5 vynikajících exotických kořenících směsí, které by neměly chybět v žádné kuchyni

foto: Pixabay

Možná některou z nich již znáte nebo dokonce máte doma. Pokud ne, určitě se vyplatí je vyzkoušet. Je totiž pravděpodobné, že následující kořenící směsi najdou ve vaší spíži své stálé místo.

Reklama

Adžika

Tato kořenící směs má svůj původ na Kavkaze. Tradičně se používá zejména v Arménii a Gruzii. Vyznačuje se příjemnou vůní a lehce pikantní chutí. Najdeme v ní mimo jiné koriandr, saturejku, bazalku, pálivou i sladkou papriku, mátu a další bylinky.

Adžika je nepřekonatelným kořením na grilované a mleté maso. Ale skvěle chutná i v bezmasých pokrmech, hodí se především do jídel připravených z lilku, cukety a luštěnin.

Reklama

Čubrica

Čubrica má svůj domov na Balkánském poloostrově. Je pro ni charakteristická pronikavá vůně a příjemná chuť. Existují dvě základní varianty tohoto chutného koření: nepálivá zelená čubrica a pikantní červená čubrica. Obě směsi obsahují například pískavici řecké seno či saturejku.

Tato balkánská kořenící směs je výborná do luštěninových a zeleninových jídel, polévek a zapékaných pokrmů. Využije se také při přípravě domácích sýrů.

Garam masala

Jedná se o tradiční indickou kořenící směs, které nelze upřít neobvyklá orientální vůně a příjemná ostrá chuť. Skládá se mimo jiné z mletých chilli papriček, kardamomu, koriandru, římského kmínu a fenyklu.

Garam masala se uplatní především při přípravě indických pokrmů, za všechny uveďme třeba vynikající rýžový pilaf. Ale dochutí i pečené maso, ryby, luštěniny a takřka jakékoliv pokrmy z rýže.

Harissa

Toto arabské koření, které má původ v severoafrickém Tunisu, ocení zejména milovníci ostrých jídel. Harissa totiž obsahuje kromě dalších složek česnek a pálivé chilli papričky.

Jedná se o univerzální kořenící směs, která se hodí prakticky do všech jídel, kterým chceme dodat pikantní chuť. Skvělá je zejména v omáčkách a masových marinádách, hodí se do těstovin, rýže a kuskusu. A zajímavě oživí dokonce i tradiční český guláš.

Zatar

Rovněž Zatar patří mezi tradiční kořenící směsi orientální kuchyně. Jeho základ tvoří pouze tři složky. Jedná se o tymián, sezamové semínko a plody škumpy koželužské. Výsledkem je neobvyklé aroma a podmanivá chuť.

Kořenící směs je vynikající do cizrnového humusu a dalších luštěninových jídel. Vyzkoušet ji lze i do tvarohových pomazánek, bílých jogurtů nebo třeba salátových zálivek.

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Koření – nejvyužívanější druhy v rostlinném stravování

Že je koření základ kuchyně, je nepochybně známý fakt, ale znáte třeba lahůdkové droždí, nebo tamari? Lidé, kteří se stravují pouze nebo převážně rostlinnou stravou, museli zabrousit do tajů koření hlouběji než ostatní. Je to z toho důvodu, že se z etického nebo ekologického důvodu rozhodli stravovat soucitně, ale chutě jim zůstali stejné. Ale proč se vzdávat chutí, když se dá přesvědčení skloubit s dobře ochuceným jídlem právě díky rozmanitosti koření.

10 užitečných bylinek, které vás zachrání, když potřebujete dochutit jídlo

Na první pohled podceňovaní pomocníci. Přesto můžete s bylinkami v kuchyni doslova zazářit. Jídlu propůjčí nový rozměr a vyladí ho k dokonalosti. Seznamte se se základními bylinkami, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Všechny mají příjemnou chuť i aroma, přesto je každá z nich jedinečná.

Jak připravit vlastní kořenící směs

Bez soli se v kuchyni neobejdeme. A na paty jí pomyslně šlape i koření, které dokáže vykouzlit lahodnou chuť, příjemnou vůni a krásnou barvu. Není přitom třeba spoléhat pouze na kupované kořenící směsi, snadno a rychle si můžete připravit domácí koření. To bude chutnat skvěle i bez glutamátu či přemíry soli.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.