Chleba je boží dar, nesmí přijít na zmar

Nic nemá tak omamnou vůni, jako čerstvě upečený chléb. Ten zcela jistě patří do našeho jídelníčku, jen je třeba vybrat si správný druh. Jak chleba správně skladovat a jak zužitkovat starý chléb?

Reklama

Chléb jako základ jídelníčku

Chléb vystřídal v jídelníčku našich předků obilné kaše. Jako první jej v kynuté podobě připravovali germánské národy a měl výrazně kyselou chuť. Základem pro výrobu byl žitný kvas až později jej vystřídalo droždí z důvodu prodloužení trvanlivosti.

Tradiční žitný kváskový chléb je doporučován jako základ jídelníčku, a to i v případě redukčních diet.

Co najdeme v bochníku chleba

Chléb je zdrojem sacharidů (energie) a vlákniny. Je i bohatým zdrojem bílkovin. Najdete v něm vitamíny řady B, železa, vápníku. Vláknina pomáhá se snižováním cholesterolu v krvi, usnadňuje trávení a je prevencí cukrovky. Zároveň udržuje zdravou střevní mikroflóru.

Základní druhy chleba

  • Světlý chléb konzumní – připravuje se z poloviny žitné a poloviny pšeničné mouky.
  • Světlý chléb pšeničný – připravuje se z hladké mouky.
  • Tmavý chléb – má vyšší podíl žitné mouky (složení se liší dle konkrétního druhu).
  • Kváskový chleba – vyroben s použitím žitného kvasu, vydrží déle čerstvý.
  • Žitný chleba – vyšší podíl žitné mouky působí blahodárně na trávící systém a chleba má více minerálních látek. Chléb má nižší glykemický index a energie se do těla uvolňuje postupně.
  • Moskevský chleba – připravuje se z žitné mouky.

Reklama

Jak správně skladovat chleba

Kdo zavítá do pekárny, může se těšit na dobrotu dobrot. Čeká na něj teplý chleba. Pro skladování jej nechejte nejprve vychladnout. Nejlepší skladování je zabalením do bavlněné utěrky a v nádobě na chléb nebo v nádobě, kde může chléb dýchat. Určitě nedávejte chleba do lednice, při nízkých teplotách vysychá mnohem rychleji. Chleba můžete i zamrazit. Čerstvý vložte do sáčku a pevně uzavřete. V mrazáku vydrží i několik měsíců.

Jak chlebu vrátit čerstvost

První pomoc pro okoralý chléb je mikrovlnná trouba. Vlhkou utěrku omotejte okolo chleba a prohřejte v mikrovlnné troubě. Chleba z utěrky natáhne zpět potřebnou vlhkost.

Co se starým chlebem

Topinky

Osvědčeným postupem je opékání chleba v troubě nebo na pánvičce. Nemusíte skončit jen u česneku, na topinku se hodí i mnoho lahodných pomazánek. Děti si oblíbí obalený chléb ve vajíčku, který na konci smažení necháte zapéci se strouhaným sýrem a rajčaty.

Zahušťování s chlebem

Chleba se dá použít na zahuštění guláše nebo omáček. Potřebujete však chlebovou strouhanku. Získáte ji pomletím tvrdších krajíčků ve strojku nebo robotu.

Knedlíčky do polévek

Z chlebové strouhankové směsi můžete připravit knedlíčky do polévky, stačí strouhankovou směs promíchat s rozšlehaným vejcem a ochutit česnekem a majoránkou.

Krutony

Ve formě krutonů vydrží chleba i dlouhé skladování. Nakrájejte chleba na krajíčky a následně na kostičky. Ty vložte bez oleje do trouby na horkovzduch. Krutony se hodí do polévek i salátů.

Dalamánky z chleba

Krajíčky chleba se nejprve rozmočí ve vodě a rozmixují. Poté se přidají kvasnice a hladká mouka. Těsto necháme vykynout, vypracujeme bochánky a upečeme.

Kmínová polévka

Základem kmínové polévky by měla být cibulka, kmín a rozvařené kostičky staršího chleba. Po uvaření je třeba vše rozmixovat ponorným mixérem a přidat vejce.

Chlebové placky

Starší krajíčky chleba namočte do mléka a nechejte změknout. Následně rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte cibuli, česnek, slaninu a majoránku. Osmažte jako placičky.

Pokud ani tak nenajdete pro starší chleba využití, určitě jej nevyhazujte. Stačí tvrdý zanést do lesa a nechat zvířátka, aby si na něm pochutnala.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 16.1.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama