při přípravě asijských jídel je třeba se řídit jistými pravidly a dodržovat je. Čím dřív si je osvojíte, tím rychleji budou vaše pokrmy bezchybně uvařené.
Čínská kuchyně má mnoho příchutí. Není to jen kung pao s nudlemi. Vyzkoušejte tradiční čínské pokrmy
Obliba čínských pokrmů nezná hranice zemí ani kontinentů. Čínská kuchyně se nebojí experimentů ani kontrastních chuťových kombinací. Zapomeňte na kung pao a vyzkoušejte méně známé pokrmy čínské kuchyně.
Co je tofu a jak ho připravit? Vyzkoušejte naše skvělé recepty s tofu
Co je tofu a proč je aktuálně velmi oblíbené především u vegetariánů a veganů? Jaké druhy tofu můžeme v obchodech najít, jak si ho vyrobit doma, a především jak ho chutně, ale i esteticky upravit a vytvořit z něj výborné jídlo?