Kváskový chléb

Chcete-li kvalitní a chutný chléb, za který nezaplatíte přes 100 korun a pokud chcete chléb, jehož složení 100% znáte, pak začněte péci domácí. Možná se to zdá jako těžká pekařská disciplína, ale stačí mít základní zkušenosti s kynutým těstem a nebude to pro vás žádný problém. Zásadní surovina, kterou potřebujete je žitný kvásek. Koupit ho můžete v malých pekárnách. Někde vám ho dají i zdarma. Případně můžete použít kváskovou mapu, kde najdete v blízkosti jiného domácího pekaře, který vám kvásek daruje. Další cesta je, kvásek si připravit domácí, ale to už vyžaduje hodně trpělivosti a zkušenost. Z níže uvedených surovin, upečete asi kilový chléb.

Potřebovat budete:

  • Kvásek – zhruba 1 polévková lžíce stačí, nebo prostě to co máte
  • Velká uzavíratelná nádoba s minimálním objemem 2 l
  • Ošatka nebo cedník, cokoli, co má tvar polokoule
  • Žiletka břitva nebo superostrý nůž
  • Hnětací robot, nebo vařečka a odhodlání
  • Kuchyňská váha
Reklama

Ingredience

Kvas

Dále

Množství na
  ks

Postup přípravy

1.
Začněte přípravou kvasu. Kvásek, který jste si pořídili v pekárně, sami vypěstovali nebo dostali darem, smíchejte s 350 ml vody a 350 g žitné hladké mouky. Kvásek nechte v dostatečně velké nádobě minimálně 6 hodin při pokojové teplotě kvasit. Nejlepší je, kvásek nechat pracovat přes noc a druhý den pak péci chléb.
2.
Ráno smíchejte kvas, pšeničnou mouku, sůl, kmín a nechte v robotu minimálně 10 minut na nejnižší stupeň hníst hákem na kynutá těsta. Pokud nemáte robota, musíte těsto zadělat ručně. Zabere vám to minimálně 20 minut. Těsto musí být hladké a odlepovat se od stěn zadělávací mísy.
3.
Uhnětené těsto uplácejte do koule a vložte do olejem vymazané mísy. Nechte hodinu kynout. Poté těsto vyndejte na pracovní plochu a roztáhněte ho do tvaru obdélníku asi 40 cm dlouhého, který po třetinách přeložte. Přeložené těsto otočte o 90° a roztáhněte znovu do 40 cm dlouhého obdélníku, znovu překládejte a pak nechte kynout další hodinu.
4.
Po hodině znovu těsto překládejte a nakonec ho stočte do pevné koule s pevně uzavřeným švem. Pokud máte ošatku na pečení chleba, vysypte ji žitnou moukou a chléb do ní uložte a přikryjte utěrkou. Pokud nemáte ošatku, stačí vám cedník nebo mísa. Nejprve si připravte čistou utěrku. Posypte ji rovnoměrně žitnou moukou a škrobem. Na utěrku pak položte těsto a zabalte ho. Celý balík pak uložte do cedníku a nechte dvě hodiny kynout při pokojové teplotě.
5.
Troubu rozpalte na 250°C. V ní nechte rozpálit i plech, který umístíte do spodní části trouby a druhý plech případně litinovou pánev, tál nebo pečící kámen dejte rozehřát do střední části trouby. Poté, co bude trouba rozehřátá, opatrně vyklopte chléb na rozehřátou plochu ve středu trouby, pomocí žiletky nařízněte do kříže a na plech ve spodní části trouby nalijte hrnek vody.
6.
Pečte 10 minut. Po 10 minutách vyvětrejte páru z trouby a snižte teplotu na 230°C. Pečte dalších 30 minut. Po upečení přendejte chléb na mříž a nechte minimálně dvě hodiny chladnout.

Od: Jana Qara, 7.2.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 1 hod příprava
40 min vaření
12 hod celkem
Množství: 1 × ks
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × ks = 12 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × ks
Energetická hodnota
1,369.55 kcal
Protein
40.17 g
Sacharidy
z toho cukr
268.58 g
1.70 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
7.94 g
0.86 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama