Maltská kuchyně

Plánujete navštívit Maltu? Tak to rozhodně musíte ochutnat její největší poklady!

Reklama

Maltská kuchyně je opravdu výborná a myslím, že i vy si ji velmi rychle zamilujete. Jedná se převážně o středomořskou kuchyni, pro kterou jsou typické mořské ryby, zejména tuňák, mečoun nebo okoun, olivy, olivový olej a místní kapary, což jsou vlastně malá poupátka květů kapary trnité, které se nakládají do solného nálevu s vinným octem. Všude kolem pak rostou nádherné stromy citrusů, skoro na každé zahrádce tak můžete vidět pomerančovníky, stromy s citrony a limetkami a je jen velmi obtížné odolat a šťavnaté ovoce si neutrhnout rovnou ze stromu. Každý den se zde peče čerstvý křupavý chléb, který Malťané tradičně jen zakápnou olivovým olejem, případně potřou rajčetem a trochu ho osolí a opepří. Toto jednoduché jídlo hobz biz zejt, v překladu chléb s olejem, bývá typickou svačinou.

Díky blízkosti Malty a Itálie jsou zde hojně používané těstoviny, rajčata a různé druhy sýrů, zejména ricotty. Sýry se pak na Maltě tradičně vyrábějí z ovčího mléka. Pizzu na různé způsoby najdete také doslova na každém rohu a patří tak mezi typický maltský fast food. Místní kuchyně je i díky historii mírně provoněná orientem, takže nechybí ani výrazné koření a velmi sladké dezerty.

Za takové národní jídlo Malťané považují pečeného králíka, kterému se zde říká fenek. Nebojte se ale o roztomilé zvířátko z pouště se opravdu nejedná. Stuffat tal-fenek je vlastně pomalu dušený králík na víně s bramborami. Vše se pak zapíjí lehkým osvěžujícím pivem Cisk nebo lahodnou nealkoholickou limonádou Kinnie, která se vyrábí z pomerančů a pelyňku.

Polévka Aljotta

Aljotta je tradiční maltská polévka, která se původně jedla zejména v době půstu, kdy se nesmělo jíst maso, ale ryby byly povolené. Jedná se vlastně o silný rybí vývar dochucený česnekem, smaženou cibulí, rajčaty, mátou a bobkovým listem.

Pastizzi

Pastizzi patří k nejběžnějším rychlým malým jídlům, které si místní dopřávají po celý den. Tyto taštičky si můžete koupit v malých obchůdkách, kterým si říká pastizzerie za pár korun. Jedna vás tak vyjde přibližně na 0,5 – 1 euro. Vyrábí se z filo těsta, někde se dnes používá i těsto listové. Tradiční náplň je sýrová, nejčastěji se používá sýr ricotta, a hrášková. Oblíbené jsou i varianty s masem nebo na sladko. Jako dezert jsme si jednou dali pastizzi s příchutí jablečného koláče a bylo to doslova nebe v puse! Sýrové pastizzi mají nejčastěji tvar trojúhelníčku, hráškové pak malé taštičky. Pastizzi se pak upečou do zlatova ve vyhřáté peci, někteří je ještě pomažou sádlem a zákazníkům se balí ještě horké do papírových sáčků.

Reklama

Ftira

Maltský chléb, obvykle se jí s náplní, jako jsou sardinky, tuňák, brambory, čerstvá rajčata, cibule, kapary a olivy
Maltský chléb, obvykle se jí s náplní, jako jsou sardinky, tuňák, brambory, čerstvá rajčata, cibule, kapary a olivy, zdroj: Depositphotos

Ftira je tradiční maltský chléb, který se zde peče každý den ve speciální kamenné peci a má tvar menších bochánků. Dříve na každé vesnici byla pec, ve které mohly péct chleba rodiny, které neměli svou pec doma k dispozici. Malťané jí chléb tradičně třeba jen s kvalitním olivovým olejem nebo jej plní tuňákem a zeleninou. Pokud se rozhodnete pro ten plněný, nezapomeňte ho z jedné strany potřít dipem arjoli a z druhé bigillou. Základem arjoli jsou rajčata, olivový olej, česnek a bylinky. Pro výrobu bigilli se používají boby, popřípadě fazole, které se důkladně rozmačkají s pepřem, solí a olivovým olejem. Mezi tradiční kombinace patří tuňáková ftira, kuřecí s houbami, ftira s maltskou klobáskou, se šunkou a sýrem, se zeleninou nebo omeletou. Pokud byste se však vydali na sousední ostrov Gozo, tak pod pojmem ftira zde najdete bramborovou pizzu, která je na Gozu vyhlášená!

Timpana

Timpana je vlastně obdobou italských lasagní. Rozdíl je v tom, že místo plátů lasagní se zde používají makarony smíchané s boloňskou omáčkou, zeleninou, bešamelem a vše je dohromady zapečené s ovčím sýrem. Timpanu si můžete vychutnat jak v restauraci, tak v malých prodejních okénkách, kde vám ji prodají ohřátou v alobalové mističce.

Ross – il – forn

Ros – il – forn se podobně jako timpana prodává nejčastěji v pouličních stáncích jako rychlé jídlo k obědu nebo večeři. Jedná se o zapečenou rýži s masem, zeleninou a parmazánem.

Imqaret

Imqaret, tradiční maltské pečivo s náplní z datlí
Imqaret, tradiční maltské pečivo s náplní z datlí, zdroj: wikipedia.org

Imqaret je asi nejtradičnější zákusek maltské kuchyně. Původně se ale jedná o dobrotu pocházející z arabského světa, z Tuniska a Alžírska. Na Maltu se dostal v době arabské nadvlády a lidé si ho zde natolik oblíbili, že zde již zdomácněl. Jedná se o podlouhlý zákusek ze sladkého těsta plněný datlemi. Servíruje se pokrájený na menší kousky, které se poté ještě smaží.

Figola

Figola je pečivo ve tvaru obdélníkové kapsičky plněné marcipánem, který je pro Maltu velmi typický. My jsme ochutnali mandlovou a kokosovou, ale příchutí je opravdu hodně. Toto pečivo se peče nejčastěji na Velikonoce, a to i ve tvaru křížů a dalších křesťanských symbolů.

Na Maltě si pochutná opravdu každý? A co si dáte jako první vy?

Reklama

Autor: Eliška Kouřilová, 4.7.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama