Rychlý a jednoduchý recept na cizrnový hummus, který můžeme čerstvě připravit doma dle své chuti.
Jak chutná Jordánsko
Většina z nás se do světových dálek vypravuje s patřičným respektem. Na vytoužených cestách se zajímáme totiž nejen o to, kam na výlet a kde složit hlavu, pochopitelně se chceme také dobře najíst. V Evropě je to celkem snadné, vzhledem k všudypřítomné globalizaci nás prakticky nemá, co překvapit. Jak je to ale s Blízkým východem? A co třeba takové Jordánsko?
Všudypřítomná globalizace
Již na úvod byla řeč o všudypřítomné globalizaci, ta překvapivě nechybí ani v dalekém Jordánsku. Nenarazíte tu sice na tradiční obchodní řetězce, ale potkáte třeba Carrefour, který z Česka dávno zmizel. Obědové menu si pak můžete vybrat třeba ve známé firmě Ikea či v McDonald´s, hlady tedy rozhodně nepojdete. I hotelové snídaně se často nesou v „evropském duchu“, popřípadě jsou mile přizpůsobeny turistům. Výjimkou tedy není balená voda, ani snaha o zajištění pečiva.
Místní speciality
Odvážnějším se pak nabízí široké spektrum místních pokrmů, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. Osobně můžeme doporučit následující:
Hummus
Hummus dávno není žádná „exotika“, stále se ale vyplatí ochutnat ho v původní podobě a ryzí čerstvosti. Zatímco v Česku ho seženeme pouze v supermarketu, v Jordánsku bývá k dostání čerstvý, a to v nejrůznějších podobách. Nabízí ho třeba již zmiňované hotely během snídaní, ale také místní restaurace, přičemž každá má svůj vlastní recept i přísady, kterými hummus obohacuje. A co si budeme povídat, chuť čerstvého hummusu je nezaměnitelná.
Falafel
Cizrna se v Jordánsku používá i k přípravě falafelu. Vzhledem k tomu, že se jedná o smažené kuličky bez masa, potěší všechny vegetariány, ale nejen je. Zajímavostí je, že falafel bývá podáván nejen k obědu a večeři, ale můžete se s ním setkat i při hotelové snídani.
Moutabel
Zatímco hummus i falafel jsou v Česku poměrně běžně k dostání, moutabel obklopuje větší „aura neznáma“. Pod exotickým a tajuplným názvem se přitom skrývá vcelku jednoduchá pasta z pečených lilků, která bývá díky česneku a chilli lehce pikantní. Společně s falafelem, hummusem a pitou bývá často podávána jako tzv. „tradiční jordánské menu“. Chcete-li tedy zabít (v našem případě) tři mouchy jednou ranou, tady je váš náboj.
Jehněčí
Jehněčí a celkově skopové maso je v Jordánsku nesmírně populární. Může za to jednak muslimská víra, která brání věřícím v konzumaci vepřového, ale nejspíš také místní zemědělství, které je kvůli drsným podmínkám (4 % půdy k obdělání, 8 % půdy k pastvě, zbytek poušť) orientováno především na chov koz a ovcí.
Maso, nejen to jehněčí, bývá v Jordánsku připravováno ve výrazné směsi koření, která mu dodává jedinečnou chuť. Doporučujeme ale zkusit místní maso spíše v „lepší restauraci“, podmínky skladování nebývají ideální a vyvržená koza často visí celý den přímo na ulici.
Třtinový džus
A to nejlepší si záměrně necháváme na konec. V Jordánsku nám nejvíce učaroval třtinový džus. K dostání je pouze v centru hlavního města Ammán a vyrábí ho přímo na ulici. Stánek je vcelku nenápadný, pozornost k němu ale zaručeně přitáhne nekonečná řada místních i turistů. Hned u pultu stojí kýbl s čerstvou cukrovou třtinou, kterou obsluha „láduje do automatu“ a dole pak vytéká čistý džus, bez barviv a ředění vodou.
Zaatar
Pochopitelně máme i tip pro ty, kterým se do dálek cestovat nechce. Kousek Jordánska můžete sehnat i v Česku, a to v podobě tradičního koření zaatar, které díky dominantnímu aroma sezamu a tymiánu vynikne ve většině běžných pokrmů!
Přečtěte si více na téma
Související články
5 vynikajících exotických kořenících směsí, které by neměly chybět v žádné kuchyni
Možná některou z nich již znáte nebo dokonce máte doma. Pokud ne, určitě se vyplatí je vyzkoušet. Je totiž pravděpodobné, že následující kořenící směsi najdou ve vaší spíži své stálé místo.
Maltská kuchyně
Plánujete navštívit Maltu? Tak to rozhodně musíte ochutnat její největší poklady!
Nejbizarnější jídla světa: Cesta za nevšedními kulinářskými zážitky
Jídlo je univerzálním jazykem, který propojuje kultury a lidi po celém světě. Každá země má svou jedinečnou kuchyni s tradičními pokrmy, které odrážejí historii, zvyky a přírodní bohatství daného místa. Avšak mezi tradičními pokrmy se najdou i takové, které vybočují z běžných představ o jídle. V tomto článku se vydáme na cestu po světě a objevíme některá z nejbizarnějších jídel, která nás mohou překvapit, udivit a vyvolat otazníky na našich talířích.