Otevřete dveře thajské kuchyni

Thajské pokrmy hrají všemi barvami, jsou lehounké a snadné na přípravu. Správně by měly být extra pálivé a s vyváženou sladkokyselou chutí. Thajské pokrmy rozhodně patří do zdravých jídelníčků nebo do jídelníčků redukčních diet.

Popularita thajské kuchyně

Exotická, barevná a výrazně pálivá. Taková je thajská kuchyně. Zároveň je však lehká, snadná na přípravu a plná čerstvých bylin a zeleniny. Vychází z kuchyně indické a čínské, má však svá specifika. Setkáte se s mnoha druhy rýže i jejich různou úpravou.

Thajská kuchyně vám otevře dveře ke skvělým pokrmům i ke štíhlé linii. Jídla s minimem tuku a z čerstvých potravin stojí jistě za štíhlými postavami Thajců. V zemi je mnohem menší výskyt infarktů, kardiovaskulárních chorob i rakoviny.

Není čas podívat se v kuchyni do jiných koutů světa? Obzvlášť v době, kdy většinu surovin pro thajskou kuchyni běžně seženete v supermarketu?

Filozofie Thajské kuchyně

Thajci uvádí, že jídlo musí perfektně vypadat a zároveň dobře chutnat. Vždy budete mít pokrm hrající barvami a nádherně servírovaný. Thajská kuchyně si pohrává se sladkou, slanou a sladkokyselou chutí. Dominuje jedna chuť a ostatní ji doplňují.

Základní ingredience pro thajskou kuchyni

Začínáme samozřejmě rýží a přidáváme kuřecí a vepřové maso, ryby, mořské plody. Vše kombinujeme s čerstvou zeleninou a čerstvými bylinkami. Thajské jídlo voní po citrónové trávě, bazalce, koriandru, kari, zázvoru i skořici. Pálivou chuť má díky všudypřítomnému chilli. Druhů chilli papriček byste v thajském kuchyni napočítali desítky. Thajská kuchyně používá místo soli a pepře výraznou rybí omáčku.

Rýže v Thajsku

Rýže je základem většiny pokrmů. Setkáte se s bílou rýží, jasmínovou rýží nebo s tmavou rýží. Rýže se připravuje vařením i smažením. Skvělé jsou rýžové nudle. Lepivá rýže se předem namáčí přes noc a vaří se ve vlhké utěrce. Rýže se zpravidla servíruje zvlášť.

S vidličkou po celý den

Thajské pokrmy musí být jednoduché. A to nejen na přípravu, ale i na konzumaci. Veškeré ingredience je nutné nakrájet na malé kousky, aby se chutě dokonale promíchaly. Má to i další výhodu. Pokrm je krásně barevný a k jídlu vám bude stačit jen vidlička.

Každý pokrm s více chody

Pokud byste si chtěli vyzkoušet jeden den s thajskou kuchyní, pak byste jedli ke každému jídlu několik velmi malých porcí.

Nejdůležitějším jídlem dne je večeře. Začíná se polévkou, ta bývá ochucena zázvorem a kokosovým mlékem. Populární je i kyselá krevetová polévka. Hlavní chod se připravuje rozmanitý. Bývá zvykem, že si jej každý nakombinuje sám, pokrmy se připravují na stůl do společných misek. Obvykle se jedná o kuřecí nebo vepřové maso, ryby a přílohu.

Po jídle následuje dezert. Oblíbenými dezerty jsou různé slazené rýže s ovocem a kokosovým mlékem. Připravují se i smažené banány, zmrzlina či sladké pečivo.

Thajská zelenina

Do každého pokrmu v Thajsku se přidává čerstvá zelenina. Využívá se baklažán, čínská kapusta, celer, papriky, rajčata, špenát, bílé zelí, hrášek, chřest i fazole.

Thajsko bez masa

Thajskou kuchyni si oblíbili i ti, kteří se v pokrmech vyhýbají masu. Pokrmy se spoustou zeleniny a bylinek připraví s tofu namísto masa.

Co potřebujete k vaření po Thajsku

Základní suroviny jsou dobře dostupné. Z nádobí vám nesmí chybět wok a hrnec na rýži. Některá jídla připravíte i v pomalém hrnci. Překvapí vás, že v kuchyní strávíte jen několik minut, a přesto budete mít dokonalý pokrm. A jeho pálivost? To už je na vás.

Od: Iva V, 24.8.2020