Kváskový chleba z žitné a kukuřičné mouky
Výborný chleba z žitné a kukuřičné mouky, který vydrží dlouho vláčný. Základem je kvásek, který dnes bez problémů seženete v každém městě. Chleba není náročný na zpracování, ale vyžaduje delší dobu kynutí (kvásku a těsta), proto je vhodné rozvrhnout si pečení během víkendu.
Reklama
    
  Postup přípravy
1.
                    Nejprve si kvásek smícháme s vlažnou vodou a moukou. Mouku je vhodné přesít, těsto mnohem lépe nakyne. Kvásek dobře promícháme a necháme v pokojové teplotě pod fólií přes noc nebo alespoň 6 hodin.
                2.
                    Z hotového kvásku si znovu uchovejte (odeberte) 1 polévkovou lžíci v menší skleničce. V lednici vydrží týden, víčko nešroubujte, pouze položte.
                3.
                    Do hotového kvásku zamícháme ingredience na těsto. Nemixujte. Pracujte jemně s vařechou. Těsto hodně lepí. Po zamíchání nechejte v míse a pod fólií kynout alespoň 8 hodin. Pokud máte fólii těsně obepnutou kolem mísy, udělejte do ní pár menších dírek.
                4.
                    Nakynuté těsto vložte do formy na biskupský chlebíček, rozetřete k okrajům a posypejte slunečnicovými semínky. Přikryjte alobalem a nechejte další hodinu kynout. Starší formy není třeba vymazávat.
                5.
                    Pečte ve vyhřáté troubě na 220 °C pod alobalem asi 30 až 40 minut. Poté sundejte alobal a dopečte cca 10 minut kůrku.
                Reklama
    
  Reklama
    
  Reklama
    
  Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
    
  Nutriční hodnoty
| Množství | 1 × porce | 
| Energetická hodnota | 183.91 kcal | 
| Protein | 3.74 g | 
| Sacharidy z toho cukr | 34.00 g 1.55 g | 
| Tuk z toho nas. mastné kyseliny | 2.74 g 0.25 g | 
Reklama
    
  Reklama
    
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 Od:
                Od:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

