Čínská kuchyně má mnoho příchutí. Není to jen kung pao s nudlemi. Vyzkoušejte tradiční čínské pokrmy

Obliba čínských pokrmů nezná hranice zemí ani kontinentů. Čínská kuchyně se nebojí experimentů ani kontrastních chuťových kombinací. Zapomeňte na kung pao a vyzkoušejte méně známé pokrmy čínské kuchyně.

První vaření a první jídlo s hůlkami

Až budete hledat historii koření, ingrediencí, různých druhů zeleniny nebo i hotových pokrmů, starověká Čína bude skloňována ve všech pádech.

Čínská kuchyně je kuchyní s nejdelší historií na světě.

I čínské hůlky byly vynalezeny mnohem dříve než evropská vidlička. Za tisíce let historie se čínská kuchyně neustále zdokonalovala a může nabídnout mnohem více než kung pao s nudlemi.

V Číně platí při vaření několik zásad:

Čína má čtyři příchutě

Bylo by chybou, mluvit o čínské kuchyni jako o celku. Obrovská a lidnatá Čína zdokonalovala kuchařské umění různě, podle oblasti, a především podle dostupnosti surovin v místě.

Obecně můžeme říci, že je čínská kuchyně zdravá, lehká, s velkým zastoupením netučného masa a zeleniny nejrůznějších barev.

Kuchyně v severní části Číny

Kuchyně v severní části Číny se nazývá pekingská kuchyně. Sami Číňané říkají, že sever chutná slaně. Charakterizují ji nejrůznější omáčky zabarvené do hněda, pšeničné placky, pečivo z kukuřičného těsta a vepřové, drůbeží a hovězí maso. Z této části země pochází i světově rozšířené Kung Pao s výraznou chutí podpořenou glutamátem sodným.

Západní Čína, sečuánská kuchyně

Ostrou příchuť čínských pokrmů potkáte v západní části země. V jednom pokrmu naleznete nespočet příchutí, barev a různých ingrediencí. Jídla se vyznačují netradičními kombinacemi nejrůznějších (zpravidla kontrastních) chutí, podpořených ostrým kořením či omáčkou.

Šanghajská kuchyně na východě

Východní část země si potrpí na podávání jídel s kyselou příchutí. Pokrmy jsou připravovány z ryb, mořských plodů či drůbeže. Oblíbené jsou krevety se sladkokyselou omáčkou. V pokrmech dominuje červená a hnědá barva.

Sladký jih Číny

Pokrmy z jihu Číny se rychle rozšířily do celého světa a získaly si oblibu. Připravují se z kuřecího, kachního a vepřového masa. K dochucování se používá nasládlá omáčka z mořských plodů. Na jihu Číny ctí pravidlo, že maso musí být připraveno velmi rychle (jen se krátce restuje) aby si pokrm zachoval co nejvíce chutí a vůní.

Ochutnejte čínskou kuchyni

Připravit si tradiční čínský pokrm není složité ani časově náročné. Ochutnejte exotiku.

Od: Iva V, 29.3.2021