Speciality chorvatské kuchyně. Co ochutnat na dovolené?

Věděli jste, že chorvatská kuchyně je směsicí kuchyní italské, rakouské, maďarské a turecké? A čím více na jih pojedete, tím více okusíte albánskou příchuť? Zmíněná kombinace je zárukou pestrosti a dokonalé chuti. Dobroty a speciality chorvatské kuchyně se vyplatí ochutnat i když letos zamíříte na dovolenou jinam.

Reklama

Za jehněčím na Kvarner

Kvarnerská riviéra hostila vídeňskou smetánku a ti si pochutnávali na nejrůznějších druzích masa. Oblíbenou přípravou bylo pečení pod pekou. Železným poklopem, zakrývajícím velkou nádobu, která se vkládá do žhavého popela. Rozžhavený poklop je zdrojem horního tepla, maso je rovnoměrně propečeno. Peka je kombinací dušení a pečení a tradiční příprava se zachovává dodnes, přestože se později v mnoha regionech pokrmy začaly připravovat v běžných troubách nebo na rožni.

V Chorvatsku je oblíbené jehněčí a telecí maso. Často se připravuje ve směsi kyselého ovčího mléka, je šťavnaté a měkké.

Připravte si istrijskou vepřovou pečeni dušenou v mléce

Libovou vepřovou pečeni necháme vcelku, osolíme, opepříme. Posypeme bazalkou a oreganem. Vložíme do uzavíratelného hrnce vymazaného máslem a zcela zalijeme čerstvým, plnotučným mlékem. Dlouze dusíme, z mléka zůstane smetanová omáčka. Pečeni vyjmeme, na pánvi osmahneme strany masa dozlatova a nakrájíme. Plátky vrátíme do omáčky a společně prohřejeme. Pokrm se servíruje na opečených plátcích veky přelitý omáčkou.

Mletá masa, čevapčiči a pljeskavici

Nespočet úprav najdete na mletá masa. Chorvatské směsi mletých mas obsahují hned několik druhů mas a nejsou tolik tučná, jako znáte z našeho kraje. Důležité je, maso třikrát umlít, a to i se solí a kořením. Čevapčiči se dochucuje na různé způsoby a má tvar válečků. Pljeskavici je podobné karbanátkům. Obojí se propéká na grilu se servíruje s ajvarem.

Čevapčiči - tradiční masové špízky plné chuti, perfektně grilované a podávané s cibulí a ajvarem
Čevapčiči - tradiční masové špízky plné chuti, perfektně grilované a podávané s cibulí a ajvarem, zdroj: Depositphotos

Reklama

Ryby na několik způsobů

Čerstvá mořská ryba má samozřejmě úplně jinou chuť, proto nepotřebuje mnoho přízdob. Na chorvatský způsob připravíte ryby na roštu nebo dušením. Ryba pečená na roštu (grilovaná) se dochucuje jen minimálně. Dušené ryby se míchají s rajčaty, cibulí a bylinkami. Oblíbený je brodet, jídlo podobné guláši, do něj se přidávají mořské plody a ryby. Přílohou je kukuřičná polenta a servíruje se s pohárem vína.

Chorvaté mají přísloví, ryba musí plavat třikrát. V moři, oleji, a nakonec ve víně.

Brodet je tradiční jídlo pocházející z chorvatské a italské kuchyně, které se připravuje z různých druhů ryb a mořských plodů vařených v pikantní rajčatové omáčce
Brodet je tradiční jídlo pocházející z chorvatské a italské kuchyně, které se připravuje z různých druhů ryb a mořských plodů vařených v pikantní rajčatové omáčce, zdroj: Depositphotos

Černé rizoto

Specifické rizoto černé barvy je obarveno inkoustem ze sépie a ochutnáte v něm hned několik mořských plodů. Sépie se očistí a váček s černým barvivem se opatrně vyjme. Jakmile je pokrm hotov, rýže i mořské plody měkké dušením, přidává se barvivo.

Kromě čerstvé sépie ochutnáte v rizotu slávky, mušle nebo krevety. Rizoto je syté, chutné a má krémovou konzistenci. Přidávají se do něj nasekaná rajčata, česnek, vývar a bílé víno. V Chorvatsku můžete dokonce zakoupit sépiové barvivo samostatně v sáčcích.

Jednoduché krevety na chorvatský způsob

Čerstvé krevety mají dokonalou chuť, proto k jejich úpravě nepotřebujete mnoho ingrediencí. Stačí je krátce restovat na olivovém oleji, přidat bílé víno, česnek a petržel. Podávají se s bílých chlebem (tedy obdobou naší veky), který se namáčí ve šťávě a nesmí chybět sklenice bílého vína.

Minimum příloh, maximum zeleniny

Chorvatská kuchyně je lehká, k masu se podává minimum brambor, rýže či ostatních příloh. Maso se doporučuje kombinovat s velkým množstvím zeleniny, ta se upravuje grilováním, pečením, dušením nebo podává jako čerstvý míchaný salát. Chorvaté si potrpí na dochucení, přílohová zeleninová směs je výborná a provoněná kořením.

Jednu zajímavou přílohu ale v Chorvatsku ochutnáte. Jsou to brambory s mangoldem. Připravují se smícháním s olejem a česnekem a snadno si je připravíte i doma.

Gurmáni jistě zamíří na Istrii a ochutnají lanýže, jinde si nenechejte ujít pršut nebo Pažský sýr.

Zdroje: Travel.earth, CruiseCroatia.com, LetsLearnCroatian.co.uk, NomadParadise.com, ChasingTheDonkey.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 5.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama