Jiný kraj, jiný krajíc. Jaký chléb se vyplatí ochutnat?

foto: Depositphotos

Upéct domácí chléb se stalo zábavou a výzvou především během covidových uzávěr. Mnozí u koníčku zůstali a zkouší nejrůznější druhy chleba. Seznamte se s různými druhy chlebů napříč světadíly, poradíme vám, které vyzkoušet.

Reklama

Tradice pečení chleba

Chleba bývá zmiňován už ve starobylých indických textech z 10. století, ale předchůdce chleba byl upečen před šesti tisíci let Egypťany. Později byl základem jídelníčku v nejrůznějších světových zemích. Běžně se chleba pekl doma a měl dlouhou trvanlivost. Covidový lockdown mnohé vrátil ke kořenům a pečení domácího chleba se stává opět standardem. Základem našich i světových chlebů je mouka, voda a kvásek. Nejjednodušší na výrobu je chleba bílý z mouky, cukru, soli a vody. Namísto kvásku si pomáháme rychle kynoucím droždím.

V minulosti se pekaři těšili velké vážnosti, například v Německu byla za zabití pekaře trojnásobně vyšší pokuta než za zabití osoby jiné řemeslné profese. Vyšší ochrana byla vázána i s přísnějšími tresty samotných pekařů, pokud šidili a pekli nepoctivý chléb.

Reklama

Druhy chleba se liší podle použitých surovin, jejich poměru i podle způsobu přípravy chleba. Ten může být pečený, smažený i vařený nad párou.

Každý národ tvrdí, že jejich chléb je nejchutnější, poznejte druhy chleba z různých koutů světa.

Chleba a chlebové placky ve světě

V saharské poušti byste objevili chleba, který se peče pod vrstvou písku a na něm se rozdělá oheň. Jistě je takový chleba křupavý, záleží však na tom, která ingredience v takto připraveném chlebu křupe nejvíce. Větší chuť byste měli na indické chlebové placky. Ty jsou kvašené a připravují se vhozením do pece a přilepením na stěnu. Známý je chléb pita, oblíbili jsme si jej plněný grilovaným masem. Do jídelníčků se dostala i francouzská bageta, samotní Francouzi si kupují čerstvou dvakrát denně, ráno a večer. Bageta je určena k okamžité konzumaci. V Rusku je v oblibě těžký a hutný chléb ze žitné mouky a v Karibiku vítězí nasládlý chléb z mouky kukuřičné. Skandinávci propadli chlebům, do kterých se přidávají brusinky, meruňky, ořechy aj. Ve Švýcarsku a Německu jsou známé chleby, které vydrží tři měsíce až půl roku.

Chlebová mapa světa

Určitá podoba chleba nebo chlebové placky je pilířem různých světových kuchyní. Mnohé chleby a chlebové placky pronikly i do našich jídelníčků. Oblíbené jsou chleby indické, arabské nebo mexické. Recepty na chleba jsou poměrně snadné, můžete si je zkusit upéct i doma. Zapotřebí je jen základní vybavení.

Marocký chléb

V Maroku se vyrábí různé druhy chleba, oblíbené jsou placky sypané sezamovými semínky. Maji trvanlivost i několik dní. Placka se připravuje z rozváleného těsta o tloušťce asi 1 centimetr. Doma jej upečete z mouky, soli, sušeného droždí, olivového oleje a vlažné vody. Jakmile se placka rozválí, vtláčí se do povrchu semínka nebo sůl a nechává se kynout. Následně se peče v rozpálené troubě do křupava.

Čínské mantou

Chlebové bochánky se vyrábějí z pšeničné mouky, přidává se cukr, droždí, sůl a voda. Postup přípravy je podobný jako u českých buchet. Těsto se uhněte a nechává kynout. Bochánky se následně napařují, to jim dává nadýchanou strukturu. Podávají se jako příloha nebo se servírují s různou náplní.

Mexická tortilla

Chléb, který je běžně dostupný pochází z Mexika. Dle původního receptu se připravují placky z kukuřičné a pšeničné mouky. Hotová placka musí být pružná a křupavá, plní se nejrůznější náplní, servíruje se teplá i studená. Chutná výborně k salátům nebo k pikantním omáčkám. Tortilly jsou skvělým občerstvením pro hosty, můžete je s náplní zapékat v kontaktním grilu.

Na domácí přípravu potřebujete pšeničnou mouku, sádlo, prášek do pečiva, sůl a vodu. Placky připravíte na běžné pánvi.

  • Burrito – tortilla plněná masovou směsí s fazolemi, rýží nebo sýrem.

  • Tacos – menší tortilla v polovině přeložená s různou náplní.

Arabská pita

Pravá pita je doménou arabské kuchyně, ochutnáte ji v zemích Blízkého východu a rozšířila se i do středomoří. Placka je nadýchaná, připravuje se z kynutého těsta. Pita má uprostřed kapsu, která vzniká během pečení. Ta se obvykle plní grilovaným masem z jehněčího nebo vepřového masa. Doplňuje se různými druhy salátů a omáček.

Doma si pitu připravíte z mouky, droždí, soli, cukru a vlažné vody. Potřebovat budete kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem. Pánev se rozpálí na vysokou teplotu, po nafouknutí je placka hotová.

Indické chlebové placky

Indie je zemí mnoha chlebových placek. Populární je naan. Ten se připravuje v peci tvaru zvonu, lepí se na jeho stěny. Naan nahrazuje přílohu k hlavnímu jídlu, a dokonce i příbor. Jídlo se nabírá složeným chlebem. Jakékoliv jídlo z indické kuchyně můžete podávat s chlebem naan namísto rýže.

Čapáti je indický chléb z celozrnné mouky. Konzumuje se čerstvý a horký. Je to rozválená placka, těsto má sílu asi 2 milimetry. Čapáti se připravuje z celozrnné mouky, vody, soli s trochou oleje. Čapáti připravíte na pánvi, opéká se z obou stran. Při opékání se nafukuje.

Pro domácí přípravu placky naan budete potřebovat hladkou mouku, bílý jogurt, máslo, sušené droždí, sůl a vodu. Doma naan připravíte na klasické pánvi.

Obohaťte jídelníček a vyzkoušejte světové chleby. A šestnáctého října si na chleba vzpomeňte. Tento den se slaví Světový den chleba.

Zdroje: Insider.com, Lacademie.com, Kidadl.com, InsanelyGoodRecipes.com, TasteAtlas.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Voňavý chleba, který vydrží dlouho čerstvý? Domácí kváskový

Chcete chleba, který bude chutný, plný živin a nezatíží vaše trávící ústrojí? Pak se vraťte k tradiční přípravě a začněte si doma péci kváskový chleba. Nespočet receptů na kváskový chleba čeká na to, až je vyzkoušíte.

Měkký chléb po několik dní. Jak správně skladovat pečivo

Francouzi si pro čerstvé bagety musejí chodit dvakrát denně, protože je pečivo po pár hodinách téměř nepoživatelné. V českých domácnostech vydrží pečivo sice déle, přesto je důležité věnovat pozornost správnému skladování. Dříve se bochník chleba pekl na 14 dní a byl stále chutný!

Chleba je boží dar, nesmí přijít na zmar

Nic nemá tak omamnou vůni, jako čerstvě upečený chléb. Ten zcela jistě patří do našeho jídelníčku, jen je třeba vybrat si správný druh. Jak chleba správně skladovat a jak zužitkovat starý chléb?

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.