Měkký chléb po několik dní. Jak správně skladovat pečivo

Francouzi si pro čerstvé bagety musejí chodit dvakrát denně, protože je pečivo po pár hodinách téměř nepoživatelné. V českých domácnostech vydrží pečivo sice déle, přesto je důležité věnovat pozornost správnému skladování. Dříve se bochník chleba pekl na 14 dní a byl stále chutný!

Reklama

Každodenní nákup pečiva

Vůně čerstvého chleba je omamná, křupavý krajíc ještě teplého chleba si rádi dopřejeme jen tak, bez přízdob, uzenin či pomazánek. Se stejnou chutí se zakousneme do čerstvě upečeného rohlíku. Bohužel nám výtečná chuť nevydrží dlouho, je to právě pečivo, které nejčastěji vyhazujeme. Na potravinovém odpadu se vyhozené pečivo podílí až 40 %. Důvodem je jeho tvrdnutí nebo plesnivění. Obojímu můžete předejít správným skladováním pečiva nebo tím, že budeme kupovat každý den čerstvé pečivo, a to ihned spotřebujeme.

Místem, pro uložení pečiva rozhodně není lednice. Například chléb v lednici vysychá mnohem rychleji a vlhké prostředí lednice je živnou půdou pro plísně.

Nedávejte pečivo do sáčků

Mnoho lidí se domnívá, že prodlouží čerstvost pečiva, když jej vloží do igelitového sáčku. To platí jen krátkodobě. Igelitový sáček není vhodný pro skladování, protože už po pár hodinách začíná na pečivu růst plíseň, ačkoliv ji ještě nevidíte. Později je plíseň viditelná i na samotném pečivu, takové pečivo už není možné spotřebovat ani do strouhanky nebo zapékat.

Nakupujte do papíru

Pokud vás po nákupu ještě čeká delší cesta domů nebo máte povinnosti a úkoly, které vám zabrání uskladnit pečivo správně, už při nákupu vkládejte pečivo do papírových sáčků. Ty jsou v obchodech běžně k dispozici. Doporučení platí zvláště pro teplé a rozpečené druhy. Pečivo nekupujte balené. Krájené či balené pečivo je určené k okamžité spotřebě. Nakupovat pečivo můžete i do vlastního plátěného sáčku, v něm si pečivo odnést a zároveň uskladnit. Nejlepším materiálem pro sáček na pečivo je len nebo bavlna.

Pečivo musí být zakryté

Pečivo nesmí být na vzduch, jinak rychle tvrdne. Ideální skladování je v plátýnku, můžete použít i kuchyňskou utěrku (čistou a textilní, ne papírovou). Pečivo vkládejte zabalené do chlebníku a umísťujte ve spíži. Ideální teplota pro skladování pečiva je mezi 18 až 20 °C. Nejlepší chlebníky jsou dřevěné, z jiných materiálů by měly být opatřeny alespoň minimálními větracími otvory. Kvalitní dřevěné chlebníky se vyrábí z lípy, jasanu či břízy. Chlebník nedávejte tam, kde dochází k výkyvům teplot. Pokud používáte plátěné pytlíky, čistěte je od drobků a úlomků. Pravidelně je perte. Na každý druh pečiva použijte vždy samostatný pytlík.

Reklama

Čerstvost prodlužují voskové ubrousky

Zabalením pečiva do voskového ubrousku prodlužuje jeho čerstvost i zde platí, že zabalené pečivo se musí skladovat mimo sluneční paprsky a v chladné spíži. Voskové ubrousky jsou běžně k dostání a můžete je použít i opakovaně.

Pečivo ve vakuu

Vakuové formy na pečivo nejsou dobrým místem pro skladování. Pečivo i tak uvolňuje vlhkost a pokud vlhkost nemůže ven, dochází k množení plísně. Pokud chcete vyzkoušet uzavřenou nádobu, mnohem vhodnější je keramická dóza. Ta by měla být opatřena víkem bez glazury, aby nádoba udržela vhodnou teplotu a vlhkost.

Pečivo z mrazáku

Po vyndání pečiva z mrazáku se nejvíce přiblížíte chutí čerstvému pečivu. Takové pečivo je ale určené k rychlé konzumaci. Rozhodně jej znovu nemrazte. Rizikem mrazení je zabalení ještě teplého nebo vlažného pečiva. Zmrazené pečivo se zapaří a po rozmrazení je pečivo již kontaminované plísněmi. Mrazit musíte pečivo co nejdříve po zakoupení čerstvých výrobků.

Jak dlouho vydrží pečivo

Nejkratší trvanlivost má světlé pšeničné pečivo a chléb. Pečivo z žitné mouky vydrží mnohem déle. Dobrou trvanlivost mají dalamánky. Dlouhou trvanlivost má toustový chleba, naopak minimální čerstvost si udrží pečivo z rozpékaných polotovarů jako například kaiserka, ciabatta nebo bageta.

Tvrdnutí bez plísně

Při správném skladování se vám na pečivu neobjeví plíseň nicméně i tak začne tvrdnout. To není problém, starší pečivo můžete rozpéct, upravit na krutony, rozemlít na strouhanku nebo použít na knedlíky. Lahůdkou jsou například chlebové chipsy.

Stručný průvodce skladováním pečiva:

  • Nikdy nebalte teplé pečivo.

  • Pečivo se uchovává v pokojové teplotě nejlépe v chladné spíži.

  • Nevkládejte pečivo do lednice.

  • Nádobu na pečivo čistěte octovým roztokem.

  • K pečivu se nesmí dostat světlo.

  • Pečivo patří do dřevěného chlebníku zabalené v lněném pytlíku.

  • Pečivo pro zamrazení vkládejte do mikrotenových sáčků.

Zdroje: Delish.com, FoodAndWine.com, Epicurious.com, Insider.com, ThePerfectLoaf.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 14.4.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama