Nejbizarnější jídla světa: Cesta za nevšedními kulinářskými zážitky

Jídlo je univerzálním jazykem, který propojuje kultury a lidi po celém světě. Každá země má svou jedinečnou kuchyni s tradičními pokrmy, které odrážejí historii, zvyky a přírodní bohatství daného místa. Avšak mezi tradičními pokrmy se najdou i takové, které vybočují z běžných představ o jídle. V tomto článku se vydáme na cestu po světě a objevíme některá z nejbizarnějších jídel, která nás mohou překvapit, udivit a vyvolat otazníky na našich talířích.

Reklama

Balut – Filipíny

Začněme exotickou cestou na Filipíny, kde je populární jídlo nazývané "balut". Jedná se o vajíčko kachny nebo kuřete, které je oplodněné a poté vařené. Balut obsahuje již téměř vyvinuté embryo s pevným žloutkem a měkkým plodem. Toto jídlo je považováno za lahůdku a nabízí jedinečnou texturu a chuť, která se však může zdát extrémní pro mnoho lidí.

Casu marzu – Sardinie, Itálie

Na italském ostrově Sardinie najdeme pokrm s názvem "casu marzu", což znamená "hnijící sýr". Je vyroben z ovčího sýra pecorino, který je následně infikován larvami mouchy. Tyto larvy se živí sýrem, což způsobuje, že sýr měkne a rozkládá se. Ačkoli může být tento pokrm problematický pro představivost, je to delikatesa pro mnoho místních obyvatel, kteří oceňují jeho výraznou chuť.

zdroj: Depositphotos

Shiokara – Japonsko

Pokud jste dobrodružného ducha, můžete ochutnat japonskou specialitu známou jako "shiokara". Jedná se o pokrm z kousků syrového a fermentovaného masa z mořských živočichů, jako jsou sépie nebo chobotnice, které jsou smíchány s vnitřnostmi a naloženy v soli. Shiokara je silně slané, slizké a má intenzivní mořskou chuť, která je oblíbená u milovníků extrémních kulinářských zážitků.

Hákarl – Island

Na Islandu se podává jídlo zvané "hákarl", což je syrové a sušené maso žraloka. Proces přípravy je takový, že žraločí maso je nejprve pohřbeno, poté je zavěšeno a sušeno na vzduchu několik měsíců. To pomáhá odstranit jed a pronikavou vůni žraloka. Hákarl má silnou amoniakovou vůni a mnoho lidí jej popisuje jako extrémně silný a zvláštní chuťový zážitek.

Reklama

zdroj: Depositphotos

Sannakji – Jižní Korea

V Jižní Koreji můžete ochutnat jídlo zvané "sannakji", což jsou živé chobotnice. Chobotnice jsou nakrájeny na kousky přímo před podáváním, čímž se zachovává jejich živost. Při konzumaci musíte být opatrní, protože se jejich chapadla stále pohybují. Toto jídlo je velmi populární mezi dobrodružnými gurmány, kteří hledají nové a vzrušující chuťové zážitky.

Escamoles – Mexiko

Escamoles jsou larvy mravenců, které se konzumují jako pochoutka v Mexiku. Tyto larvy mají oříškovou chuť a jsou často připravovány na pánvi se smaženou cibulí a kořením. Escamoles jsou ceněny pro svou delikátní chuť a texturu.

zdroj: Depositphotos

Haggis – Skotsko

Haggis je tradiční skotské jídlo, které je vyrobeno z ovčích vnitřností, jako jsou srdce, játra a plíce, smíchaných s jemně sekanou cibulí, ovesnými vločkami a kořením. Tato směs je pak naplněna do ovčího žaludku a vaří se. Haggis je symbolem skotské kuchyně a často se podává během slavností, zejména Burns Night.

Black pudding – Velká Británie

V anglické kuchyni se podává krvavý pudink (black pudding), což je pokrm vyrobený z vepřové krve smíchané s ovesnými vločkami, tukem a kořením. Tento pudink je pečený nebo smažený a nabízí výraznou chuť a texturu.

Hraboši – Bulharsko

V Bulharsku se konzumují hraboši, což jsou vařené nebo pečené krysy. Hraboši jsou oblíbené zejména na venkově a nabízejí mastnější a tmavé maso. Pro některé to může být velmi kontroverzní pokrm.

Červi z maguey – Mexiko

V některých regionech Mexika se konzumují červi z maguey, což jsou housenky, které se živí agáve (maguey). Tyto červy jsou často pražené nebo smažené a podávají se jako proteinový zdroj. Místní obyvatelé je považují za lahůdku s výraznou oříškovou chutí.

Tarantule – Kambodža

V Kambodži jsou tarantule považovány za specialitu. Tito velcí pavouci se smaží a podávají jako křupavý a chutný snack. Prý mají maso s podobnou chutí jako krab nebo humr.

Kančí krev – Čína

V čínské kuchyni se používá kančí krev, která se používá ve formě polotuhého želé. Je to velmi výrazný a syrový přípravek, který se často používá ve speciálních pokrmech a polévkách.

Představili jsme si pouze několik příkladů bizarních pokrmů z různých zemí. Každá kultura má své vlastní unikátní a neobvyklé pokrmy, které vyvolávají různé reakce a zážitky. Pro dobrodružné gurmány mohou být tyto pokrmy příležitostí pro nové a vzrušující chuťové dobrodružství.

Zdroje: radynacestu.cz, fresh.iprima.cz, lifee.cz

Reklama

Autor: Zuzana, 21.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama