Kváskový chleba z žitné a kukuřičné mouky

Výborný chleba z žitné a kukuřičné mouky, který vydrží dlouho vláčný. Základem je kvásek, který dnes bez problémů seženete v každém městě. Chleba není náročný na zpracování, ale vyžaduje delší dobu kynutí (kvásku a těsta), proto je vhodné rozvrhnout si pečení během víkendu.

Reklama

Ingredience

Těsto

Na posypání

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve si kvásek smícháme s vlažnou vodou a moukou. Mouku je vhodné přesít, těsto mnohem lépe nakyne. Kvásek dobře promícháme a necháme v pokojové teplotě pod fólií přes noc nebo alespoň 6 hodin.
2.
Z hotového kvásku si znovu uchovejte (odeberte) 1 polévkovou lžíci v menší skleničce. V lednici vydrží týden, víčko nešroubujte, pouze položte.
3.
Do hotového kvásku zamícháme ingredience na těsto. Nemixujte. Pracujte jemně s vařechou. Těsto hodně lepí. Po zamíchání nechejte v míse a pod fólií kynout alespoň 8 hodin. Pokud máte fólii těsně obepnutou kolem mísy, udělejte do ní pár menších dírek.
4.
Nakynuté těsto vložte do formy na biskupský chlebíček, rozetřete k okrajům a posypejte slunečnicovými semínky. Přikryjte alobalem a nechejte další hodinu kynout. Starší formy není třeba vymazávat.
5.
Pečte ve vyhřáté troubě na 220 °C pod alobalem asi 30 až 40 minut. Poté sundejte alobal a dopečte cca 10 minut kůrku.

Od: Ráďa 78, 8.1.2021

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 20 min příprava
40 min vaření
24 hod celkem
Množství: 15 × porce
Autor: Ráďa 78
Cena ingrediencí: 1 × porce = 3 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
183.91 kcal
Protein
3.74 g
Sacharidy
z toho cukr
34.00 g
1.55 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
2.74 g
0.25 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama