Smíchejte připravené koření a v polovině množství obalte kuřecí stehna. Poté velké pánvi s pokličkou rozpalte půlku připraveného množství oleje a osmahněte stehna kůží dolu, přibližně 10 minut, poté obraťte a ještě další dvě minuty osmahněte. Kuře vyndejte z pánve a nechte přikryté stranou. Do pánve dejte zbylý olej a osmahněte cibuli s česnekem dohněda, přibližně 8 minut. Poté přidejte druhou půlku koření a nechte ještě 1 minutu restovat. Zalijte vývarem, přidejte olivy a přiveďte k varu. Poté …
5 vynikajících exotických kořenících směsí, které by neměly chybět v žádné kuchyni
Možná některou z nich již znáte nebo dokonce máte doma. Pokud ne, určitě se vyplatí je vyzkoušet. Je totiž pravděpodobné, že následující kořenící směsi najdou ve vaší spíži své stálé místo.
Adžika
Tato kořenící směs má svůj původ na Kavkaze. Tradičně se používá zejména v Arménii a Gruzii. Vyznačuje se příjemnou vůní a lehce pikantní chutí. Najdeme v ní mimo jiné koriandr, saturejku, bazalku, pálivou i sladkou papriku, mátu a další bylinky.
Adžika je nepřekonatelným kořením na grilované a mleté maso. Ale skvěle chutná i v bezmasých pokrmech, hodí se především do jídel připravených z lilku, cukety a luštěnin.
Čubrica
Čubrica má svůj domov na Balkánském poloostrově. Je pro ni charakteristická pronikavá vůně a příjemná chuť. Existují dvě základní varianty tohoto chutného koření: nepálivá zelená čubrica a pikantní červená čubrica. Obě směsi obsahují například pískavici řecké seno či saturejku.
Tato balkánská kořenící směs je výborná do luštěninových a zeleninových jídel, polévek a zapékaných pokrmů. Využije se také při přípravě domácích sýrů.
Garam masala
Jedná se o tradiční indickou kořenící směs, které nelze upřít neobvyklá orientální vůně a příjemná ostrá chuť. Skládá se mimo jiné z mletých chilli papriček, kardamomu, koriandru, římského kmínu a fenyklu.
Garam masala se uplatní především při přípravě indických pokrmů, za všechny uveďme třeba vynikající rýžový pilaf. Ale dochutí i pečené maso, ryby, luštěniny a takřka jakékoliv pokrmy z rýže.
Harissa
Toto arabské koření, které má původ v severoafrickém Tunisu, ocení zejména milovníci ostrých jídel. Harissa totiž obsahuje kromě dalších složek česnek a pálivé chilli papričky.
Jedná se o univerzální kořenící směs, která se hodí prakticky do všech jídel, kterým chceme dodat pikantní chuť. Skvělá je zejména v omáčkách a masových marinádách, hodí se do těstovin, rýže a kuskusu. A zajímavě oživí dokonce i tradiční český guláš.
Tajine je pokrm typický pro **Maroko**. Je připravovaný v hliněném hrnci s poklicí v kónickém tvaru zvaném **tajine**. Bývá kořeněný a je pro něj typická nasládlá chuť. Výborné tajine si však připravíte i bez tohoto hrnce.
Zatar
Rovněž Zatar patří mezi tradiční kořenící směsi orientální kuchyně. Jeho základ tvoří pouze tři složky. Jedná se o tymián, sezamové semínko a plody škumpy koželužské. Výsledkem je neobvyklé aroma a podmanivá chuť.
Kořenící směs je vynikající do cizrnového humusu a dalších luštěninových jídel. Vyzkoušet ji lze i do tvarohových pomazánek, bílých jogurtů nebo třeba salátových zálivek.
Přečtěte si více na téma
Související články
Koření – nejvyužívanější druhy v rostlinném stravování
Že je koření základ kuchyně, je nepochybně známý fakt, ale znáte třeba lahůdkové droždí, nebo tamari? Lidé, kteří se stravují pouze nebo převážně rostlinnou stravou, museli zabrousit do tajů koření hlouběji než ostatní. Je to z toho důvodu, že se z etického nebo ekologického důvodu rozhodli stravovat soucitně, ale chutě jim zůstali stejné. Ale proč se vzdávat chutí, když se dá přesvědčení skloubit s dobře ochuceným jídlem právě díky rozmanitosti koření.
10 užitečných bylinek, které vás zachrání, když potřebujete dochutit jídlo
Na první pohled podceňovaní pomocníci. Přesto můžete s bylinkami v kuchyni doslova zazářit. Jídlu propůjčí nový rozměr a vyladí ho k dokonalosti. Seznamte se se základními bylinkami, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Všechny mají příjemnou chuť i aroma, přesto je každá z nich jedinečná.
Jak připravit vlastní kořenící směs
Bez soli se v kuchyni neobejdeme. A na paty jí pomyslně šlape i koření, které dokáže vykouzlit lahodnou chuť, příjemnou vůni a krásnou barvu. Není přitom třeba spoléhat pouze na kupované kořenící směsi, snadno a rychle si můžete připravit domácí koření. To bude chutnat skvěle i bez glutamátu či přemíry soli.