Chléb bez hnětení

No kneated bread neboli nehnětený chléb se peče z droždí a zvládne ho i pekařský začátečník. Recept je nenáročný na suroviny i přípravu. Pokud se bojíte péci z kvasu, pak je tento bochník správná volba právě pro vás. Má krásně křupavou kůrku, střídku s velkými očky a postrádá kyselost kvasového žitného chleba. Peče se z pšeničné mouky a snese srovnání s italskými bílými chleby, které se výborně hodí k polévkám, masům a na přípravu sendvičů. Díky dlouhému kynutí a pečení v nádobě se velmi usnadní manipulace s bublinkovým a řidším těstem. Hydratované těsto pak zajišťuje jeho větší vláčnost a dlouhé kynutí zase příjemnou nasládlost a lepší stravitelnost mouky.

Reklama

Ingredience

Množství na
  bochník

Postup přípravy

1.
Večer smíchejte všechny ingredience v míse. Nemusíte vypracovávat hladké těsto jako na jiné pečivo, stačí, pokud se promíchá tekutina s moukou a nebude jí nikde příliš velké množství v suchém stavu a nikde nebudete mít příliš velké kousky droždí.
2.
Mísu s těstem uložte přikryté folií do lednice. Ideální je dát ho do části, která chladí méně, tedy do té která je určená ke skladování ovoce a zeleniny.
3.
Mísa musí být dostatečně velká. Těsto bude kynout dlouho a bez dohledu a je tedy potřeba, aby byl prostor pro jeho až trojnásobné zvětšení.
4.
V lednici nechte kynout 12 hodin. Ráno těsto vyndejte. Na pomoučněném vále ho vytáhněte do placky a popřekládejte do balíčku. Nechte 30 minut odpočinout.
5.
Po odpočinutí těsto zformujte do bochníčku a uzavřete švy. Vložte ho do mísy nebo cedníku, který vložíte pomoučněnou utěrkou. Posypat můžete i škrobem, těsto se nebude na utěrku lepit. Nechte ho kynout další hodinu.
6.
Do trouby vložte vhodný hrnec i s pokličkou. Měl by být dostatečně velký, aby mohl bochník nabýt na velikosti a šel po upečení bez poškození vyjmout a zároveň ohlídejte ohnivzdornost jeho úchytek. Troubu rozehřejte na 250 °C.
7.
Bochník velmi opatrně vyklopte do rozehřátého hrnce, a pokud chcete, žiletkou nebo velmi ostrým nožem nařízněte uprostřed, aby při pečení nepopraskal. Přikryjte poklicí a pečte 20 minut. Pak teplotu snižte na 230 °C a pečte dalších 20 minut, až bude chléb světle hnědý a na poklep bude znít dutě.
8.
Chléb opatrně a pomalu vyjměte z hrnce a nechte ho minimálně 2 hodiny chladnout na mřížce.

Od: Jana Qara, 4.1.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 20 min příprava
40 min vaření
15 hod 30 min celkem
Množství: 1 × bochník
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × bochník = 9 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × bochník
Energetická hodnota
1,831.03 kcal
Protein
53.16 g
Sacharidy
z toho cukr
368.07 g
1.36 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
5.18 g
0.82 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama