Co je tofu a jak ho připravit? Vyzkoušejte naše skvělé recepty s tofu

Co je tofu a proč je aktuálně velmi oblíbené především u vegetariánů a veganů? Jaké druhy tofu můžeme v obchodech najít, jak si ho vyrobit doma, a především jak ho chutně, ale i esteticky upravit a vytvořit z něj výborné jídlo?

Reklama

V tomto článku najdete odpovědi na tyto otázky a k tomu také tipy a inspiraci na skvělé recepty s tofu z asijské i české kuchyně.

Co je tofu a odkud pochází?

Tofu je jídlo, které se vyrábí srážením sójového mléka a následným lisováním vzniklé hmoty různé konzistence. Nyní se využívá nejčastěji jako náhražka masa a zpracovává se na různé způsoby. Tipy na recepty najdete na konci článku.

Ačkoliv je tofu ryze přírodní produkt, je potřeba dodat, že bílkoviny, které jsou v něm obsaženy, nejsou tak kvalitní, jako ty vaječné. Sójová bílkovina postrádá sirné aminokyseliny, které jsou obsaženy ve vejcích. Proto nemůžeme říct, že bílkoviny obsažené v tofu plnohodnotně nahradí bílkoviny z vajec.

Tofu pochází z Číny, kde se konzumuje již více než 2000 let. Jeho vznik není zcela jasný a existují 3 teorie původu tofu, ovšem ani jedna není zcela podložena věrohodnými důkazy.

  1. První teorie zní, že objevitelem tofu byl lord Liu An, princ dynastie Han, ale neexistuje dostatek věrohodných důkazů.
  2. Druhá teorie tvrdí, že při výrobě kaše došlo k chybě a do vařených mletých bobů se omylem přimíchala mořská sůl, která díky obsahu vápenaté a hořečnaté soli zapříčinila vytvoření gelu, který připomínal tofu.
  3. Třetí teorie uvádí, že starověcí Číňané vytvořili tofu za pomoci napodobení technik srážení mléka Mongolů nebo východních Indiánů. Nicméně nikde neexistuje žádný důkaz o existenci technologie a znalostech výroby mléčných výrobků ve společnosti v dané době.

Reklama

Jak si vyrobit tofu doma

Tofu se vyrábí ze sójových bobů či sójového mléka. Pro domácí výrobu budete potřebovat sójové mléko, srážedlo např. nigari, potravinářskou sádru nebo šťávu z citronu.

Nejprve necháte povařit sójové mléko cca 5 min. Mezitím si rozmícháte srážedlo v teplé vodě a směs vlijete do sójového mléka. Promícháte a necháte odstát půl hodiny až bude sýr vysrážen. Vysrážený sýr vyskládáte do nádoby vystlané sýrařským plátnem a vymačkáte z něj zbytek vody. Poté na 30 min zatížíte, necháte stát a tofu je hotové.

Druhy tofu

Tofu v obchodech se prodává s různými příchutěmi – uzené, s bylinkami, natural atd. Dělíme ho na tvrdé a měkké tofu.

  • Tvrdé tofu připomíná svou konzistencí sýr a nahrazuje v jídle maso. Tedy využít ho můžeme jako náhradu masa.
  • Měkké tofu je vhodné zase jako ingredience do pomazánek, omáček či dezertů.

Recepty s tofu

Připravili jsme pro vás skvělé recepty, kde hlavní ingrediencí je tofu. Vyberte si polévku, salát, hlavní chod nebo dezert.

Ochutnejte asijské tofu menu

Začneme asijskou kuchyní a receptem na thajskou zeleninovou polévku s tofu. Díky tomuto receptu si připravíme sami doma a za pár minut skvělou thajskou polévku a nemusíme chodit do drahých restaurací. Příprava polévky je jednoduchá a celková doba vaření trvá pouhých 30 min.

A u asijské kuchyně ještě chvilku zůstaneme a jako hlavní chod připravíme červené thajské curry s tofu. Pro přípravu curry je potřeba thajská bazalka, která není běžně k dostání v obchodech s kořením. V případě, že máte ve svém městě asijskou prodejnu, zajděte tam, nebo je možné ji nahradit např. koriandrem.

Saláty s tofu, špízy a dezert

Curry je na vás moc syté? V tomto případě doporučujeme vyzkoušet saláty s tofu či špízy s tofu. Například kuskus s uzeným tofu, je velmi chutný salát, který si připravíte jen z několika málo surovin a je hotový za pár minut.

A sladká tečka na konec nesmí chybět. Dezert s tofu tvarohem je lehký pamlsek nakonec anebo také lehká svačina, která zachutná dětem i dospělým.

Upřednostňujete českou kuchyň?

V případě, že asijská kuchyň není pro vás to pravé ořechové, máme tu i recepty známějších chutí. Z typicky českých receptů můžeme doporučit zapečené brambory s tofu nebo lečo s tofu a červenou čočkou.

Cuketové placky a bramboráky jsou už takovou českou klasikou, ale zkusili jste je s tofu? Cuketové placky s tofu i bramboráky s tofu jsou skvělé jako hlavní jídlo i zdravá svačina.

Ekuchařce najdete nejen recepty s tofu, ale i další zajímavou inspiraci pro vaše kulinářské domácí umění. Nechte se inspirovat a až recepty vyzkoušíte, nezapomeňte nám napsat, jak se vám povedly.

Reklama

Autor: Marie Füsselová, 21.8.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama